Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Λυκουρέντζος: «Να εκλεγεί τώρα Πρόεδρος. Αν όχι, θα είμαι ξανά υποψήφιος στην Αρκαδία»

Λυκουρέντζος: «Να εκλεγεί τώρα Πρόεδρος. Αν όχι, θα είμαι ξανά υποψήφιος στην Αρκαδία»
Την άποψή του ότι πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή εξέφρασε ο βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ και πρώην Υπουργός, Ανδρέας Λυκουρέντζος, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, στα ΜΜΕ.
Ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι σταθεροποιείται η Ελληνική Οικονομία και ότι «η αμείλικτη πραγματικότητα είναι ότι η οικονομία χρειάζεται στέρεο έδαφος. Η πολιτική αβεβαιότητα επιφυλάσσει δυσμενείς συνέπειες.
Μία εθνική περιπέτεια δεν έχει νικητές, θα έχει μόνο ηττημένους».
Στη συνέχεια, μίλησε και για τα λάθη της Κυβέρνησης αναφέροντας: «Έγιναν και λάθη, όπως αυτό με τον ΕΝΦΙΑ. Υπήρξε υπερφορολόγηση. Είναι αναγκαίο να αποφασιστεί ένα κατώτατο αφορολόγητο εισόδημα για όλους τους Έλληνες.
Δεν διεκδικούμε το αλάθητο για τη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ, όμως δεν προτάξαμε το κομματικό μας συμφέρον, τις προσωπικές μας φιλοδοξίες και δεν βάλαμε σε περιπέτειες τη χώρα».
Πάντως, σημείωσε ότι «αν γίνουν οι εκλογές, θα είμαι πάλι υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Αρκαδία με επιχείρημα την προσωπική μου διαδρομή και θα συνεχίσω να μάχομαι για τα συμφέροντα του τόπου μας».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε μία σειρά από παρεμβάσεις που έκανε για σημαντικά ζητήματα τα οποία αφορούν την Αρκαδία.

 

Σημεία πολιτικού λόγου από τη Συνέντευξη Τύπου κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, Βουλευτή Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

1.Μετά από έξι χρόνια, για πρώτη φορά η χώρα μας κατέγραψε φέτος θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για πρώτη φορά είχαμε μείωση της ανεργίας. Για δεύτερη χρονιά επιτύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα. Τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν σε θετική κατεύθυνση. Και την αλλαγή αυτή είναι υποχρέωσή μας να την κρατήσουμε σταθερή. Και να την ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο. Είναι χρέος μας στον Τόπο και τον κόσμο που υπέστη τόσες θυσίες.

2. Συνέπεσε στο διάστημα αυτό, η τελευταία αξιολόγηση.

Ήταν φυσικό να είναι δύσκολη γιατί είναι η τελευταία του προγράμματος. Αποδείχτηκε, όμως, πολύ πιο δύσκολη εξαιτίας του κινδύνου πολιτικής αστάθειας, που επιμένει να προκαλεί η Αντιπολίτευση. Αναδείχθηκε έτσι και μια αμείλικτη πραγματικότητα, που κανένας πια δεν μπορεί να αγνοήσει. Ότι η Οικονομία χρειάζεται στέρεο πολιτικό έδαφος. Ότι οι κομματικές σκοπιμότητες μπορεί να κοστίζουν ακριβά. Ότι η πολιτική αβεβαιότητα επιφυλάσσει δυσμενείς συνέπειες.

3. Η Αντιπολίτευση, αντιγράφοντας πρακτικές του παρελθόντος, άρχισε να εκβιάζει την χώρα. Και άρχισε να την εκβιάζει ποδοπατώντας το Σύνταγμα. Οι συνταγματικές διατάξεις που θέλουν αυξημένη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θεσπίστηκαν για να δώσουν στη μειοψηφία δικαίωμα πρόωρης διάλυσης της Βουλής. Δεν είχαν σκοπό να δώσουν σε μια ισχνή μειοψηφία 121 βουλευτών το δικαίωμα να αποφασίζει για τα πιο σοβαρά ζητήματα. Δεν είχαν σκοπό την επιβολή των αποφάσεων της μειοψηφίας κόντρα στη βούληση των πολλών.

4. Είχαν συναινετικό και όχι πολωτικό πρόσημο. Απέβλεπαν στη συναίνεση και όχι το διχασμό. Παρόλα αυτά, κάποιοι επιμένουν να αγνοούν τα πάντα. Προκαλούν πολιτική αβεβαιότητα, ξέροντας πως αυτό θα είναι κακό για τον τόπο. Ήξεραν πολύ καλά πόσο αρνητικές συνέπειες προκαλεί η στάση τους στην οικονομία, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στην πορεία του τόπου. Δεν δίστασαν όμως. Επέλεξαν το θεσμικό εκβιασμό. Επέλεξαν κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος.

5. Η κρισιμότητα των περιστάσεων δεν αφήνει περιθώρια για κομματικές σκοπιμότητες. Αναδεικνύει ακόμη πιο έντονα, την ανάγκη σταθερότητας. Αναδεικνύει τεράστιες ευθύνες ολόκληρου του συνόλου των πολιτικών κομμάτων. Και αυτό να μην το ξεχνά κανένας μας. Κανένας δεν θα μπορεί αύριο να πει «δεν ήξερα».

6. Τίποτε δεν θα ήταν πιο επώδυνο από ένα πισωγύρισμα, που θα ανάγκαζε τον κόσμο να περπατήσει δυο φορές τον ίδιο επώδυνο δρόμο. Τίποτε δεν θα είναι πιο δραματικό από το ζωντάνεμα των μύθου του Σίσυφου. Τίποτε δεν είναι πιο επικίνδυνο από μια κατάσταση πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας. Μια εθνική περιπέτεια, δεν θα έχει νικητές, αλλά μόνο ηττημένους.

7. Τα τελευταία δύο χρόνια οι κυβερνήσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τόλμησαν και συγκρούστηκαν με την κουλτούρα της ακινησίας και των βίαιων αντιδράσεων, οι οποίες κράτησαν τη χώρα «ακίνητη στην ιστορία». Ανέλαβαν τεράστιο πολιτικό κόστος για να βάλουν μπρος ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Έκαναν άλματα σε πολλούς τομείς όπως η διοικητική μεταρρύθμιση των υπουργείων και των δημοσίων οργανισμών, ο δραστικός περιορισμός της σπατάλης, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι αλήθεια ότι στο ίδιο αυτό διάστημα συνεχίστηκε η υπερφορολόγηση που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

8. Έγιναν και λάθη –όπως στον ΕΝΦΙΑ- πολλά από τα οποία διορθώθηκαν και άλλα είναι ανάγκη να διορθωθούν με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Εξίσου βέβαιο, όμως, ότι η χώρα   πέτυχε στόχους που θεωρούνταν άπιαστοι.

9. Χρέος όλων μας είναι να επιδείξουμε τόλμη και αποφασιστικότητα στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Χρέος είναι και η επιτάχυνση των αναγκαίων αλλαγών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος. Είναι η αλλαγή της νοοτροπίας της δημόσιας διοίκησης, ώστε να μην στέκεται εχθρικά απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι η μείωση της γραφειοκρατίας. Και βέβαια η προοδευτική μείωση των φορολογικών συντελεστών. Είναι αναγκαία η συνέχιση μιας εξυγιαντικής και δημιουργικής προσπάθειας, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και χωρίς αποκλίσεις,

10. Η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε και δεν διεκδικεί το αλάθητο. Κάναμε -και παλαιότερα και πρόσφατα- διάφορα λάθη. Δεν τα αρνούμαστε. Τα αναγνωρίζουμε και τα διορθώνουμε. Δεν βάλαμε, όμως, ποτέ το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό. Δεν βάλαμε το προσωπικό καλό, πάνω από το κοινωνικό. Και βέβαια δεν χαρίζουμε σε κανένα την κοινωνική ευαισθησία. Γιατί δεν είναι κοινωνική ευαισθησία η αδιαφορία μπροστά στους κινδύνους, Δεν είναι ευαισθησία οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Δεν είναι ευαισθησία ο λαϊκισμός και η δημαγωγία. Μην το ξεχνούμε: Τα ευχάριστα ψέματα κοστίζουν ακριβά.

Βασιλική Παπαδοπούλου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...