Menu
RSS
Πέμπτη, 09/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Συμβουλές για δώρα τεχνολογίας - Γράφει ο Γ. Πετσέλης

Συμβουλές για δώρα τεχνολογίας - Γράφει ο Γ. Πετσέλης
Ημέρες γιορτής και αγάπης,.
Hμέρες που αισθανόμαστε ότι πρέπει να δώσουμε μια χαρά στα παιδιά μας, στους δικούς μας ανθρώπους,  στους φίλους μας, μέσα από ένα δώρο, που δεν χρειάζεται να είναι και ακριβό.
Διαβάστε τις προτάσεις και τις συμβουλές του «Κόσμου της Σύγχρονης τεχνολογίας» για να επιλέξετε μία συσκευή που θα σας ικανοποιεί.

Ψηφιακές κορνίζες.

Η ψηφιακή κορνίζα είναι ένα πολύ ωραίο δώρο ακόμα και για κάποιον που δεν ασχολείται καθόλου με την ψηφιακή φωτογραφία. Όλοι έχετε κορνίζες στο σπίτι, αλλά η ψηφιακή κορνίζα προβάλει σταθερά είτε μια φωτογραφία είτε πολλές τη μια μετά την άλλη σεslideshow. Ακόμα και στην πιο απλή μπορείτε να ορίσετε κάθε πότε θα αλλάζει η φωτογραφία και με πιο εφε θα γίνεται η εναλλαγή. Οι ψηφιακές κορνίζες χαρακτηρίζονται από την διαγώνιο και την ανάλυση που προσφέρουν. Όταν λέμε ότι μια ψηφιακή κορνίζα είναι 7 ιντσών, εννοούμε ότι η διαγώνιος της οθόνης προβολής είναι 7 ιντσών, δηλαδή περίπου 18 εκατοστά. Οι ψηφιακές κορνίζες διαθέτουν πλαίσιο που περιβάλει την οθόνη προβολής, το οποίο μεγαλώνει τις συνολικές διαστάσεις της κορνίζας. Τέλος όσο πιο μεγάλη είναι η ανάλυση της οθόνης τόσο πιο όμορφη είναι η προβολή των εικόνων. Κάποιες κορνίζες αναπαράγουν και βίντεο με ήχο.

Υπάρχουν κορνίζες που διαθέτουν υποδοχήUSBόπως επίσης έχουν δυνατότητα να δεχτούν κάρτα μνήμης. Είναι συμβατές με αρχεία βίντεοMPEG1,2,3,και 4 και με μουσικά κομμάτιαMP3.

Οι τιμές κυμαίνονται από 45 μέχρι 150 ευρώ ανάλογα με τις διαστάσεις της οθόνης και την χωρητικότητα της μνήμης.

Αγορά φορητού. Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή σας.

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος κατά την αγορά ενός φορητού υπολογιστή; Η επιλογή ποτέ δεν ήταν δυσκολότερη αφού επιβάλλεται να διαλέξει ανάμεσα σε πολλά μοντέλα, ανάλογα με τις ανάγκες τις επιθυμίες και την εργασία του.

Οθόνη (DisplayTFT-LCD)

Για να επιλέξετε το μέγεθος της οθόνης, σκεφτείτε αν θέλετε να παρακολουθείτε ταινίες η προγράμματα τηλεόρασης, οπότε θα πρέπει να επιλέξετεwidescreen17 ιντσών η 15, 4. Όλες οι οθόνες διακρίνονται για την ποικιλία των αναλύσεων.

Επεξεργαστής (CPU)

Είναι το σημαντικότερο τμήμα του φορητού σας υπολογιστή, γιατί εκτελεί όλες τις εργασίες και τις εντολές σας.

Μπαταρία

Αν θέλετε να χρησιμοποιείτε τον φορητό σας υπολογιστή σε χώρο όπου δεν υπάρχει τάση πχ σε τρένο, τότε πρέπει να διαλέξετε ένα μοντέλο με διάρκεια μπαταρίας μεγαλύτερη από 3 ώρες.

Κάρτα γραφικών (VGA)

Οι κάρτες γραφικών έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Τα πιο διαδεδομένα συστήματα γραφικών είναι ταATIMobilityRadeon9700 και τοGeForce5700, τα οποία διαθέτουν ειδικά κυκλώματα για μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Ασύρματη επικοινωνία (Wi-Fi)

Σήμερα πρέπει ο φορητός σας υπολογιστής να διαθέτει ενσωματωμένη κάρταWi-Fiγια να έχετε ασύρματη πρόσβαση στο δίκτυο του σπιτιού σας η στο ιντερνετ χωρίς να χρειαστεί να συνδέσετε το φορητό σας πουθενά.

Μνήμη (RAM)

Είναι γνωστό ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μνήμηRAMτόσο καλύτερη είναι η απόδοση του φορητού. Κατ αρχάς, τα 256 ΜΒ είναι αρκετά για ταWindowsXPαλλά αν θέλετε να δουλεύετε χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα πολλά προγράμματα τότε θα χρειαστείτε τουλάχιστον 512 ΜΒ.

DVDRewriter

Για να γράφετε τις αγαπημένες σας ταινίες θα χρειαστείτε αυτή τη συσκευή. Τα δισκάκιαDVDέχουν εφταπλάσια χωρητικότητα από τους δίσκουςCD

Σκληρός δίσκος (HD)

Μια χωρητικότητα 40GBείναι ικανοποιητική για τις καθημερινές εργασίες. Αν θέλετε να αποθηκεύσετε αρχεία πολυμέσων θα πρέπει να αγοράσετε μεγαλύτερη χωρητικότητα. Οι φορητοί χρησιμοποιούν μικρότερους σκληρούς δίσκους 2,5 ιντσών σε σύγκριση με τους επιτραπέζιους που διαθέτουν δίσκους 3,5 ιντσών.

Τιμή αγοράς από 250 ευρώ

Πριν αγοράσετε φωτογραφική μηχανή

Οι φωτογραφικές μηχανές είναι ίσως το προϊόν με τις περισσότερες πωλήσεις στον πλανήτη. Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να γνωρίζουμε προτού αγοράσουμε μία.

Οι ψηφιακές μηχανές τελευταίας γενιάς διαθέτουν κυριολεκτικά αναρίθμητες δυνατότητες κάνοντας ακόμα και τον πιο απλό χρήστη να ενθουσιαστεί με το αποτέλεσμα της φωτογραφίας.

Compact ή D-SLR;
Οι D-SLR είναι μηχανές με εξαιρετικές δυνατότητες που μας αφήνουν να δημιουργούμε και να παίζουμε με την εστίαση και το φακό, καθώς μπορούν να δέχονται διαφορετικούς φακούς από ευρυγώνιους μέχρι τηλεφακούς εξαιρετικού ζουμ. Εχουν μία ποικιλία ρυθμίσεων και δεκάδες αξεσουάρ που μπορούμε να προσθέσουμε ανάλογα με τις δημιουργικές μας απαιτήσεις. Στα μείον είναι το υψηλό κόστος απόκτησης που μπορεί να φτάσει τις αρκετές χιλιάδες ευρώ, ο μεγάλος όγκος των μηχανών και το μεγάλο βάρος. Σίγουρα δεν απευθύνονται σε χρήστες που απλά θέλουν να απαθανατίσουν τις όμορφες στιγμές τους και σίγουρα δεν είναι οι μηχανές που μπορούμε να έχουμε συνεχώς μαζί μας, αφού ο όγκος μαζί με τον ανάλογο εξοπλισμό μας επιβάλλει να έχουμε μαζί μας ένα ολόκληρο σακίδιο.

Compact
Στον αντίποδα βρίσκονται οι compact μηχανές που είναι η κατάλληλη επιλογή για τους περισσότερους χρήστες δεδομένου ότι οι πιο πολλές από αυτές δεν υπολείπονται καθόλου σε δυνατότητες και σε τεχνικά χαρακτηριστικά, έχοντας σημαντικά χαμηλότερο κόστος απόκτησης και χωρίς την απαίτηση να κουβαλάμε έξτρα φακούς και αξεσουάρ.

Το είδος της μπαταρίας

Οι μηχανές που υπάρχουν σήμερα στην αγορά χρησιμοποιούν για τη λειτουργία τους ή έναν αριθμό συνηθισμένων μπαταριών του εμπορίου, συνήθως αλκαλικές τύπου AA ή ένα εξειδικευμένο πακέτο επαναφορτιζόμενης μπαταρίας -συνήθως την βρίσκουμε σε ορθογώνιο σχήμα, που έρχεται πακέτο με το φορτιστή της. Αν η μηχανή μας χρησιμοποιεί μπαταρίες του εμπορίου έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε να κρατήσουμε τη μηχανή μας με γεμάτη μπαταρία. Το μειονέκτημα είναι φυσικά το κόστος των μπαταριών αφού πρέπει να τις αγοράζουμε ξανά και ξανά αλλά και το ότι προσθέτουν ένα επιπλέον βάρος αφού είναι βαρύτερες από την έτοιμη λύση των επαναφορτιζόμενων.

Από την άλλη το πακέτο στοιχείων που έχουν οι υπόλοιπες μηχανές, έχει το πλεονέκτημα του κόστους, του βάρους, του σχήματος καθώς οι επαναφορτιζόμενες είναι μικρότερες σε μέγεθος αλλά και σε πλακέ σχέδιο, επιτρέποντας τον κατασκευαστή να κάνει πιο λεπτή τη μηχανή του. Εχουν συνήθως μεγάλη διάρκεια από φόρτιση σε φόρτιση, αλλά έχουν και το μειονέκτημά τους. Πρέπει να φροντίζουμε να την έχουμε πάντα γεμάτη γιατί πραγματικά ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα χρειαστεί να φωτογραφίσουμε.

Επιπλέον η φόρτιση της μπαταρίας είναι κάτι που θέλει κάποιο χρονικό διάστημα και για αυτό το διάστημα δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μηχανή μας εκτός κι αν έχουμε έξτρα πακέτο επαναφορτιζόμενης μπαταρίας, που όμως δεν είναι φτηνή.

Megapixel
Αυτός είναι ο πρώτος βομβαρδισμός που δεχόμαστε όταν πρόκειται να διαλέξουμε μια μηχανή. Ξεκίνησαν δειλά από τα 3 περίπου για να φτάσουν σήμερα να υπάρχουν μηχανές που ξεπερνούν τα 20MP. Ωστόσο οι περισσότερες φωτογραφικές σήμερα κινούνται από τα 8 μέχρι τα 12MP τα οποία είναι και υπεραρκετά για την πλειονότητα των χρηστών. Πραγματικά για το στάνταρ μέγεθος φωτογραφιών που θέλουμε οι περισσότεροι να εκτυπώσουμε τα 8MP είναι καλύτερα και από οσο χρειάζεται. Από εκεί και έπειτα τα επιπλέον megapixel απευθύνονται σε αυτούς που θέλουν να κάνουν περισσότερο δημιουργική φωτογραφία, η οποία άλλωστε απαιτεί και επιπλέον επεξεργασία στον υπολογιστή.

Φακός ζουμ
Δεν είναι λίγες φορές που στα σταντ των φωτογραφικών μηχανών διαβάζουμε για τα διάφορα ζουμ που διαθέτουν οι μηχανές, φτάνοντας ακόμα και τα 20x ζουμ. Σίγουρα ένας φακός με μεγάλο ζουμ μας λύνει τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις, αφού μπορούμε να φέρουμε το θέμα μας όσο κοντά θέλουμε χωρίς να χρειαστεί να μετακινούμαστε. Είναι σημαντικό, όμως, να διαχωρίσουμε το οπτικό ζουμ από το ψηφιακό. Το οπτικό είναι αυτό που γίνεται με τη χρήση του φακού χωρίς τη βοήθεια ηλεκτρονικών κυκλωμάτων εικόνας και αυτό είναι τελικά το πραγματικό και ωφέλιμο ζουμ για τον χρήστη. Με το οπτικό ζουμ όσο και κοντά να φέρουμε το θέμα προς φωτογράφιση δεν έχουμε καμία απώλεια στην ποιότητα της εικόνας σε αντίθεση με το ψηφιακό ζουμ, το οποίο μπαίνει σε λειτουργία όταν εξαντλούμε τις δυνατότητες του οπτικού και πιο απλά παίρνει από την εικόνα το κεντρικό κομμάτι και το μεγεθύνει, δίνοντάς μας την ψευδαίσθηση ενός κανονικού ζουμ.

Προσοχή, όμως, γιατί σε αντίθεση με το οπτικό, το ψηφιακό ζουμ μειώνει δραματικά την ποιότητα της εικόνας, βγάζοντας πολύ μεγάλο κόκκο στη φωτογραφία. Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε πριν την αγορά ποιο ζουμ από αυτό που αναφέρεται είναι οπτικό.

Πόσο ευρυγώνιος είναι;
Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο στα χαρακτηριστικά του φακού που συνήθως αγνοείται, είναι το πόσο ευρυγώνιος είναι ο φακός που έχει επάνω η μηχανή μας, κάτι που σημαίνει πόσα πράγματα μπορούμε να χωρέσουμε στο κάδρο της μηχανής μας σε κοντινή απόσταση. Όσο πιο ευρυγώνιος είναι ένας φακός τόσο λιγότερο πρέπει να οπισθοχωρούμε προκειμένου να χωρέσουν όλοι στη φωτογραφία.

Οθόνη LCD
Η οθόνη είναι ίσως αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε περισσότερο πάνω στη μηχανή μας. Αφενός για να καδράρουμε και να τραβήξουμε τη φωτογραφία, μια και στις περισσότερες μηχανές το παραδοσιακό σκόπευτρο έχει καταργηθεί, και αφετέρου για να δούμε τι έχουμε τραβήξει και να τις δείχνουμε και στους φίλους μας. Επιπλέον, μέσα από την οθόνη γίνονται και όλες οι άλλες ρυθμίσεις της μηχανής. Πρέπει, λοιπόν, να έχει σίγουρα ένα ικανοποιητικό μέγεθος, για να μην μας κουράζει και να έχει και αξιοπρεπή ανάλυση.

Σημαντικό είναι, επίσης, να δούμε πώς αντιδρά η οθόνη της μηχανής σε συνθήκες δυνατού φωτισμού. Μην ξεχνάμε ότι οι μισές τουλάχιστον από τις φωτογραφίες που θα τραβήξουμε θα είναι υπό το φως του ήλιου. Αυτό σημαίνει ότι, όταν θέλουμε να τις δούμε, θα πρέπει να διακρίνονται καθαρά στην οθόνη και εκεί είναι ακόμα ένας τομέας που οι μηχανές δείχνουν να χωλαίνουν.

Μέσο αποθήκευσης
Στην πλειονότητά τους οι φωτογραφικές μηχανές χρησιμοποιούν κάρτες μνήμης SD ή CF, στην περίπτωση που πρόκειται για μηχανές DSLR. Ωστόσο, ό,τι τύπο κάρτας και να χρησιμοποιεί η μηχανή μας καλύτερο θα ήταν να μην λυπηθούμε τα χρήματα μας και να επιλέξουμε μία με μεγάλη χωρητικότητα (δηλαδή άνω των 2 GB), αλλά και με μεγάλη ταχύτητα, για τη γρήγορη μεταφορά και αποθήκευση των δεδομένων.

Τιμές αγοράςcompactαπό 50 ευρώ

Τιμές αγοράςD-SLRαπό 180 ευρώ

Netbook: Προσέξτε πριν την αγορά.

Μικρά μυστικά που αξίζουν προσοχής όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πιθανού νέου σας μίνι φορητού υπολογιστή.

Φτηνά, φορητά και με πρόσβαση στοinternet: ο λόγος για τα δημοφιλήnetbooks, που είναι πλεον σε θεση να καληψουν τις περισσοτερες καθημερινες αναγκες μας σε επικοινωνια και πληροφορηση. Η παρουσια τους στο χωρο της τεχνολογιας ωριμαζει και προσθετει επιπλεον επιλογες στην παλετα των καταναλωτων. Ισως φαινονται ακριβουτσικα για τοhardwareπου προσφέρουν, στην πραγματικότητα όμως σας ανταμείβουν με άνεση, φορητότητα και μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που αξίζει να σκεφτούμε πριν αποφασίσουμε να διαθέσουμε τα χρήματα μας σε ένα από αυτά τα πολυχρηστικα εργαλεία που πάνε παντού.

Σταnetbooksτης προηγούμενης γενιάς συνήθως συναντούσαμε το λειτουργικόWindowsXP, το όποιο, αν και ουσιαστικά έχει αποσυρθεί από την αγορά, εξακολουθεί να προσφέρει ικανοποιητική ταχύτητα στην περιήγηση στοinternet, αλλά και σε εφαρμογές γραφείου. Η σύγχρονη και πολύ ανώτερη εναλλακτική ωστόσο, ακούει στο όνομαWindows7, τα οποία διαθέτουν μάλιστα και ειδική έκδοση γιαnetbooks, πιο προσιτή οικονομικά αλλά με περιορισμένες δυνατότητες που εντούτοις δεν επηρεάζουν αισθητά την καθημερινότητα ενός μέσου χρήστη.

Το γεγονός ότι κάποιοnetbookέρχεται με ένα συγκεκριμένο σύστημα, δεν σημαίνει πως δεν έχετε την ελευθερία να το αλλάξετε στη συνέχεια. Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξετε το λειτουργικό σύστημα της αρεσκείας σας ανάμεσα σε αυτά που είναι ελεύθερα στο διαδίκτυο. Πρέπει, όμως, πρώτα να ελέγξετε τη δυνατότητα του λογισμικού του μοντέλου που επιλέξατε, καθώς και τωνdrivers, ειδικά αν έχετε ιδιαίτερη προτίμηση σταLinuxη σταcloud-basedOS(όπως τοGoogleChromeOSη τοJolicloudγια τους ψαγμένους με στιλ)

Τα περισσότεραnetbooksδιαθέτουν μνήμη 1GBκαι, ιδιαίτερα στην περίπτωση που τρέχουνWindows7, η διαχείριση της γίνεται με τον βέλτιστο τρόπο. Όπως και στους επιτραπέζιους υπολογιστές, έτσι και σταnetbooksυπάρχει πάντα η επιλογή αναβάθμισης μνήμης, αρκεί να σας συμφέρει οικονομικά. Σε όλα σχεδόν ταnetbooksη μνήμηRAMδέχεται αναβάθμιση με μια μεγαλύτερης χωρητικότητας, η οποία θα σας χρειαστεί εφόσον θέλετε να ασχοληθείτε με λίγο πιοextremeεφαρμογές, όπως η επεξεργασία φωτογραφιών.

Μια από τις συνήθεις ερωτήσεις των μελλοντικών χρηστών τωνnetbooksείναι αν θα είναι άνετη η πληκτρολόγηση και το αν θα μπορούν να κινούν άνετα τα χέρια τους όταν θα γράφουν. Η καλύτερη απάντηση είναι να επισκεφτείτε ένα από τα καταστήματα όπου ταnetbooksείναι διαθέσιμα, για να τα περιεργαστείτε και να τα δείτε από κοντά. Τοποθετείστε τα χέρια σας στο πληκτρολόγιο και δείτε αν και πόσο σας βολεύει. Υπάρχει μια ικανοποιητική επιλογή από μοντέλα κατασκευασμένα ειδικά για αυτόν τον σκοπό, με περισσότερο εργονομικά; Πληκτρολόγια και λιγότερη ενόχληση όταν γράφετε. Η αλήθεια είναι πάντως πως σε μεγάλο βαθμό είναι θέμα συνήθειας και εξοικείωσης με τα νέα μεγέθη, καθώς με λίγη εξάσκηση μπορείτε να γράψετε σε όλα αρκετά γρήγορα.

Οι οθόνες τωνnetbooksείναι απρόσμενα καλές, μερικές φορές αντάξιες αυτών των ακριβώνlaptops. Πάντως, αυτή που προτιμούν οι περισσότεροι χρήστες είναι εκείνη των 10,1 ιντσών. Οι οθόνες των 10,1 ιντσών τωνnetbooksέχουν συνήθως ανάλυση 1024χ600 που σημαίνει πρακτικά ότι η πλειονότητα τωνsitesαπεικονίζεται πλήρως, δίχως να χρειάζεται να μετακινείστε αριστερά-δεξιά για να τα δείτε από άκρη σε άκρη.

Δυόμιση ώρες δεν είναι ικανοποιητικές και αν κινείστε συχνά θα το ανακαλύψετε από την πρώτη κιόλας μέρα. Επιλέξτε μοντέλα με την μεγαλύτερη διάρκεια αυτονομίας μπαταρίας, αν είναι δυνατόν από 3,5 ώρες και πάνω. Σε αρκετά μοντέλα μπορείτε να αγοράσετε διαφορετικές μπαταριές (ακόμα και από τρίτους κατασκευαστές) που προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία.

Αν είστε ήδη κάτοχος φορητού υπολογιστή, ίσως θα θέλατε να επιλέξετε ένα ελκυστικόtabletPCαντί για έναnetbook, ειδικά αν έχετε αμφιβολίες για το αν ένας ακόμα μικρότερος  υπολογιστής τύπουnetbookθα καλύψει πραγματικά τις αναγκες σας. Στην αγορά αυτή τη στιγμή υπάρχουν αμέτρητες επιλογες γιαtablets, από το πρώτο και δεύτεροiPadτηςAppleμέχρι τα πολυπληθήAndroidtabletsη ακόμα και ταμπλέτες που τρέχουνWindows7. ειδικά αν είστε από εκείνους που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους για να ενημερωθούν, να λάβουν ενημερώσεις μέσωemails  και κοινωνικά δίκτυα, τότε έναtabletίσως σας φαινόταν πολύ πιο πρακτικό.

Μ' ένα MP3 ξεχνιέμαι

Αν η μουσική είναι για εσάς τόσο σημαντική όσο... ο αέρας που αναπνέετε και δεν μπορείτε να περιμένετε μέχρι να φτάσετε στο σπίτι ή να μπείτε στο αυτοκίνητο για να ακούσετε τα αγαπημένα σας τραγούδια, μην ανησυχείτε. Η τεχνολογία έχει φροντίσει να καλύψει αυτήν σας την ανάγκη, προτείνοντας μία πληθώρα φορητών λύσεων για αναπαραγωγή μουσικής και ακρόαση ραδιοφώνου όπου κι αν βρίσκεστε.

Τόσο τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα όσο και τα «παραδοσιακά» MP3 players σας δίνουν τη δυνατότητα να πάρετε τη μουσική κυριολεκτικά μαζί σας: στο Μετρό, στο λεωφορείο, στον δρόμο, στις διακοπές ή στην εκδρομή και να απολαύσετε τα αγαπημένα σας κομμάτια ανά πάσα στιγμή.

Μπορεί τα smartphones να δεσπόζουν σήμερα στον χώρο των φορητών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής, ωστόσο αρκετοί εξακολουθούν να «επιμένουν» στα MP3 players, εκτιμώντας ότι προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες από τα κινητά.

Το κυριότερο επιχείρημα όσων τα επιλέγουν είναι το κόστος. Ενα MP3 player, όσο «χάι τεκ» και αν είναι, κοστίζει σαφώς λιγότερο από ένα smartphone. Σήμερα μπορεί κανείς να βρει στα καταστήματα ηλεκτρονικών φορητές συσκευές MP3 ?ε κόστος που ξεκινά μόλις από τα 25 ευρώ. Βέβαια, τα μοντέλα με περισσότερες δυνατότητες είναι ακριβότερα, φτάνοντας ακόμη και τα 100 ευρώ. Και πάλι, όμως, οι τιμές τους δεν συγκρίνονται ?ε αυτές ενός έξυπνου κινητού τηλεφώνου.

Ενας ακόμη λόγος για να προτιμήσει κάποιος ένα MP3 player είναι η χωρητικότητά του. Τα περισσότερα μοντέλα χωρούν σαφώς μεγαλύτερο όγκο τραγουδιών από ό,τι ένα κινητό τηλέφωνο. Αν λοιπόν θέλετε να κουβαλάτε όπου κι αν είστε ολόκληρη την ψηφιακή σας δισκοθήκη, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξετε μεταξύ εκατοντάδων (ή χιλιάδων) τραγουδιών, πρέπει να καταφύγετε στη λύση του MP3 player. Στην αγορά κυκλοφορούν μοντέλα ?ε χωρητικότητα έως και 250 GB, τα οποία βέβαια είναι μάλλον απίθανο να καταληφθούν, όσα τραγούδια και αν προσθέσετε.

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό που κάνει τα MP3 players ελκυστικά είναι το μικρό τους μέγεθος. Πολλά καινούργια μοντέλα είναι στην κυριολεξία μικρότερα από ένα δάχτυλο του χεριού μας και χωρούν σε οποιαδήποτε τσέπη. Επίσης, ζυγίζουν ελάχιστα γραμμάρια, γεγονός που επιτρέπει στους χρήστες τους να τα έχουν οπουδήποτε μαζί τους, από την παραλία και το γυμναστήριο μέχρι το μετρό και το λεωφορείο.

Ενα δυνατό «προσόν» των MP3 players είναι η διάρκεια της μπαταρίας τους. Αν σας αρέσει να ακούτε μουσική με τις ώρες, η λύση του κινητού δεν ενδείκνυται, καθώς η αναπαραγωγή ήχου καταναλώνει πολλή ενέργεια και κινδυνεύετε να μείνετε χωρίς ανοιχτό τηλέφωνο. Αντιθέτως, τα MP3 players έχουν... γερή κράση και χαρίζουν πολλές ώρες συνεχούς ακρόασης.

Τα κινητά τηλέφωνα

Τα κινητά δεν είναι μόνο για να παίρνουμε τηλέφωνο. Αντιθέτως, πολλοί τα χρησιμοποιούν για μια σειρά από «χάι τεκ» λειτουργίες, καθώς σήμερα τα smartphones έχουν εξελιχθεί σε μίνι υπολογιστές προσφέροντας χιλιάδες εφαρμογές, πρόσβαση στο Ιντερνετ και επιλογές συνδεσιμότητας.

Μία από αυτές τις λειτουργίες είναι και η ακρόαση μουσικής ή ραδιοφώνου, καθώς τα smartphones έχουν πλέον μετατραπεί σε φορητά μίνι ηχοσυστήματα. Τα καινούργια μοντέλα διαθέτουν κάρτες μνήμης, ενσωματωμένα ποιοτικά ηχεία, ειδικές εξόδους για ακουστικά και πρωτόκολλο για μεταφορά μουσικής σε Βluetooth. Ετσι, μετατρέπονται σε φορητούς media players ικανούς να ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ακροατές.

Πολλά κινητά προσφέρουν την υπηρεσία TrackID, η οποία αποτελεί τον... καλύτερο σύμβουλο του μουσικόφιλου. Ο χρήστης ηχογραφεί λίγα δευτερόλεπτα από ένα τραγούδι που παίζει εκείνη την ώρα στο ραδιόφωνο και η υπηρεσία του γνωστοποιεί αυτόματα το όνομα του τραγουδιού και του καλλιτέχνη, καθώς επίσης και τα στοιχεία του άλμπουμ, δίνοντάς του επίσης τη δυνατότητα να το κατεβάσει. Τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν σήμερα ειδικές εφαρμογές ακρόασης μουσικής, οι οποίες δημιουργούν και αναπαράγουν λίστες τραγουδιών, παρέχουν επιλογές για τη ρύθμιση της ποιότητας του ήχου κ.λπ. Οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν τραγούδια από τον υπολογιστή τους και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν με καλώδιο USB στο κινητό τους. Υπάρχουν όμως και μουσικές υπηρεσίες που προσφέρουν - επί πληρωμή - οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ - ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...