Menu
RSS
Παρασκευή, 17/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Γλέντι στο Ωριάτικο Αντάμωμα!

Γλέντι στο Ωριάτικο Αντάμωμα!

Μέσα από μια ανθρωποπλημμύρα ξεχωρίζουν τα ανερχόμενα νιάτα που είχαν έρθει από όλα τα Καστριτοχώρια. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος  του Συλλόγου Γεώργιος Ζαραφέτας, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

Αιδεσιμότατοι Πάτερ Κωνσταντίνε και Πάτερ Ιωάννη προσκυνώ την αγιοσύνη σας και προσδοκούμε τις ευλογίες σας. Κύριε Πρόεδρε του Τοπικού Συμβουλίου Ωριάς και εκπρόσωπε του Δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας Δημήτρη Αναστασάκη, κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Αρκάδων Αγίας Παρασκευής Ιωάννη Λογοθέτη, κυρία Πρόεδρε των Καστριτοχωριτών Παναγιώτα Χαλούλου, κ. Πρόεδρε Πανταχού Ελατιωτών Αντώνη Λυμπέρη, τέως Πρόεδρε Καστριού κύριε Βασίλη Τατούλη, αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι των Ωριατών, σας εκφράζω από τα βάθη της καρδιάς μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ που αξιολογήσατε το σκοπό της εκδήλωσης και τιμάτε με την παρουσία σας, σήμερα τους δωρητές και μεγάλους ευεργέτες του χωριού μας , Διονύσιο Ρεκούμη και Ιωάννη Σιούτο.

Αυτοί χρηματοδότησαν την ανέγερση του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας του χωριού μας, και τιμάμε και  τον Αθανάσιο Κων. Μπαρμπαγιάννη που γεννήθηκε στην Ωριά το 1886. Μετανάστευσε στις Η.Π.Α. δεκαέξι ετών. Όταν πέθανε το 1952 άφησε ολόκληρη την περιουσία του για την ανέγερση του Γυμνασίου Καστρίου και του Νοσοκομείου. Τιμάμε τους συμπατριώτες μας Μπερνοριάνους που μετανάστευσαν  στις Η.Π.Α. και το 1922 ίδρυσαν τον Σύλλογο Μπερνοριατών στο Σικάγο του Ιλινόις και χρηματοδότησαν την μεταφορά του νερού από το Βασιλοπήγαδο στην Ωριά. Αυτοί είναι οι μεγάλοι ευεργέτες του χωριού που τους οφείλουμε αέναη μνήμη και ευχαριστίες για όσα έπραξαν για το χωριό μας.

Σήμερα τιμάμε και τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Ωριατών το «ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΩΡΙΑΣ» Κουτσιουμπή Ειρήνη- Καλλίθρακα Γεώργιο- Κοϊνη Νικόλαο- Παρασκευουλάκο Χρήστο- Ζαραφέτα Διονύσιο- Διοϊλη Κων/νο- Κοϊνη Δημήτριο- Παρασκευουλάκο Γ. Ευάγγελο- Ζαραφέτα Ευάγγελο- Ρεκούμη Γεώργιο- Μαγούλη Νικόλαο- Λέγκουρδα Κων/νο- Γεωργακάκο Πέτρο- Παρασκευουλάκο Ε. Βασίλη- Καλλίθρακα Κ. Γεωργία- Μαγούλη Άννα. Αυτοί οι Ωριάτες της διασποράς, φτωχοί βιοπαλαιστές, ίδρυσαν τον Σύλλογο των Απανταχού Ωριατών μ’ ένα μόνο σκοπό, να βοηθήσουν τον τόπο της καταγωγής τους και του έδωσαν το όνομα «ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΩΡΙΑΣ» και εις το μέσο της σφραγίδας ζωγραφισμένο το κάστρο της Ωριάς.

Στα 50 χρόνια ζωής του Συλλόγου μας, συνετέλεσαν τα μέγιστα για την ανάπτυξη του χωριού μας, όπως την αμέριστη και συνεχή οικονομική ενίσχυση για την αποπεράτωση πλατείας του χωριού μας. Αυτό το σιντριβάνι που κοσμεί την πλατεία του χωριού μας έγινε εξ’ ολοκλήρου με χρηματοδότηση του Συλλόγου Ωριατών. Επίσης εδώσαμε στον Ι.Ν. Αγίας Ευαγγελιστρίας 25.000€ εις μνήμη Ευαγγέλου Ζαραφέτα  και εις μνήμη ιατρού Γεωργίου Κωνσταντίνου 50.000€  και δια ενίσχυση του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου 150.000€. Κατεδαφίσαμε και κατασκευάσαμε εξ’ ολοκλήρου το οστεοφυλάκιο του νεκροταφείου που αναδεικνύει τον πολιτισμό του χωριού μας. Ανοίξαμε το δρόμο για τα πλακόστρωτα αλώνια του χωριού μας  ώστε να γίνουν επισκέψιμα. Με μεγάλη δραστηριότητα για θέματα που αφορούσαν την ανάπτυξη της περιοχής Καστρίου όπως ο δρόμος Ιερά Μονή Μαλεβή, αναγνωρισμένο το έργο του από τον συγγραφέα Βασίλη Γιαννακάκου - Τόγια που γράφει (στα Καστρίτικα) τα καλύτερα λόγια για τον Σύλλογο Ωριατών και για τους Ωριάτες. Σε πρόσφατη έκδοση οι συγγραφείς του βιβλίου «ΤΑΝΙΑ ΟΔΟΣ» Γιάννα Χάγια και Ηλίας Χαλκιάς γράφουν, ο δραστήριος Σύλλογος Ωριατών  αναπτύσσει πρωτοβουλίες που συσφίγγουν τις σχέσεις των μελών του με τη γενέτειρά τους.

Το 1906 ο Σύλλογος Ωριατών μπαίνει δυναμικά στην Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδας και από 360 Αρκαδικά Σωματεία εκλέγεται πρώτος ο Σύλλογος Ωριατών και παίρνει την αντιπροεδρία της ΠΟΕ για οκτώ χρόνια και τιμάτε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας με δίπλωμα τιμής. Και πήραμε έπαινο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΩΡΙΑΤΩΝ

«ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΩΡΙΑΣ»

Για την αμέριστη συνεργασία στην αναπτυξιακή πορεία του Νομού μας και την πολύτιμη συμβολή στην προβολή της Αρκαδίας κατά την οκταετή θητεία μας.

16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2002

ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Παναγιώτης Μ. Γιαννόπουλος»

Ο κ. Ζαραφέτας συνέχισε το 1927 με ενέργειες του Νίκου του Μαγούλη πέτυχε και άλλαξε το όνομα του χωριού από Μπέρνορη σε Ωριά παίρνοντας ένα όνομα που πηγάζει από το Ιστορικό Κάστρο της Ωριάς που συνδέεται ιστορικά με το κτήμα του χωριού μας το «Βασιλοπήγαδο».

Το 1932 ιδρύει τον εξωραϊστικό Σύλλογο Ωριατών και τον ονόμασε Σύλλογο Ωριατών το Κάστρο της Ωριάς και ξεκίνησε τη διάνοιξη του δρόμου Ωριά Αγ. Νικόλα. Το 1940 είχε διανοίξει το δρόμο έως εκεί που υπάρχει η διασταύρωση για την Εκκλησία του Καράτουλα. Λόγω του πολέμου του 1940 σταμάτησε ο δρόμος. Το 1947 η κοινότητα Ωριάς χρηματοδοτείται από τη Νομαρχία Αρκαδίας με πρόγραμμα πρόνοιας εργασίας με ημερομίσθιο 25 δραχμές ημερησίως και γίνεται η διάνοιξη  για μικρά αυτοκίνητα. Το 1957 η Νομαρχία Αρκαδίας παραχωρεί την μπουλντόζα στην κοινότητα Ωριάς και αναλαμβάνει υπεύθυνα ο αείμνηστος Αντιπρόεδρος Ευάγγελος Καραναστάσης και κάνει τη διάνοιξη μέχρι του Λογοθέτη το ρέμα. Και στις 27 Ιουλίου 1957 παραδίδει την μπουλντόζα στους Καρατουλιάνους και συνεχίζεται η διάνοιξη μέχρι «Περδικόβρυση». Το 1979 με ενέργειες του τότε Νομαρχιακού Συμβούλου Γεωργίου Ζαραφέτα χρηματοδοτείται με 6.000.000 ο δρόμος Αγιο- Νικόλα Ωριά, εργολάβος Ανδρέας Λέντζος και 45.000.000  «Χάνι, Τσιμούρη, Στόλο, Περδικόβρυση, Καστρί» εργολαβία Καρζή. Την ιδία χρονιά απαλλοτριώνεται το αμπέλι του Μπακούρη στην Ωριά και το σπίτι Ιωάννη Καραναστάση και Στυλιανού Νικολάου έτσι άνοιξε ο δρόμος και πήγε το λεωφορείο στην Περδικόβρυση».

Αγαπητοί συγχωριανοί υπάρχουν και επώνυμοι και ανώνυμοι που έχουν βοηθήσει το χωριό μας. Ένας μεγάλος για το χωριό μας ευεργέτης είναι και ο Παναγιώτης Μαρινάκος, ο οποίος χρηματοδότησε τη γεώτρηση στα Λαγκάδια επί προεδρίας Ιωάννη Μαντίκου και έτσι στις 5-9-1994 ελύθη οριστικά το πρόβλημα της ύδρευσης του χωριού μας.

Ο Σύλλογος σήμερα εκφράζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μεγάλους δωρητές και ευεργέτες  και σε αυτούς που ίδρυσαν τον Σύλλογο  Ωριατών (Το Κάστρο της Ωριάς).

Θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Τάκη Τσιλικά, στον Αντώνη Θεοδώρου, στον Κώστα Κουτσιούμπη, στον Αθανάσιο Κουτσιούμπη, στον Βασίλη Κουτσιούμπη και στον Ιωάννη Κουτσιούμπη και στον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Αναστασάκη Δημήτρη που βοήθησαν στην οργάνωση  αυτής της ωραίας εκδήλωσης.

Αγαπητοί συγχωριανοί όλα τα προϊόντα έχουν ημερομηνία λήξης. Έτσι και η θητεία μου λήγει το Φθινόπωρο και στις νέες αρχαιρεσίες δεν θα είμαι υποψήφιος για Πρόεδρος. Θα εκλέξουμε ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με νέες δυνάμεις και με κέφι για δουλειά. Έτσι το Κάστρο της Ωριάς θα συνεχίσει το έργο που κληρονομήσαμε από τους ιδρυτές που τιμάμε σήμερα. (Μία πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που δεν έχουμε κανείς το δικαίωμα να την προδώσουμε.) Τα καθαρόαιμα νιάτα της Ωριάς θα είναι οι συνεχιστές της ιστορίας του Συλλόγου του χωριού μας. (Θερμή παράκληση να μην λείψει κανείς από τη Γενική Συνέλευση που θα γίνει στην Αθήνα.)

Θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Ευάγγελο Γιαννακούρα που ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Συλλόγου μας, ένα αίτημα που είναι όλων των Καστριτοχωριτών για την τουριστική ανάπτυξη το φαράγγι του Τάνου.  Ο εντιμότατος, ευφυής,  και δραστήριος Αντιπεριφερειάρχης αξιολόγησε την αξία του δρόμου Ωριά-Ραγκαβά Μύλο- Μουντζουριά και  έκανε δεκτό το αίτημα του Συλλόγου μας και ενέταξε το έργο δια βελτίωση, διαπλάτυνση και κατασκευή τεχνικών έργων. Θέλω να ευχαριστήσω το φίλο, Ευάγγελο Γιαννακούρα, την εκδότρια της εφημερίδος «Κυνουρία» κα Μηλιώ Κουνιά και τον αείμνηστο σύζυγό της, φίλο Ηλία Κουνιά για την μεγάλη στήριξη και συνεργασία που είχα στα 25 χρόνια που ήμουν  Πρόεδρος Ωριατών για θέματα που αφορούσαν την Κυνουρία.

Αγαπητοί συγχωριανοί ο Σύλλογος ανακαίνισε το οστεοφυλάκιο του χωριού μας, σήμερα διαπιστώσαμε ότι το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο υπολειτουργεί λόγω γήρας και θανάτου των μελών του. Ο Σύλλογος πρότεινε τη συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου, ικανό να αξιοποιήσει το Μύλο Αγίου Γεωργίου σε υδροκίνηση με τα 8.000 ευρώ που χορηγήθηκε από το Υπουργείο ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου  με ενέργειες από το Σύλλογό μας. Ευχαριστώ όλους τους συγχωριανούς μου για τα 25 χρόνια που με στήριξαν Πρόεδρο και το έργο το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα είναι ένα έργο όλων των Ωριατών διότι όλοι οι Ωριάτες ήσαν μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου κατά διάφορα χρονικά διαστήματα.

Οι Ωριάτες μέσα από την αναπόληση της ζωής, στις μνήμες των Ωριατών θα παραμείνουν ζωντανές οι ωραίες εκδρομές όπως στις 25 Μαρτίου στην Ωριά, εσπερινό στον Ι.Ν. Αγία Ευαγγελίστρια και συνέχεια χοροεσπερίδα στο Δημοτικό Σχολείο ως τις πρωινές ώρες. Σερβιτόροι: ο Δημοσθένης Ρεκούμης, ο Γεώργιος (Ζαραφέτας-Τσιλίπης,) Ιωάννης Μαντίκος, Βασίλης Κουτσιούμπης για να έχουμε κρύες μπίρες επιστράτευσαν τα καζάνια του χωριού και τα γέμιζαν με πάγο και ντόπια γνήσια κρασιά. Διήμερη εκδρομή στη λίμνη Πλαστήρα και χοροεσπερίδα στη αίθουσα του ξενοδοχείου έως τις πρωινές ώρες. – Εκδρομή Βραχάτι, κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας  και γλέντι στο κέντρο Κουτρουμπή έως τις πρωινές ώρες. Εκδρομή Λουτράκι, βάπτιση  Σταυρού και γλέντι στο κέντρο Ακτή ως τις πρωινές ώρες. Αξέχαστοι θα μείνουν και οι χοροί των Ωριατών στην Αθήνα όπως στο ξενοδοχείο Χίλτον, Κάραβελ, Χάντρι Ιν, Ιμπέρια, Νοβοτέλ και πάντα σέρβις  5 αστέρων και όλα πληρωμένα από το Σύλλογο.

Όλες αυτές οι εκδηλώσεις έχουν μαγνητοσκοπηθεί και υπάρχουν άφθονες φωτογραφίες καθώς και όλα τα ανταμώματα που έχουν γίνει στην Ωριά είναι και αυτά μαγνητοσκοπημένα.

Ο Βασίλης ο Γιαννακάκος- Τόγιας στα Καστρίτικα γράφει : «Στα μέσα του μεσοπολέμου άκουγα στο Γυμνάσιο Καστρίου στο σπίτι μου, τα τραγούδια και τα κλαρίνα των Ωριατών». (Αυτή είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά).

Θέλω να σας τονίσω ότι όσα χρόνια ήμουν Πρόεδρος ουδέποτε πήρα καμία χορηγία από τους Αρκάδες βουλευτές (αυτοί που ψηφίζονται στην Αρκαδία) αλλά ούτε και ζήτησα γιατί δεν ήθελα να δεσμεύσω την ψήφο των Ωριατών.

Θέλω να ευχαριστήσω τους Συνεργάτες μου Κ. Κοϊνή, Γ. Ξυδιανάκη, Βασίλη Παρασκευουλάκο, Ελένη Κουτσούμπη, Ν. Κοϊνή, Πέτρο Γεωργακάκο, Βασίλη Γιαννούλη, Δημήτριο Διοϊλη, Νιχάλη Νικολάου, τους Εκδότες των εφημερίδων «Κυνουρία», «Γορτυνία», «Πρωϊνός Μοριάς», «Αρκαδικά Νέα Μεγαλόπολης» «Εθνικός Κήρυκας», «Αρκαδικές Ειδήσεις», «Αρκαδικοί Ορίζοντες», οι οποίες αφιλοκερδώς στηρίζουν το μεγάλο έργο του Συλλόγου μας.

Με πατριωτικούς και φιλικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Ζαραφέτας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...