Menu
RSS
Τρίτη, 14/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Ιερεμίας | Ο ταπεινός Μέγας Ιεράρχης

Μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Ιερεμίας | Ο ταπεινός Μέγας Ιεράρχης

Μνημόσυνο ευγνωμοσύνης υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Μητροπολίτη μας Κυρού Ιερεμίου έγινε στις 2 Απριλίου στην Καρύταινα.

 

                        ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ

                                                             ΚΥΡΟΣ  ΙΕΡΕΜΙΑΣ

                                                Ο  ΤΑΠΕΙΝΟΣ  ΜΕΓΑΣ  ΙΕΡΑΡΧΗΣ.

 

Σεβασμιώτατε,

Στα δύσκολα χρόνια που ζούμε, που βαραίνουν την ψυχή μας  και φαίνεται να μας έχουν γίνει πλέον συνήθεια, υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες ειδήσεις, που έρχονται να μας χτυπήσουν σαν γροθιά στο στομάχι  και που ευχόμαστε να είναι ψευδείς.

Αμέσως μετά την προσγείωσή μου στις ΗΠΑ, στο πρόσφατο ταξίδι μου, στις 14 του Δεκέμβρη, ήλθε δυστυχώς, σαν κεραυνός,  μια τέτοια είδηση.    Ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, που γνωρίσαμε, θαυμάσαμε, αγαπήσαμε, ο δικός μας τιμημένος  Ιεράρχης, δεν θα είναι πιά ανάμεσά μας ! !

Ο Μητροπολίτης μας, ένας ταπεινός Ποιμενάρχης, ιδιαίτερα ευφυής άνθρωπος, με υψηλή παιδεία και καλλιέργεια πνεύματος, πάντα προσηνής και ευγενικός.  Σε άκουγε πάντα με προσοχή, είχε πάντα κάτι καλό να σου πει, που θα σε έβγαζε από το δικό σου αδιέξοδο  και θα σε βοηθούσε να σκεφτείς παραπέρα και να βρεις τη λύση στο θέμα που σε απασχολεί και σε ταράζει.

Ο πλούσιος σε αισθήματα και δράση ταπεινός Μητροπολίτης μας ηγήθηκε, έζησε και έδρασε επί 16 ολόκληρα χρόνια, σε μια από τις πιο φτωχές και φθίνουσες σε πληθυσμό Μητροπόλεις της Ελλάδος, στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, με καταγεγραμμένο σημαντικό και σπουδαίο θεολογικό και ανθρώπινο έργο.

Είμαι προφανώς,  ο πλέον ακατάλληλος άνθρωπος να μιλήσει για το τεράστιο θεολογικό έργο του Ποιμενάρχη, μπροστά μάλιστα σε διακεκριμένους θεολόγους – ιερωμένους,  όπως είναι  ο   Σεβασμιώτατος  Τοποτηρητής  μας   Μητροπολίτης   Μονεμβασίας  και  Σπάρτης   ΚΚ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ  και ο άξιος δικός μας Πρωτοσύγκελος Πανοσιολογιώτατος Πατήρ Ιάκωβος, που αποτέλεσε τον πιο στενό συνεργάτη του εκδημήσαντος Ιεράρχη.  Με την ευκαιρία  αυτή μάλιστα, εκφράζουμε στον Πατέρα Ιάκωβο, την πάνδημη αναγνώριση του πολυδιάστατου έργου του, τον ευχαριστούμε πολύ  και του ευχόμαστε ολόψυχα, με την δίκαιη κρίση της Διοικούσης Ιεραρχίας, να συνεχίσει από υψηλότερα εκκλησιαστικά αξιώματα, την λαμπρή εκκλησιαστική του πορεία και την εν γένει προσφορά του στην κοινωνία της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης. 

Αναφέρω μόνο ότι ο εκδημήσας Ιεράρχης μας, θεωρείται από τους κορυφαίους μελετητές της Παλαιάς Διαθήκης, με πλούσιο συγγραφικό έργο, και αυτό το επικυρώνει η εκλογή του το 2006 σε Τακτικό Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Θα πω μόνο δυο λόγια για την ιδιαίτερη σχέση του Ποιμενάρχη με την δική μας Καρύταινα και τον Σύλλογό μας.  Αγαπούσε ιδιαίτερα την Καρύταινα, τιμούσε την ιστορία της, την πολιτιστική της κληρονομιά και κυρίως την τεράστια προσφορά της στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.   Την θεωρούσε το διαμάντι της δικής του Μητροπόλεως και αυτό δεν το έκρυβε.   Είναι χαρακτηριστικό ότι του άρεσε ιδιαίτερα να προσφωνείται, έστω και ατύπως, κατά την ψαλλόμενη  ¨φήμη¨  του Μητροπολίτη ως ¨Μητροπολίτης  Καρυταίνης, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως¨.

Πίστευε στις συλλογικές οντότητες, ως κινητήριες δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών και ενεθάρρυνε πάντοτε κάθε ευγενή συλλογική προσπάθεια.   Ειδικά με τον Σύλλογο των Καρυτινών «ο Θ. Κολοκοτρώνης», είχε διαχρονικά μια ιδιαίτερη πατρική σχέση.  Ήταν στενός φίλος και συνεργάτης με τον αείμνηστο προκάτοχό μου, επί πολλά έτη Πρόεδρο του Συλλόγου των Καρυτινών Κωνσταντίνο Σωτηρόπουλο, ο οποίος άφησε με το έργο του ανεξίτηλα τα ίχνη του στην Καρύταινα.   Στην συνέχεια και στα χρόνια που εγώ υπηρετώ τον Σύλλογό μας, μπορώ ανεπιφύλακτα να πω,  ότι αποτέλεσε τον κύριο εμπνευστή και υποστηρικτή του έργου του Συλλόγου.  Δεν είναι τυχαίο και σίγουρα δεν είναι άσχετο των δικών του ευχών και  προτροπών,  το γεγονός ότι σήμερα στην Καρύταινα, έχουμε σε πλήρη εξέλιξη, με πρωτοβουλίες του Συλλόγου των Καρυτινών και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, το οποίο προεδρεύεται από τον άξιο Ιερέα της Καρύταινας Πατέρα Δήμο, ένα σημαντικό πρόγραμμα έργων εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ιδιώτες χορηγούς  και που φέρουν την δική του σφραγίδα, τις δικές του ευχές και τις δικές του ευλογίες.     Θυμίζω τα κυριότερα :

      * Την αναστήλωση της Ζωοδόχου Πηγής, του περίφημου Βυζαντινού Ναού,  ο πρόδρομός του οποίου, θεμελιώθηκε από τον πολέμαρχο διώκτη των κατακτητών Τούρκων Κροκόντηλο Κλαδά, και στον οποίον ιερουργούσε ο Πολιούχος μας Άγιος Αθανάσιος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως.  Το πολύ σημαντικό έργο υλοποιείται με μεγάλη χορηγία του ευγενέστατου και ευσεβέστατου δωρητή μας Αθανασίου Μαρτίνου.

      * Την δημιουργία του Μουσείου – Έκθεσης  Εκκλησιαστικών Κειμηλίων στον Μητροπολιτικό μας Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που είναι σε εξέλιξη με μεγάλη χορηγία του ευγενούς και ευσεβούς συμπατριώτη μας  Αποστόλη Κοντογιάννη και που σήμερα βρίσκεται στην τελική φάση εγκρίσεων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.  Με το έργο αυτό πιστεύουμε ότι θα αναβαθμιστεί τουριστικά και οικονομικά η Καρύταινα, με ταυτόχρονη διασφάλιση και ανάδειξη της τεράστιας Εκκλησιαστικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου μας.   Δυστυχώς το έργο αυτό δεν θα είναι ο Μητροπολίτης μας Ιερεμίας, αυτός που θα το εγκαινιάσει, όπως ο ίδιος πολύ το επιθυμούσε.  Θα μας βλέπει από ψηλά, θα είναι νοερά μαζί μας και θα έχουμε τις ευχές και τις ευλογίες του.

       * Την μελέτη και εν συνεχεία το έργο στερέωσης των θεμελίων του Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως, που δυστυχώς, όπως όλοι γνωρίζετε, λόγω καθιζήσεων των θεμελίων του, έχει υποστεί σοβαρές ρωγμές, έχει καταστεί σεισμικά επικίνδυνος και για λόγους ασφαλείας θα παραμείνει σφραγισμένος και κλειδωμένος.  Με λύπη μάλιστα σας αναγγέλλουμε ότι ο Ναός μας, φέτος στις 17 του Μάη, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για λόγους ασφαλείας, και προσανατολιζόμαστε να εισηγηθούμε στην Ιερά Μητρόπολη, να εγκρίνει να γίνουν οι ιερές ακολουθίες σε υπαίθριο χώρο δίπλα στον Ιερό Ναό.

       * Την ανακαίνιση των διαμερισμάτων του κληροδοτήματος της Εκκλησίας στην  Αθήνα,  για να μπορέσουν να ενοικιαστούν, ώστε να εισφέρουν ένα σημαντικό και μόνιμο εισόδημα στη Εκκλησία της Καρύταινας,  για  να την καταστήσουν οικονομικά αυτάρκη.  Και εδώ, με σημαντική χορηγία του δικού μας Αποστόλη Κοντογιάννη, ο οποίος λίγο πριν την εκδημία του Ιεράρχη μας, είχε την καλή τύχη και την υψίστη τιμή, να έχει μια ιδιαίτερη συνάντηση ψυχής μαζί του, να του παρουσιάσει τις σκέψεις του,  να του εξομολογηθεί  τις προθέσεις του προσφοράς στη Εκκλησία του γενέθλιου τόπου του  και να του ζητήσει τις ευχές του και τις ευλογίες του.

Ηχούν στα αυτιά μου τα λόγια του Ιεράρχη :

«Κύριε Πρόεδρε, (έτσι με αποκαλούσε)  εάν  μπορούσατε να φτιάξετε ένα μικρό δωμάτιο στο χώρο του θόλου, κάτω από την Ευαγγελίστρια, εγώ θα έμενα μόνιμα στην Καρύταινα». Δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε στο αίτημά του, μια και η δημιουργία καταλύματος στον χώρο αυτόν, προϋπέθετε δύσκολες εγκαταστάσεις σε βοηθητικούς χώρους, που σίγουρα θα προσέκρουαν σε αδυναμία εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχαιολογικές αρχές.

Στην διάρκεια των τελευταίων χρόνων, που μαχόταν με την ασθένειά του, δεν έπαψε να εργάζεται και να ελπίζει.  Πάλευε πάντοτε με μεγάλη πίστη, αισιοδοξία και με αξιοθαύμαστη αυτοκυριαρχία.

Ο σεβασμός του στις παραδόσεις του τόπου που υπηρετούσε και η συμβολή του στην ανάδειξη της πλούσιας υλικής και άυλης πολιτιστικής του κληρονομιάς, ήταν στις υψηλές του προτεραιότητες.  Συμμετείχε πάντοτε στις εκδηλώσεις του Συλλόγου μας και ιδιαίτερα σε εκείνες που ήταν συνδεδεμένες με την ανάδειξη της Ιστορίας, του Πολιτισμού και των Παραδοσιακών Δραστηριοτήτων του τόπου και των κατοίκων του. 

Θυμάμαι χαρακτηριστικά, την συμμετοχή του στις αναπαραστάσεις των παραδοσιακών δραστηριοτήτων θερισμού και αλωνίσματος, που οργανώσαμε στην Καρύταινα το καλοκαίρι του 2018.  Παρά το βεβαρυμμένο της της υγείας του, έδωσε το παρόν με καρδιά εφήβου, κάτω από τον καυτό ήλιο του Ιουνίου νωρίς – νωρίς.  Παρακολούθησε με θρησκευτική ευλάβεια και συμμετείχε σε κάθε φάση της δύσκολης και κοπιώδους διαδικασίας.  Παρά τις παραινέσεις τόσο  τις δικές μας, όσο και της συνοδείας του, να προστατευτεί από τον ήλιο, παρέμεινε εκτεθειμένος τουλάχιστον επί τρίωρο,  ρουφώντας και  απολαμβάνοντας κάθε φάση των αναπαραστάσεων των ζωτικών δραστηριοτήτων των προγόνων μας, φτωχών κατοίκων της υπαίθρου, στον αγώνα τους για τον επιούσιο.  Έχω πλούσιο φωτογραφικό υλικό με τον Ιεράρχη να συμμετέχει στο αλώνισμα, στο λίχνισμα, στο κοσκίνισμα του καρπού.    Πήρε το τιμημένο ¨δικριάνι¨. την γνωστή ξύλινη πιρούνα εργασίας, και φωτογραφήθηκε μαζί μας, κρατώντας το με τον ίδιο σεβασμό και καμάρι, που κρατούσε την ποιμαντορική του ράβδο.

Ηγέτες – Άνθρωποι σαν τον Μητροπολίτη ΙΕΡΕΜΙΑ, με το πέρασμά τους από την ζωή, ομορφαίνουν την κοινωνία και κάνουν καλύτερο τον κόσμο. Η απώλειά του σίγουρα βύθισε στο πένθος.  Όμως το παράδειγμα ζωής του, το θάρρος του απέναντι στην ασθένειά του, η ταπεινότητά του, η ανθρωπιά του, η ευγένειά του, η αισιοδοξία του, η αμείλικτη στάση του έναντι κάθε πολέμιου της Πίστης και της Πατρίδας, επιβάλλουν σε όλους εμάς τη στάση ζωής που χαρακτήριζε τον ίδιο :

Τον  καθημερινό διαρκή αγώνα για υψηλά ιδανικά και αξίες.

Αυτός ήταν ο Άνθρωπος – Μητροπολίτης μας !

Στις καρδιές όλων μας,  δεν απέθανε.  Απλώς εκοιμήθη !

Από τον χορό των Αγίων, όπου μετοίκησε,  μας παρακολουθεί, προσεύχεται για μας και μας καθοδηγεί.

Α Σ   Ε Ι Ν Α Ι    Α Ι Ω Ν Ι Α    Η   Μ Ν Η Μ Η   ΤΟΥ.

Γεώργιος Αδαμόπουλος

Πρόεδρος Συλλόγου Καρυτινών «ο Θ. Κολοκοτρώνης»                 

Καρύταινα 02/04/2022.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...