Menu
RSS
Παρασκευή, 17/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Στη Δημητσάνα «έκλεισε» το Συνέδριο Αρκαδικών Σπουδών (εικόνες)

Στη Δημητσάνα «έκλεισε» το Συνέδριο Αρκαδικών Σπουδών (εικόνες)

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Δ’ Τοπικού Συνεδρίου Αρκαδικών Σπουδών, που διοργάνωσε η Εταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών. Η τελευταία ημέρα του συνεδρίου έλαβε χώρα στη Δημητσάνα, την ιδιαίτερη πατρίδα του αείμνηστου Τάσου Γριτσόπουλου, αυτού του σπουδαίου ιστορικού στον οποίο ήταν αφιερωμένο το συνέδριο.

Πριν την έναρξη των παρουσιάσεων, στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Κυριακής, τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη του επιφανούς Δημητσανίτη επιστήμονα, που διετέλεσε και πρόεδρος της Εταιρείας. Σε αυτό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Γερμανός (Αρκάς από την πλευρά της μητέρας του, και μέλος της Εταιρείας) . Αμέσως μετά, οι σύνεδροι κατευθύνθηκαν στο συνεδριακό κέντρο της πρωτεύουσας της Γορτυνίας για τις τελικές παρουσιάσεις.

Κάνοντας απολογισμό του συνεδρίου, που ξεκίνησε από την Τρίπολη στις 1-2 Νοεμβρίου, θα λέγαμε ότι αυτό κρίνεται απόλυτα επιτυχές σε επιστημονικό επίπεδο. Σίγουρα, το κοινό (δυστυχώς ήταν μικρό) που το παρακολούθησε βγήκε πολύ σοφότερο. Συνολικά έγιναν 61 ανακοινώσεις, όλες με το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ορισμένες, μάλιστα, απετέλεσαν αφορμή για κάποιες ιδιαίτερα διαφωτιστικές συζητήσεις μεταξύ των παρευρισκομένων. Κλείνοντας, ο γράφων επιθυμεί να σταθεί σε δύο ανακοινώσεις τριπολιτσιώτικης θεματολογίας που (τον) εντυπωσίασαν με την πρωτοτυπία και την τεκμηρίωση τους:

Η πρώτη είναι αυτή του ιστορικού κ. Γεωργίου Λιακόπουλου, που άφησε άναυδο το ακροατήριο φέρνοντας στο φως για πρώτη φορά μια στρατιωτική αναφορά των Τούρκων για τη Μάχη των Τρικόρφων (23 Ιουνίου 1825) . Ήταν μια σπάνια ευκαιρία να δούμε την Επανάσταση του 1821 με τα «μάτια» του εχθρού. Το πιο ενδιαφέρον σημείο αυτού του εγγράφου είναι η χειρόγραφη σημείωση του σουλτάνου Μαχμούτ Β’ που αναφέρει ονομαστικά τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη αποκαλώντας τον «αναθεματισμένο» (λογικό, αφού του είχε ταράξει συθέμελα την αυτοκρατορία) . Ενώ και το υπόλοιπο κείμενο είναι γεμάτο «κοσμητικά» επίθετα για τους Έλληνες επαναστάτες.

Η δεύτερη είναι αυτή του ληξιάρχου κ. Γεώργιου Ζαχαρόπουλου, ο οποίος ασχολήθηκε με την παντελώς άγνωστη ιστορία ενός μεγάλου αριθμού τούρκων αιχμαλώτων των Βαλκανικών Πολέμων, που κρατήθηκαν στην Τρίπολη. Μια εξαιρετικά φροντισμένη παρουσίαση, με πλήθος στοιχείων, για ένα πολύ «ψαγμένο» θέμα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ!

Τάσος Κεχαγιάς

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...