Menu
RSS
Πέμπτη, 16/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Χιλιάδες ανάπηροι εγκλωβισμένοι στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας» καταγγέλλει ο Ζαχαριάς

«Χιλιάδες ανάπηροι εγκλωβισμένοι στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας» καταγγέλλει ο Ζαχαριάς

Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου έληξε η δυνατότητα των ατόμων με αναπηρία να παίρνουν τη σύνταξή τους ενώ αναμένουν αξιολόγηση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Την ίδια ημέρα συζητήθηκε στη Βουλή η τροπολογία και την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου η επερώτηση που κατέθεσαν ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς, για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν εγκλωβισμένα σε λίστες αναμονής για αξιολόγηση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α).

Οι βουλευτές καταγγέλλουν ότι η δυσλειτουργία είναι μεθοδευμένη και προμελετημένη από την κυβέρνηση ώστε να περιορίσει τις κοινωνικές παροχές σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Ο Ενιαίος Κανονισμός Πιστοποίησης Αναπηρίας έχει τροποποιηθεί δύο φορές την τελευταία τριετία, για να "αυστηροποιηθεί", να περικόψει ποσοστά αναπηρίας, και να μετατρέψει ανάπηρους σε "υγιείς".

Η κυβέρνηση αρνείται να στελεχώσει με το αναγκαίο προσωπικό τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, με αποτέλεσμα να παρατείνεται από 3 έως και 18 μήνες ο χρόνος που πρέπει να περιμένει ένα άτομο για να αξιολογηθεί σε πρώτο βαθμό από τα ΚΕ.Π.Α., ιδιαίτερα σε επαρχία, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Στο διάστημα αυτό παύουν όλες οι κοινωνικές παροχές (σύνταξη, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, εξωιδρυματικό ή προνοιακό επίδομα). Αν ο ανάπηρος χρειασθεί έλεγχο από γιατρούς και άλλης ειδικότητας ή αξιολόγηση από δευτεροβάθμια επιτροπή, επιτείνεται η αναμονή, η ταλαιπωρία και η στέρηση των προνοιακών παροχών. Αν πρόκειται για άτομο που θα συνταξιοδοτηθεί για πρώτη φορά, στους χρόνους αναμονής προστίθεται και αυτή για την ανακεφαλαίωση των ενσήμων από τον ασφαλιστικό του φορέα.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας έδωσε ασαφείς υποσχέσεις για παράταση του χρόνου συνταξιοδότησης όσων αναμένουν κρίση από τα ΚΕ.Π.Α. και για εξομάλυνση των καθυστερήσεων.

Με το τέχνασμα της καθυστέρησης καταβολής των παροχών, η κυβέρνηση κερδίζει ρευστότητα εις βάρος των ατόμων με αναπηρία. Κρατάει δηλαδή στο δικό της κορβανά τα χρήματα που θα έπρεπε να δοθούν για συντάξεις, επιδόματα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Αδιαφορεί αν με αυτή την τακτική φέρνει σε οικονομική εξαθλίωση και επιβαρύνει την υγεία ή και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν να υπάρχει δυνατότητα ένταξης και των γιατρών ΕΣΥ στις επιτροπές κρίσης αναπηριών προκειμένου να αντιμετωπισθεί η έλλειψη προσωπικού και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για κρίση. Πρότειναν επίσης να παραταθεί η χορήγηση σύνταξης αναπηρίας έως να αξιολογηθούν από τις επιτροπές όσοι αναμένουν κρίση από τα ΚΕ.Π.Α. και να συμπεριλαμβάνει όχι μόνο η χορήγηση σύνταξης αναπηρίας αλλά και πάσης φύσης αναπηρικών επιδομάτων. Ζήτησαν, τέλος, για το ίδιο διάστημα, οι ανάπηροι να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Δυστυχώς, η τροπολογία δεν έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση. Την ίδια μέρα ο Υπουργός Υγείας δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ότι «δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων των πολιτών στην Υγεία, δεδομένων των συνθηκών».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...