Menu
RSS
Τρίτη, 14/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αποκλειστικό: Υψηλές παρουσίες στο Χρυσοβίτσι στις 4 Μαΐου!

Αποκλειστικό: Υψηλές παρουσίες στο Χρυσοβίτσι στις 4 Μαΐου!
Από το 2011, κάθε Κυριακή των Μυροφόρων, ο Σύλλογος Χρυσοβιτσιωτών έχει καθιερώσει τον εορτασμό του θρησκευτικού προσκυνήματος του Κολοκοτρώνη στην Παναγιά του Χρυσοβιτσίου, την ανακήρυξη του ως Αρχιστράτηγου, και τη συγκρότηση της πρώτης επαναστατικής κυβέρνησης της Ελλάδας. Και τα τρία παραπάνω γεγονότα έλαβαν χώρα την άνοιξη του 1821 στην περιοχή του Χρυσοβιτσίου.


Η φετινή 193η επέτειος θα τιμηθεί στις 4 Μαΐου, με την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων. Ο πολυσχιδής και αεικίνητος πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσοβιτσιωτών, ο αξιωματικός κ. Γεώργιος Πραχαλιάς, πάσχισε και πέτυχε να αντιπροσωπευθούν και οι τρεις «υποστάσεις» της επετείου: η θρησκευτική (Παναγιά στο Χρυσοβίτσι, όραμα Κολοκοτρώνη) , η πολιτική (ανακήρυξη πολιτικής διοίκησης) , και η στρατιωτική (ανακήρυξη Αρχιστρατήγου) . Έτσι, στην εκδήλωση θα υπάρξει εκκλησιαστική, πολιτική, και στρατιωτική εκπροσώπηση σε ανώτατο επίπεδο, ώστε να διατρανωθεί η σημασία της επετείου για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Μάλιστα, το πολιτικό πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει την Ελληνική Κυβέρνηση είναι απευθείας απόγονος του ιερέα που λειτουργούσε στο Χρυσοβίτσι το 1821, ο οποίος ήταν προσωπικός φίλος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και τον ακολουθούσε στην Επανάσταση. Εκτός από τους παραπάνω συμβολισμούς, η φετινή ημέρα της γιορτής θα έχει ακόμα έναν, αφού θα συμπληρωθούν ακριβώς 30 χρόνια από την έναρξη του ποιμαντορικού έργου του Μητροπολίτη μας, κ. Αλεξάνδρου, με την τότε χειροτονία του ως Μητροπολίτη Ναυπάκτου.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι την παραμονή του εορτασμού θα διεξαχθεί ορεινός αγώνας δρόμου από το Λιμποβίσι μέχρι το Χρυσοβίτσι, μέσω Πιάνας (περίπου 15 χιλιόμετρα) . Είναι φανερό ότι η ετήσια αυτή εκδήλωση πλέον αποκτά τεράστιο ειδικό βάρος, και λαμβάνει εξαιρετικά σημαντική διάσταση. Αναμφίβολα, η Αρκαδία θα ζήσει μεγάλες και ιστορικές στιγμές στις 4 Μαΐου, και θα σας κρατούμε ενήμερους για οποιοδήποτε νεότερο!

Τάσος Κεχαγιάς

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...