Menu
RSS
Δευτέρα, 13/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ημερίδα θα γίνει στην Τρίπολη για τη μεταλλουργία στην Αρκαδία

Ημερίδα θα γίνει στην Τρίπολη για τη μεταλλουργία στην Αρκαδία
Το ΑΙΠΣ, Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. με χωρική αρμοδιότητα την Πελοπόννησο, προχωρά στην 2η εγκύκλιο της επιστημονικής ημερίδας, με θέμα την Μεταλλουργία και τις μεταλλουργικές εγκαταστάσεις στην Πελοπόννησο καθ' όλη την Αρχαιότητα και τους Μέσους Χρόνους.
Ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων, με κοινό σημείο το ενδιαφέρον και την έρευνα για την Αρχαιομεταλλουργία έχουν ήδη καταθέσει περιλήψεις των ανακοινώσεών τους, που αφορούν μεταλλουργικές εγκαταστάσεις, μεταλλουργικούς κλιβάνους, χώρους εμπλουτισμού μεταλλευμάτων, άλλες υλικές μαρτυρίες της διαδικασίας καμίνευσης / εμπλουτισμού- και, ακόμη, τα πορίσματα  αρχαιομετρικών ερευνών / αναλύσεων υλικών, που αξιοποιούν τεχνικές μεθόδους.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, στην Τρίπολη. 
Θα υπάρξει σύντομα ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία και τον χώρο της πραγματοποίησης της ημερίδας
Γρηγορακάκης Γρηγόρης,
ΛΘ΄ΕΠΚΑ
Μεταλλουργική δραστηριότητα στη Νότια Κυνουρία. Τα νέα ευρήματα.
Φριτζήλας Σταμάτης
ΛΘ΄ ΕΠΚΑ
Μεγαλοπολιτικό εργαστήριο μεταλλουργίας
Στην ανακοίνωση παρουσιάζονται τα κατάλοιπα ενός μεταλλουργικού εργαστηρίου που αποκαλύφθηκε πλησίον κεντρικής αρχαίας οδού στο νότιο τμήματης Μεγάλης Πόλης της Αρκαδίας. Λόγω των συνθηκών της σωστικής ανασκαφής ερευνήθηκε ο χυτευτικός λάκκος με τη βάση του καλουπιού όπου χύτευαν. Τη συγκριτική μελέτη βοηθούν ανάλογα ευρήματα από άλλες περιοχές του ελληνικού κόσμου. Ο χώρος όπου λειτούργησε το εργαστήριο είχε οικοδομικές φάσεις της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής εποχής.
Σωτήρης Ραπτόπουλος
Α.Ι.Π.Σ.
Η μεταλλοφορία στην περιοχή της Κυνουρίας και οι αρχαίοι οικισμοί.
Η μεταλλοφορία στην περιοχή της Κυνουρίας, όπως προκύπτει από τα αιτήματα που υπέβαλαν κατά τα μέσα του 20ου αιώνα οι ιδιωτικές εταιρείες εκμετάλλευσης, εντοπίζεται εγγύτατα σε αρχαίους οικισμούς. Διερευνάται η –πιθανή- σχέση των αρχαίων οικισμών με την εκμετάλλευση των μεταλλευτικών αποθεμάτων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...