Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σήμερα δικαιώθηκε η παιδική αθωότητα | Γράφει η Έλλη Αρτοπούλου

Σήμερα δικαιώθηκε η παιδική αθωότητα | Γράφει η Έλλη Αρτοπούλου
Σήμερα η ελληνική δικαιοσύνη απέδειξε, με τις δικαστικές αποφάσεις, για τις υποθέσεις του βιασμού της 12χρονης και τη δολοφονία της μικρής Τζωρτζίνας, ότι υπάρχει ελπίδα για την προστασία της «παιδικής αθωότητας».
 
 
Τι σημαίνει «παιδική αθωότητα»;
 
Η έννοια της "παιδικής αθωότητας" αναφέρεται στο δικαίωμα των παιδιών να προστατεύονται από τις συνέπειες των ενεργειών τους όταν αυτές δεν είναι συμβατές με τους νόμους ή τα ηθικά πρότυπα της κοινωνίας. Σε πολλές χώρες, όπως και στο πλαίσιο διεθνούς δικαίου, έχει εδραιωθεί η έννοια ότι τα παιδιά δεν πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνα για τις πράξεις τους με τον ίδιο τρόπο που θα θεωρούνταν οι ενήλικες.
 
 
Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν την ευθύνη των πράξεων τους;
 
 
Τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν την ίδια ευθύνη με τους ενήλικες για διάφορους λόγους, οι οποίοι περιλαμβάνουν:
 
 
Ανάπτυξη και ωριμότητα
 
Τα παιδιά βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και εκμάθησης, και δεν έχουν ακόμη αποκτήσει την πλήρη κατανόηση των συνεπειών των πράξεων τους. Η έλλειψη αυτής της ωριμότητας και κατανόησης κάνει δύσκολο για τα παιδιά να λάβουν σωστές και ενήμερες αποφάσεις.
 
 
Περιβάλλον και επίδραση
 
Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά και οι επιρροές που δέχονται από τους γονείς, τους κηδεμόνες, τους συνομηλίκους και την κοινωνία επηρεάζουν σημαντικά τις πράξεις τους. Πολλές φορές, τα παιδιά μπορεί να εκτελούν πράξεις υπό την επίδραση παραγόντων που βρίσκονται εκτός ελέγχου τους.
 
 
Εκπαίδευση και αναστροφή
 
Η διορθωτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των παιδιών προτείνει μια προσέγγιση εκπαίδευσης και αναστροφής αντί για αποκλειστική τιμωρία. Τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση, υποστήριξη και ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη.
 
 
Ανθρώπινη ευαισθησία
 
Η κοινωνία έχει ευαισθητοποιηθεί σχετικά με την ανάγκη προστασίας των παιδιών και της παιδικής αθωότητας. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα παιδιά χρειάζονται ειδική μεταχείριση και προστασία από ενήλικες που ενδέχεται να τα εκμεταλλευτούν ή να τα εκτρέψουν.
 
 
Συνοψίζοντας, η αναγνώριση του ότι τα παιδιά δεν πρέπει να φέρουν την ίδια ευθύνη με τους ενήλικες αντικατοπτρίζει την ανάγκη να τα προστατεύουμε και να τα καθοδηγούμε κατάλληλα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για την ενσωμάτωση τους στην κοινωνία.
 
 
«Η βία σε κάθε της μορφή έχει όνομα. Εδώ είναι η Ρούλα και ο Μίχος. Πάντα έχει ένα όνομα… Στο χέρι όλων μας είναι να προστατέψουμε κάθε παιδί, από κάθε όνομα που έχει τη δύναμη, να καταστρέψει κάθε πτυχή της αθωότητας ενός παιδιού. Μίλησε σήμερα, τώρα, σε εμένα, στον γονέα σου, στον φίλο σου, στην αστυνομία, κάλεσε τη γραμμή βοήθειας στο 1056 ή στο 100 ή στο 10306, είναι δωρεάν και εχέμυθα. Κανένας δεν είναι μόνος. Ούτε εσύ είσαι μόνος. Έχε το θάρρος, διότι μπορείς!
 
 
Σήμερα είναι γιορτή. Σήμερα δικαιώθηκε η παιδική αθωότητα.
 
 
Να θυμάσαι:
 
 
Οι μικροί έχουν την ανάγκη των μεγάλων για να τα καταφέρουν σε αυτό το παιχνίδι της επιβίωσης, και μόνο εάν είναι προστατευμένα υπάρχει ελπίδα για το μέλλον του κόσμου".

 

Έλλη Αρτοπούλου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...