Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Για την αντισυνταγματικότητα στη λειτουργία του δήμου Γορτυνίας

Για την αντισυνταγματικότητα στη λειτουργία του δήμου Γορτυνίας
 
Η απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ’ αριθ. 760/2022) ήταν σαφής.
Κρίνεται αντισυνταγματική η μεταβολή του τρόπου συγκρότησης των δημοτικών επιτροπών και των Διοικητικών Συμβουλίων Νομικών Προσώπων, που αποφάσισε η κυβέρνηση μετά τις δημοτικές εκλογές με τους νόμους 4623/19, 4625/19 και 4635/19.
Σύμφωνα με το ΣτΕ, ο νομοθέτης παρενέβη αντισυνταγματικά στη λειτουργία των ΟΤΑ Α’ βαθμού επιφέροντας δύο βασικές και αλληλένδετες αλλαγές: αφενός μετέβαλε τον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής προκειμένου να εξασφαλιστεί σε αυτές πλασματική πλειοψηφία 3/5 για την παράταξη του δημάρχου και αφετέρου προέβη σε αθρόα μεταφορά, ιδίως στην Οικονομική Επιτροπή, αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σημαντικού οικονομικού αντικειμένου, οι οποίες μέχρι τότε ανήκαν στο άμεσα εκλεγόμενο συλλογικό όργανο διοίκησης των δήμων, που είναι το δημοτικό συμβούλιο.
Εκτός από τη νομική διάσταση της απόφασης, η οποία παραπέμπεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ, υπάρχει και η πολιτική. Η αλλοίωση, δηλαδή της ετυμηγορίας των δημοτών στο όνομα της «κυβερνησιμότητας».
Η δημοτική αρχή Γορτυνίας (στην οποία συμπράττουν δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ) χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης να απαξιώσει τα δημοτικά συμβούλια με τη μεταφορά κρίσιμων αρμοδιοτήτων στις Επιτροπές. Λογικό, θα πει κανείς, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι η πλειοψηφούσα παράταξη στη Γορτυνία δε διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του δημοτικού συμβουλίου (16 έδρες σε σύνολο 33).
Ο κ. Κούλης είναι πρόεδρος μιας Οικονομικής Επιτροπής, της οποίας η σύνθεση και οι αρμοδιότητες κρίνονται αντισυνταγματικές. Ο κ. Χριστόπουλος είναι πρόεδρος ενός απαξιωμένου δημοτικού συμβουλίου, το οποίο, σύμφωνα με το ΣτΕ, αντισυνταγματικά έχει απολέσει αποφασιστικές αρμοδιότητες.
Το χειρότερο όμως, από αυτή την εξέλιξη (τόσο για τη Γορτυνία όσο και για τους δήμους γενικότερα) είναι ότι στη σκιά της αντισυνταγματικότητας φωτίζεται ο πολιτικός αμοραλισμός και ο τακτικισμός, ο οποίος δε διστάζει ακόμα και να νοθεύσει τη λαϊκή ετυμηγορία. Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά.
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 9/4/22

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...