Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Με πυροτεχνήματα, μπαλοθιές και χορούς γιόρτασε η Δημητσάνα την Πολιούχο της! (vd)

Με πυροτεχνήματα, μπαλοθιές και χορούς γιόρτασε η Δημητσάνα την Πολιούχο της! (vd)
Θρησκευτικές εκδηλώσεις, για την εορτή της Πολιούχου Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, πραγματοποιήθηκαν στη Δημητσάνα Γορτυνίας,  την Κυριακή 6 και τη Δευτέρα 7 Ιουλίου.

Την Κυριακή, παραμονή της εορτής 6 Ιουλίου, το απόγευμα, έγινε  η υποδοχή του οφθαλμού του Αγίου Παντελεήμονος. Στις 7:00 ξεκίνησε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυθήρων & Αντικυθήρων, κ. Σεραφείμ (ο οποίος ήρθε με ελικόπτερο που προσγειώθηκε στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Δημητσάνας) και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γόρτυνος – Μεγαλοπόλεως και Δημητσάνης, κ. Ιερεμίου.

Στον εσπερινό ο κ. Ιερεμίας ευχαρίστησε τον κ. Σεραφείμ για την τιμή που έκανε και επισκέφτηκε την ηρωική Δημητσάνα και ακολούθως ο κ. Σεραφείμ, ανταπέδωσε τον χαιρετισμό κάνοντας στο κήρυγμα του λόγο, για την ιστορία της Αγίας Κυριακής που τόσο αυτή όσο και οι γονείς της, βρήκαν μαρτυρικό θάνατο, διότι δεν αλλαξοπίστησαν από τον Θεό και την Χριστιανοσύνη.

Αμέσως μετά ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, από την Μητροπολιτικό Ναό που περιηγήθηκε στον κεντρικό δρόμο της Δημητσάνας όπου στην πομπή, προπορευόταν δύο άλογα με τους έφιππούς αναβάτες τους.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της Λιτανείας ο νυχτερινός ουρανός φωτίστηκε, από ομοβροντία καύσης πυροτεχνημάτων.

Αμέσως μετά στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας ο κόσμος με τους Αρχιερείς και τους επισήμους , παρακολούθησαν παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρής Μαντίνειας της Μεσσηνίας, αφήνοντας καλές χορευτικές εντυπώσεις που στην διάρκεια έπεσαν πάμπολλες μπαλοθιές, από πατροπαράδοτα όπλα της εποχής της επαναστάσεως του ΄21.

Μετά το τέλος των χορών προσφέρθηκε  στους καλεσμένους και τους επισήμους καθώς και στους Αρχιερείς, γεύμα στο κέντρο ¨το λάθος¨ από την Ιερά Μητρόπολη.  

Τη Δευτέρα 7 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής της Αγίας Κυριακής, στις 7 το πρωί οι καμπάνες του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού, ήχησαν χαρμόσυνα και εψάλει ο Όρθρος και ετελέσθει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια, έγινε η κουρά και η χειροτονία νέου μοναχού από τον κ. Σεραφείμ και τον κ. Ιερεμία.

Στις 11.00 πραγματοποιήθηκε Τρισάγιο στο Ηρώο του Κύπριου Μητροπολίτη Δημητσάνας, ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΧΑΝΤΖΗ (1795-1821) και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των Κυπρίων τόσο από την Ελλάδα όσο και της Κύπρου όπου η Δημητσάνα έχει αδελφοποιηθει με τον Κατωκοπιά Κύπρου και η τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Μετά από αυτό προσφέρθηκε καφές, γλυκά και αναψυκτικά στον Ξενώνα ¨Καζά¨.

Ακολούθως όλοι σχεδόν οι επίσημοι και οι προσκυνητές επισκέφτηκαν το Διασυνεδριακό Κέντρο της Αδελφότητας Δημητσανιτών όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την έκθεση με ελληνικές παλιές παραδοσιακές φορεσιές, παλαιότυπα από το 1493 μέχρι το 1828 και άρματα του 1821 (όπλα – σπαθιά). Ενώ, είχε  γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Φορεσιές – Παλαιότυπα – Άρματα 1821» από τη συλλογή Κατσαμπάνη. Η έκθεση τελούσε υπό την αιγίδα και τη συνεργασία της αδελφότητας Δημητσανιτών & του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Δημητσάνας.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με μεσημεριανό γεύμα στην ταβέρνα ¨Koustenis Village – Hotel Resort¨.

Τέλος να επισημάνουμε ότι στην είσοδο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Κυριακής στην Δημητσάνα, κατά την διάρκεια των θρησκευτικών ακολουθιών υπήρχαν, Ιερά λείψανα διαφόρων Αγίων όπου φυλάσσονται σε Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και ήταν υπό την εποπτεία, του Πατήρ Σεραφείμ Καλογερόπουλου ο οποίος μίλησε για το θέμα αυτό, στο Kalimera-Arkadia.gr.

Από τους Επισήμους εκτός από τον Δήμαρχο Γορτυνίας Γιάννη Γιαννόπουλο και όλη την Δημοτική αρχή, ήταν την Κυριακή στον εσπερινό ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας και το πρωί της Κυριακής στην Θεία Λειτουργία ο Βουλευτής Αρκαδίας – πρώην Υπουργός Υγείας – Ανδρέας Λυκουρέντζος και αρκετοί πρόεδροι Σωματείων και Συλλόγων, της γύρω περιοχής.

Τέλος οι θρησκευτικές και όχι μόνο εκδηλώσεις συντονίζονταν, υπό την καθοδήγηση του σεβαστού Πατέρα – Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως – Αρχιμανδρίτη κ. Ιάκωβου Κανάκη.  

 
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...