Menu
RSS
Κυριακή, 19/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

600 θέσεις εργασίας (την επόμενη 2ετια) «ανοίγει» η λύση για τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο σύμφωνα με την ΤΕΡΝΑ

600 θέσεις εργασίας (την επόμενη 2ετια) «ανοίγει» η λύση για τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο σύμφωνα με την ΤΕΡΝΑ

Λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα, ξεκίνησε η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, προκειμένου η εταιρεία ΤΕΡΝΑ (προσωρινή ανάδοχος του διεθνούς διαγωνισμού της Περιφέρειας) για τα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων.

Παρόντες ήταν περίπου 20 κάτοικοι από την περιοχή της Παλαιόχουνης όπου πρόκειται να λειτουργήσει το ένα εργοστάσιο με σκουπίδια από την Κορίνθια, την Αργολίδα, την Τρίπολη και την Κυνουρία.

Επίσης, ήταν μερικοί κάτοικοι της Καλλιρρόης Οιχαλίας που ζήτησαν να διαβαστεί ψήφισμά τους (επιτροπή αγώνα) που ανέφερε ότι δεν συμμετέχουν σε καμία διαβούλευση και θα δώσουν μάχη με κάθε μέσο για να αποτρέπουν την εγκατάσταση του εργοστασίου στην περιοχή τους.

Αρχικά μίλησε η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου η οποία μίλησε για ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο που θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα με τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο. Κάποια στιγμή υπήρξε μία μεμονωμένη αντίδραση ενός πολίτη για τα όσα έλεγε η Ντίνα Νικολάκου, χωρίς πάντως να δοθεί συνέχεια.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι στόχος είναι «η επιβάρυνση του πολίτη να είναι η μικρότερη δυνατή και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον οι λιγότερες δυνατές. Δεν χωράνε οι τοπικισμοί που οδήγησαν σε αδιέξοδο στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να γεμίσει πρόσφατα σκουπίδια η Τρίπολη. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα κινητών σταθμών μεταφόρτωσης. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει από σήμερα μέχρι την ημέρα που θα αναλάβει η ανάδοχος εταιρεία».

Ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Μαντζούφας μίλησε για «διαγωνισμό με πλήρη διαφάνεια που είναι πρότυπο και για τις άλλες περιφέρειες. Αυτό το έργο να είναι κόσμημα για την Πελοπόννησο, κόσμημα για την Ευρώπη. Να αποτελεί πρότυπο περιβαλλοντικό έργο σε όλη την Ευρώπη, επισκέψιμο από κάθε πολίτη».

Ξανά, ο ίδιος πολίτης άρχισε να φωνάζει, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ξανά μία σύντομη αναστάτωση στην αίθουσα…

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΤΕΡΝΑ

Ακολούθως μίλησε ο κ. Αγραφιώτης από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ. Αρχικά, παρουσίασε τα έργα που έχει κάνει η εταιρεία, όπως είναι Ιονία Οδός, το έργο του φυσικού αερίου προς τη Μεγαλόπολη, έργα ΑΠΕ σε Αμερική, Βουλγαρία, έργα κατασκευαστικά στα Εμιράτα.

Μεταξύ άλλων, είπε:

-Στόχος είναι το έργο να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων για 25 χρόνια τουλάχιστον.

-Το έργο θα τελειώσει σε 24 μήνες.

-Σε 10 μήνες θα αναλάβει η εταιρεία τη μεταβατική διαχείρισης απορριμμάτων.

 

-Κατά τη 2ετή κατασκευή στα εργοτάξια η εταιρεία θα καλύψει 600 θέσεις και στην 25χρονη λειτουργία 200 μόνιμες θέσεις εργασίας στις μονάδες και το ΣΜΑ! Θα δημιουργηθούν και πολλές παράπλευρες θέσεις εργασίας, όπως οι μεταφορές, η αγορά πώληση ανακυκλώσιμων.

 

-Έχουμε μεγιστοποίηση ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, έχουμε παραγωγή πράσινης ενέργειας ΑΠΕ ικανής να τροφοδοτήσει τις μονάδες που θα φτιάξουμε, θα είναι αυτόνομες ενεργειακά.

- Προετοιμάζουμε για λογαριασμό της Περιφέρειας το φάκελο του μεγάλου έργου που πρέπει μέσα στο Δεκέμβριο του 2013 να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική έγκριση.

Το πρώτο τρίμηνο του 2014 υπογραφές, η έναρξη του έργου ένα μνα μετά και η μεταβατική διαχείριση δέκα μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης και η πλήρης λειτουργία των μονάδων 24 μήνες μετά τις υπογραφές (αρχές 2016).

-Οι μονάδες μεταβατικής διαχείρισης θα είναι οι μονάδες που θα λειτουργήσει και το τελικό έργο. Στους χώρους που θα γίνουν τα εργοστάσιο θα δημιουργήσουμε μικρά κύτταρα που θα εκτελούν  σύννομα την μεταβατική διαχείριση. Θα γίνεται υποδοχή και καταγραφή απορριμμάτων, τη διαλογή σε κλειστά κτίρια, την κομποστοποίηση οργανικών σε κλειστό σύστημα και την ασφαλή διάθεση του υπολείμματος σε ΧΥΤΥ.

Μετά μίλησε ο κ. Γιώργος Πασχάλης από την ΤΕΡΝΑ ο οποίος είπε μεταξύ άλλων:

-Ο ένας ΣΜΑ θα είναι στο νομό Κορινθίας και ο άλλος στο νομό Αργολίδας. Είναι κινητού τύπου, δεν υπάρχουν μόνιμες εγκαταστάσεις, τα απορρίμματα εκφορτώνονται από τα απορριμματοφόρα και φεύγουν για τις μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Θα υπάρχει η μικρότερη δυνατή όχληση στους τριγύρω.

 

-Οι μονάδες θα επεξεργάζονται τα σημαντικά απόβλητα, τα σύμμεικτα δημοτικά απορρίμματα, τον πράσινο κάδο, τα οργανικά υλικά και τα υπολείμματα από τα ΚΔΑΥ της Περιφέρειας.

 

 

-Δεν θα υπάρχουν οσμές και σκόνη, θα είναι κλειστό σύστημα διαχείρισης.

-Αντίστοιχες μονάδες στην Ευρώπη (προβλήθηκε βίντεο από τη Βαρκελώνη) λειτουργούν μέσα στις πόλεις, χωρίς να δημιουργούν κανένα πρόβλημα περιβαλλοντικό και καμία όχληση.

Ακολούθησε ο κ. Χαραλαμπίδης από την ΤΕΡΝΑ για τη διαδικασία χωροθέτησης. Ανάμεσα σε άλλα, είπε:

-Με βάση τους περιορισμούς που προβλέπει η νομοθεσία, είχαμε λίγες γεωγραφικές θέσεις.

- Για την πρώτη διαχειριστική ενότητα επιλέξαμε για Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΜΕΑ ΧΥΤΥ) ΧΥΤΥ, μία έκταση βόρεια του οικισμού της Παλαιοχούνης Βαλτετσίου, σε ευθεία απόσταση 560 μέτρων από τα όρια του οικισμού.

- Στη δεύτερη διαχειριστική ενότητα, επιλέξαμε έκταση που είναι 650 μέτρα σε ευθεία απόσταση από τα όρια του οικισμού που είναι δυτικά της Καλλιρρόης Μεσσηνίας. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...