Menu
RSS
Κυριακή, 19/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πρώτο βήμα για να δημιουργηθεί «Μουσείο πόλης» στην Τρίπολη (εικόνες-βίντεο)!

Πρώτο βήμα για να δημιουργηθεί «Μουσείο πόλης» στην Τρίπολη (εικόνες-βίντεο)!

Συνάντηση με σκοπό τη συζήτηση για τη δημιουργία μουσείου πόλης στην Τρίπολη, πραγματοποιήθηκε στο παλιό δημαρχείο, το απόγευμα της Κυριακής (27/10.2013).

Ένα μουσείο πόλης δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους να δουν την πόλη τους μέσα από τη διαχρονικότητα της και να μάθουν πράγματα που ίσως να μην γνώριζαν καθόλου. Επιπλέον αποτελεί και το 'brand name' μιας πόλης.

"Ένα μουσείο πόλης αποτελεί το εισιτήριο της παγκοσμιότητας" τόνισε η Χριστίνα Αγριαντώνη (καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και επισήμανε ότι στην Τρίπολη μέχρι τώρα δεν υπάρχει ούτε ένας χάρτης. "Δεν έχει νόημα να υπάρχει μόνο ένα αρχαιολογικό και ένα πολεμικό μουσείο, έχει και δικά της πράγματα να αναδείξει η Τρίπολη που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού", υποστήριξε.

Στη συζήτηση έγιναν προτάσεις για τη θεματολογία που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο μουσείο και ακούστηκε ότι η πόλη μας έχει μια ενδιαφέρουσα σχέση με τον περίγυρο, με τα γύρω χωριά, θα μπορούσε μια ενότητα να αφορά τη βιομηχανία της και το εμπόριο, καθώς εξυπηρετεί την γύρω περιοχή και αποτελεί παραγωγικό κέντρο.

Επίσης μια ενότητα θα μπορούσε να αφορά στη προεπαναστατική Τρίπολη, στην Τρίπολη του 19ου αιώνα και στην Τρίπολη της μετανάστευσης.

Στη συνέχεια η Μάρλεν Μούλιου (λέκτορας Μουσειολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών) παρουσίασε αρχικά την Camoc, μια διεθνής επιτροπή για τα μουσεία πόλεων, που στόχο έχει τη στήριξη τους παγκοσμίως. Τα περισσότερα μουσεία πόλεως είναι στην Αμερική και στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα το θέμα δεν είναι πολυσυζητημένο, έχουν μόνο ο Βόλος, η Σπάρτη, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση του μουσείου της Θεσσαλονίκης, καθώς εκτός των άλλων φέρνει τον κόσμο σε επαφή και με τις γεύσεις της συμπρωτεύουσας. Έγινε παρουσίαση και του μουσείου του Λονδίνου, μιας και αποτελεί το πιο γνωστό μουσείο πόλης στον κόσμο και μετρά 40 χρόνιας ζωής. Διαθέτει 2 εκατομμύρια εκθέματα, στηρίζεται πολύ από την τεχνολογία και έχει 650 χιλιάδες επισκέπτες και 105 χιλιάδες μαθητές το χρόνο!

Εν' συνεχεία παρουσιάστηκε και το μουσείο του Σάλτσμπουργκ, το οποίο θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την Τρίπολη, καθώς είναι βουκολικό, συνδέεται με τη φύση και με τις προσωπικότητες της πόλης (πχ Μότσαρντ). Βέβαια κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκαν και τα προβλήματα που προκύπτουν συνήθως στην Ελλάδα γι' αυτά τα μουσεία, τα οποία αφορούν τη στέγαση, τη συντήρηση τους και την ανάγκη για ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού.

Κοινή πεποίθηση ήταν ότι ένα μουσείο πόλης πρέπει να φτιάχνεται μαζί με τους κατοίκους της (με την κατάθεση μαρτυριών και αντικειμένων), έτσι ώστε στην ουσία να επικοινωνήσει η ιστορία με την τέχνη και τις μνήμες.

Ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος (Υπ. Διδ. Νεότερης Ιστορίας Παν. Αθηνών, Συνεργάτης Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) πρότεινε να συγκροτηθεί μια ομάδα φίλων του μουσείου της Τρίπολης, ως πρώτο βήμα.

Ο Ανδρέας Κωτσιόπουλος (πρόεδρος συλλόγου διάσωσης ιστορικών αρχείων της Πελοποννήσου) έκανε μια αναφορά σε μουσεία που υπήρχαν στο παρελθόν, όπως αυτό του Συλλόγου Εκδρομέων Τρίπολης και του 1ου Γυμνασίου και υποστήριξε ότι "ένα πράγμα από κάθε σπίτι να βγει γέμισε το μουσείο".

Ο διευθυντής του μουσικού σχολείου Τρίπολης Βασίλης Μπιστόλας πρότεινε επιπλέον στη θεματολογία του να προστεθεί και η ιστορία του τρένου και είπε χαρακτηριστικά για την κίνηση αυτή ότι "θα πρέπει το μουσείο να αποτελέσει ένα εργαλείο εκπαίδευσης για τα παιδιά αλλά και χώρος ανάγνωσης ή και καφέ".

Στο βίντεο μιλούν κατά σειρά ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, ο οποίος λέει ότι η Βίλα Τουρκοβασίλη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάδειξη του πολιτισμού της Τρίπολης, η Χριστίνα Αγριαντώνη, ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος και ο Ανδρέας Κωτσιόπουλος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ!

Β.Π.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...