Menu
RSS
Τρίτη, 14/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σελίδα στο facebook για το μοναδικό Πάσχα στην Τρίπολη!

Σελίδα στο facebook για το μοναδικό Πάσχα στην Τρίπολη!
Μία σελίδα που έχει δημιουργηθεί στο facebook αφορά το Πάσχα στην Τρίπολη και τις εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στην Αρκαδική Πρωτεύουσα.
Ειδικότερα, γράφει ότι χρόνια τώρα η γιορτή του Πάσχα έχει συνδεθεί με τις ψησταριές της Τρίπολης. Πράγματι το Πάσχα είναι θεσμός για την πόλη. Έχει δοκιμαστεί στο πέρασμα των χρόνων και έχει αντέξει. Κάθε χρόνο και καλύτερα. Προσελκύει πλήθος κόσμου και αυτό δίνει δύναμη στους υπεύθυνους της οργάνωσης αυτών των εκδηλώσεων να συνεχίζουν. Γιορτάζεται με παραδοσιακή μεγαλοπρέπεια.
Λαμπρή είναι η βραδιά της Ανάστασης,όπου πλήθος κόσμου κατακλύζει τις εκκλησίες, για να βιώσουν την Ανάσταση του Θεανθρώπου, να πάρουν το Άγιο Φως και να ευχηθούν "Χρόνια Πολλά". Παντού ακούς το "Χριστός Ανέστη", "Αληθώς Ανέστη"
 
Ακολουθίες και Εκδηλώσεις:
 
Η Μ. Δευτέρα είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στη μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου. Οι πιστοί ετούτη την ημέρα ξεκινούν τις προετοιμασίες για τον εορτασμό του Πάσχα. Ειδικότερα στα χωριά οι αυλές ασπρίζονται με ασβέστη, οι γλάστρες βάφονται κόκκινες και φυτεύονται διάφορα λουλούδια.
Η Μ.Τρίτη είναι αφιερωμένη σε 2 παραβολές, εκείνη των Μωρών Παρθένων και των Ταλάντων . Στα σπίτια συνεχίζονται οι προετοιμασίες με γενική καθαριότητα ενώ κσε κάποιες περιοχές φτιάχνουν τα πασχαλινά κουλούρια.
Στην Ακολουθία της Μ. Τετάρτης ο Ευαγγελιστής Ματθαίος μιλά για την συγχώρεση του Ιησού στην Πόρνη και την συμφωνία του Ιούδα για την Παράδοση του Κυρίου. Το απόγευμα της Μ. Τετάρτης τελείται το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου στην διάρκεια του οποίου διαβάζονται 7 Ευαγγέλια και οι ευχές.
Στην Αρκαδία πλήθος πιστών την Μ. Τετάρτη παρακολουθεί την αναπαράσταση της Τελετής του Νιπτήρος στην Ιερά Μονή Βαρσών προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ Αλεξάνδρου.
Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας οι γυναίκες πηγαίνουν στην Εκκλησία με μια σουπιέρα με αλεύρι . Στερεώνουν 3 κεριά τα οποία καίγονται στη διάρκεια της τέλεσης του Μυστηρίου ενώ με το αλεύρι αυτό την επόμενη μέρα φτιάχνουν τα πασχαλινά κουλούρια.
Την Μ. Πέμπτη η Εκκλησία μας αναβιώνει τα γεγονότα της τελευταίας ημέρας του Ιησού, τον Μυτσικό Δείπνο. Σε πολλές περιοχές η τελετή του Νιπτήρος αναβιώνει το πρωινό της Μ. Πέμπτης.
Στον εσπερινό διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια που περιγράφουν τα Άγια Πάθη. Στο 5ο Ευαγγέλιο βγαίνει ο Εσταυρωμένος . Οι γυναίκες μοιρολογούν και στολίζουν τον Επιτάφιο του Κυρίου μέχρι το πρωινό της Μ.Παρασκευής.
Οι Χριστιανοί τη μέρα αυτή βάφουν τα κόκκινα αυγά, φτιάχνουν τα κουλούρια και σε κάποια σημεία κρεμούν και κόκκινα πανιά στα παράθυρα των σπιτιών.
Την Μ. Παρασκευή το Δράμα κορυφώνεται. Ο Ιησούς δικάζεται και καταδικάζεται. Το πλήθος δια βοής επιλέγει να σώσει από το Σταυρό του Μαρτυρίου το Βαραβά και όχι τον Ιησού. Ο Ιησούς με αγκάθινο στεφάνι και πορφυρή χλαμύδα οδηγείται φορτωμένος τον Σταυρό του Μαρτυρίου στο Γολγοθά.
Οι καμπάνες στις Εκκλησίες χτυπούν πένθιμα ολόκληρη την ημέρα. Το μεσημέρι γίνεται η Αποκαθήλωση του Κυρίου ενώ το απόγευμα βγαίνει ο Επιτάφιος στολισμένος από ανύπαντρες κοπέλες. Τα λουλούδια του Επιταφίου μοιράζονται και φυλάσσονται στα εικονίσματα των σπιτιών.
Οι πιστοί την ημέρα αυτή γεύονται μονάχα ξύδι μετέχοντας έτσι στο Μαρτύριο του Κυρίου. Η Εκκλησία μας απαγορεύει δε για την Μ. Παρασκευή κάθε εργασία.
Το Μ. Σάββατο ο Ιησούς κατεβαίνει στον Άδη. Είναι η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής και της Μ. Εβδομάδας. Η λειτουργία της 1ης Ανάσταση τελείται στους ναούς το πρωί. Το βράδυ οι ιερείς σε κάθε σημείο της λειτουργίας προαναγγέλλουν το χαρμόσυνο γεγονός!
Όσοι δεν έχουν βάψει αυγά και δεν έχουν φτιάξει κουλούρια το κάνουν σήμερα. Παράλληλα γίνονται οι προετοιμασίες για την Παρασκευή της μαγειρίτσας.
Την Κυριακή του Πάσχα η Χριστιανοσύνη γιορτάζει την Ανάσταση του Κυρίου.! Η Λαμπρή γιορτάζεται με το ψήσιμο του οβελία , το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, χορούς τραγούδια, με φίλους και οικογένεια!
Στην Τρίπολη, ένα μεγάλο γλέντι στήνεται στην Πλατεία Άρεως, με δεκάδες αρνιά να ψήνονται και κρασί Μαντινείας να ρέει άφθονο!
Εκτός από τις καθιερωμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις των Παθών του Κυρίου, τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάστασή Του, οι γραφικές ψησταριές με τα πλούσια φαγητά που απλώνονται από την κεντρική πλατεία του Αγίου Βασιλείου μέχρι την πλατεία του Άρεως, δίνουν μια ξεχωριστή εικόνα στο Τριπολιτσιώτικο Πάσχα.
https://www.facebook.com/pasxastintripoli

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...