Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Άρθρο – διαφήμιση για τις παραλίες του Άστρους από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο στο Athens Voice!

Άρθρο – διαφήμιση για τις παραλίες του Άστρους από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο στο Athens Voice!
Άστρος Κυνουρίας
Γράφει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Οι πρώτες σκέψεις, η Έλενα, ο Γιώργος και η Φωτεινή στην παραλία, από το πρωί έως το μεσημέρι και μετά πάλι το απόγευμα. Μπρατσάκια, κουβαδάκια και κάστρα στην άμμο... Ο μπάτης και το κυματάκι που σηκώνεται το απομεσήμερο δηλώνουν την ώρα που ανοίγονται από τις Πόρτες windsurfers και kite surfers. Αν κάνεις windsurfing ή kite surfing σημείωσέ το στα μέρη που θα πας.


Πιο παλιά, θυμάμαι την παρέα από το Λύκειο. Τις διαδρομές που ξεκλέβαμε για τη θάλασσα. Πού αλλού; Στο Άστρος... Οι απέραντες παραλίες και η νυχτερινή ζωή, το γραφικό λιμάνι με τις ψαρόβαρκες και τα ιστιοφόρα, το Κάστρο και η θέα από το θέατρο που φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις, το έχουν καταστήσει δημοφιλές στην ευρύτερη περιοχή. Πόσο μάλλον εάν λάβει κανείς υπόψη του τόσο την κοντινή απόσταση από την Αθήνα, όσο και το ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα άλλα κυνουριακά παράλια.

Όχι, το παράλιο Άστρος δεν είναι το μόνο θέρετρο των Αρκάδων. Δύο με δυόμισι ώρες μακριά από την Αθήνα, μια διαδρομή που μετά τους Μύλους Αργολίδας, διασχίζοντας το Ξηροπήγαδο, σηματοδοτεί την αρχή της Αρκαδίας. Δεν προλαβαίνει το μάτι να χορτάσει ομορφιά και «ανοιχτοσύνη». Αυτή του μπλε. Το ίδιο και στις διαδρομές μετά. Από το Παράλιο Άστρος, στους κύκνους στη λίμνη του Μουστού και το λιμανάκι του Άγιου Ανδρέα, προς το αρκαδικό χωριό των Ελλήνων της διασποράς, το Κρυονέρι και τον Τυρό, έως το όμορφο Λεωνίδιο που θα σε καλωσορίσει στα τσακώνικα «Καούρ εκάνατε τον Αγιελίδη» και θα ξεκουραστείς κάτω από τον Πλάτανο στον Κοσμά, τρώγοντας παραδοσιακό γλυκό. Η απόλυτη κυριαρχία του μπλε σε έναν τόπο, τον αρκαδικό, που ξέρεις ότι είναι ορεινός. Δεν λέω, μπορείς από το Άστρος να πας στο Ναύπλιο, που είναι μόνο τριάντα λεπτά μακριά, μπορείς και να κάνεις εκδρομή στα κοντινά νησιά, την Ύδρα και τις Σπέτσες.

Το Παράλιο Άστρος μπορεί να έχει μεγαλώσει άναρχα, αλλά έχει διατηρήσει το «νησί» του ανέπαφο και παραδοσιακά χαρισματικό. Το «νησί» είναι το παλιό χωριό. Από το Κάστρο-Φρούριο ως το λιμάνι.

Αμφιθεατρικά φτάνει στο λιμάνι και δικαιώνει το όνομά του. Από το Κάστρο θα καταλάβεις. Από το λιμάνι θα βρεις τις περιπατητικές σου διαδρομές, σε αυτό και στα σοκάκια γύρω. Να πιεις τον καφέ σου δίπλα στη θάλασσα και το βράδυ να βολτάρεις ανάμεσα σε κόσμο και μουσικές. Να δροσιστείς πίνοντας το ποτό σου δίπλα στο μόλο.

Στο Άστρος θα βρεις θάλασσα για κάθε γούστο. Ρηχή, βαθιά, με ζεστά νερά, με κρύα νερά. Παραλίες με ψιλή άμμο και παραλίες με βότσαλο. Θα βρεις και σκιά κάτω από δέντρα, αν θέλεις. Θα βρεις νερά κρυστάλλινα και πεντακάθαρα. Θα αφεθείς στη γραμμή του Παράλιου. Θα κολυμπήσεις και στο Κρυονέρι. Θα κάνεις στάση για ψάρι στον Άγιο Ανδρέα και τον Πραστό. Θα μυρίσεις τον Πάρνωνα για ανάσα δροσιάς στα Άνω Δολιανά και την Καστάνιτσα. Θα κάνεις μπάνιο στην παραλία στο Τηγάνι και το βράδυ θα ανέβεις στην Καστάνιτσα, τον Άγ. Πέτρο και το Καστρί να δοκιμάσεις την παραδοσιακή κουζίνα. Θα περάσεις όμορφα και θα ξανάρθεις για να δεις και τα υπόλοιπα. Και μπορεί και να πεις: «Et in Arcadia ego».

* Ο Οδ. Κ. είναι υφυπουργός Ανάπτυξης.

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...