Menu
RSS
Κυριακή, 12/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αν δεν σε δικαιώνει η Αλήθεια…Τόσο το χειρότερο για την Αλήθεια…

Αν δεν σε δικαιώνει η Αλήθεια…Τόσο το χειρότερο για την Αλήθεια…

Πρόσφατα στο χωριό Περιβόλια Ολυμπίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για να τιμήσει δήθεν την Εθνική Αντίσταση. Εκεί παρουσιάστηκαν εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής και άλλοι νοσταλγοί της Γερμανικής ναζιστικής μπότας και των ντόπιων συνεργατών τους. Με το πρόσχημα ότι τιμάνε τα θύματα της μάχης που έγινε στις 6 Αυγούστου του 1943 μεταξύ των δυνάμεων του ΕΑΜ –ΕΛΑΣ και «Ε.Σ.» (Ελληνικός Στρατός) και ειδικά αυτά που προέρχονταν από την πλευρά του «Ε.Σ.» εξαπέλυσαν ένα ντελίριο ψευτιάς και υποκρισίας ενάντια στο ΕΑΜ –ΕΛΑΣ φθάνοντας σε σημείο να παραχαράξουν πλήρως τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Τι ήταν όμως ο «Ε.Σ.»; Ποιοι τον διοικούσαν; Πως δημιουργήθηκε; Πως δρούσε;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι από μόνες τους ικανές να φωτίσουν πλήρως την διαστροφή της ιστορικής αλήθειας που επιχειρείται  είτε συγκαλλημένα, είτε απροκάλυπτα. Ο «Ε.Σ.» ιδρύθηκε και έδρασε στην Πελοπόννησο υπό την επίβλεψη του Αγγλικού παράγοντα και ως ανάχωμα στην ογκούμενη και ραγδαία ανάπτυξη των ΕΑΜογενών οργανώσεων με σκοπό να υπονομεύσει την δράση των ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και ως τελικό στόχο να παρέμβει στις μεταπολεμικές πολιτικές εξελίξεις  προς όφελος της  Αγγλικής επιρροής στην περιοχή. Ο «Ε.Σ.» όχι μόνο δεν είχε καμία πολεμική αψιμαχία με τους κατακτητές (Ιταλοί είχαν στην κατοχή τους την περιοχή που έδρασε) αλλά όμως αποδείχθηκε στη συνέχεια συνεργάστηκαν ανοιχτά με τους κατακτητές για πλήξουν από κοινού το καθολικά πια λαϊκό κίνημα του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.

Ο Διονύσιος Παπαδόγγονας ηγετικό στέλεχος του ΕΣ (μετέπειτα επικεφαλής των προδοτικών Ταγμάτων Ασφαλείας) ήρθε σε άμεση συνεννόηση με τον  Ντόρια Ντομένικο διοικητή του 64ουΙταλικού Συντάγματος Πεζικού.  Στις 20 Ιουλίου 1943 ο Ντόρια Ντομένικο, υπέγραψε μυστική συμφωνία με τον Διονύσιο Παπαδόγγονα.

Η συμφωνία αφορούσε : «Την παροχήν οποιασδήποτε βοηθείας [εκ μέρους των Ιταλών] εις τον Συνταγματάρχην Παπαδόγκωναν Διονύσιον […] . Ούτος (ο Παπαδόγκωνας) δεσμεύεται με τον λόγον της τιμής του διά συνεργασίαν μετά του υπογεγραμμένου (Ιταλού Συνταγματάρχου) προς εξαφανισμός των εν Μεσσηνία δρώντων οργανώσεων. » . Η συμφωνία όριζε επίσης τη δημιουργία ένοπλων (ελληνικών) αποσπασμάτων με αποκλειστικό σκοπό τη διάλυση της οργάνωσης ΕΑΜ –ΕΛΑΣ, «συνεργαζόμενος μετά πλήρους συναδελφωσύνης μετά των στρατευμάτων κατοχής».

Μετά από αυτή την αποκάλυψη οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Στις 6-8-1943 ο ΕΣ και ο ΕΛΑΣ συγκρούονται στο πεδίο της μάχης στα Περιβόλια Ολυμπίας. Διάφοροι αξιωματικοί του ΕΣ διαχωρίζουν τη θέση τους από τον Παπαδόγκωνα. Ο Συνταγματάρχης Γιαννακόπουλος στέλεχος του «Ε.Σ.» στην περιοχή του Ταϋγέτου εξοργισμένος, δηλώνει ότι αποδοκιμάζει το περιεχόμενο του συμφώνου Παπαδόγκωνα – Ντόρια Ντομένικο και το χαρακτηρίζει προδοτικό. Πάρα πολλοί αξιωματικοί του «Ε.Σ. προσχωρούν στον ΕΛΑΣ (π.χ. Κ. Μπασακίδης, Κ. Παναγόπουλος, Α. Καρδάσης, Ι. Μητσάκος κ.α.).

Βέβαια άλλα στελέχη του  «Ε.Σ.» ακολούθησαν άλλο δρόμο επανδρώνοντας τα ένοπλα τμήματα της κατοχικής κυβέρνησης Ι. Ράλλη, γνωστά και ως τάγματα ασφαλείας…Το επόμενο διάστημα ο Παπαδόγκωνας ζητάει από τους Γερμανούς να τον εξοπλίσουν με 2.000 τουφέκια για να χτυπήσει το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. . Το 1944 η κατοχική – δοσιλογική κυβέρνηση Ράλλη, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, του αναθέτει τη θέση του Διοικητή των (προδοτικών) Ταγμάτων Ασφαλείας Πελοποννήσου…

***Του ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

***Ο Γιαννόπουλος Ανδρέας κατάγεται από τη Ζαχάρω και είναι εκπαιδευτικός στην Τρίπολη Αρκαδίας. Είναι μέλος του ΚΚΕ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...