Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τα σκουπίδια ... 87 χρόνια πριν - Γράφει ο Π. Βέμμος

Τα σκουπίδια ... 87 χρόνια πριν - Γράφει ο Π. Βέμμος
Εφημερίς ΜΟΡΕΑΣ 5 Αυγούστου 1927
Και ενός άλλου πλέον κινδύνου απειλούντος την δημόσιαν υγείαν της πόλεως εφιστώμεν την προσοχήν των αρμοδίων.


Ο εργολάβος της συλλογής και μεταφοράς των σκουπιδιών της πόλεως, παρά την ρητήν υποχρέωσιν ην δια της σχετικής μετά του Δήμου συμβάσεως έχει αναλάβει όπως απορρίπτη αυτά εις απόστασιν 300 κατ' ελάχιστον μέτρων από της παρυφής των οδών, δεν εννοεί να συμμορφωθή προς τας υποχρεώσεις του.

Και ούτω πέριξ της πόλεως και παρά τας οδούς Τεγέας, Βολιμής, Μαντζαγρά και Σέχι προς Άγιον Γεώργιον βλέπει τις συσσωρευμένα τα διάφορα σκουπίδια και λοιπά απορρίμματα της πόλεώς μας να μεταβάλλωνται εις νοσογόνους εστιας, εκ των οποίων αναδίδονται δύσοσμοι και μολυσματικαί αναθυμιάσεις εκτάκτως οδυνηραί δια τους περιπατητάς, αλλά και επικίνδυνοι δια την υγείαν της πόλεως.

Ανάγκη όθεν το ταχύτερον να επιβληθή εις τον εν λόγω εργολάβον παρά των αρμοδίων αρχών ή υποχρέωσις της αυστηράς τηρήσεως της εν προκειμένω συμβάσεως πριν ακόμη ευρεθώμεν εις την επώδυνον θέσιν να θρηνήσωμεν την εμφάνισιν ενδημικής τινός νόσου.

Εκτός τούτου επίσης πρέπει να επιβληθή όπως τα διάφορα κάρρα της καθαριότητος τα περιερχόμενα την πόλιν δια την συλλογήν των σκουπιδιών ευρίσκονται κεκαλυμμένα δια την αποφυγήν του αηδούς θεάματος και της επικινδύνου κακοσμίας.

Τα ζητήματα αυτά είναι ζητήματα τάξεως και πειθαρχίας και εκτάκτου σοβαρότητος δια την υγείαν της πόλεως. Όθεν επιβάλλεται ραγδαία και απατελεσματική η εκδήλωσις της αντιλήψεως των αρμοδίων.

87 χρόνια έχουν περάσει από τότε και βιώνουμε την ίδια κατάσταση. Δυστυχώς τότε, λίγο πριν τη μεγάλη κρίση του 1929-30 και τώρα που βιώνουμε την μεγαλύτερη από τότε κρίση δεν κατανοήσαμε ότι τον ιδιώτη-διαχειριστή των σκουπιδιών αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το ΚΕΡΔΟΣ. Ενώ η δραστηριότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων που αφορά στη δημόσια υγεία, είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να γίνεται εμπόρευμα. Ο δημόσιος χαρακτήρας αυτής της δράσης απαιτεί και διαχειριστή που θα εκφράζει το κοινωνικό συμφέρον και δεν μπορεί να είναι άλλος από το Δήμο. Αν αυτή την αρχή αποδεχθούμε τότε μπορεί εύκολα να βρεθεί λύση. Η οργάνωση και λειτουργία δημοτικής υπηρεσίας με κοινωνικό έλεγχο για την διαχείριση των σκουπιδιών μπορεί να δώσει αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα προς όφελος της κοινωνίας. Η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, και η κομποστοποίηση είναι ενέργειες εφικτές και οικονομικά συμφέρουσες. Η τελευταία είναι η κατεξοχήν αποδεκτή επιστημονικά επιλογή σήμερα, μαζί με την δημιουργία ΧΥΤΥ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Κάθε άλλη πρόταση προς λύση του ζητήματος αποτελεί υπεκφυγή και εξυπηρέτηση ανιδιοτελών μεγάλων συμφερόντων.

Τρίπολη Σεπτέμβριος 2014
Παν. Βέμμος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...