Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η γιορτή της Τσακώνικης μελιτζάνας του Λεωνιδίου - Γράφει ο Δ. Τσιγκούνης

Η γιορτή της Τσακώνικης μελιτζάνας του Λεωνιδίου - Γράφει ο Δ. Τσιγκούνης
Τον Αύγουστο του 2014 δεν πραγματοποιήθηκε η γιορτή τσακώνικης μελιτζάνας Λεωνιδίου. Η απελθούσα δημοτική αρχή αποδίδει την απραξία αυτή είτε στο ότι πρέπει να περιορίζουμε τις δαπάνες λόγω κρίσης είτε στο ότι δεν εγκρίνονται δαπάνες για την μεταβατική περίοδο μετά τις δημοτικές εκλογές. Αυτά βέβαια δεν ισχύουν γιατί και στο Λεωνίδιο η εκδήλωση melitzazz πραγματοποιήθηκε μετά τις εκλογές αλλά και σε όλους τους άλλους δήμους πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις που ψηφίστηκαν στον προϋπολογισμό και κυρίως όσες εκδηλώσεις αναδεικνύουν την περιοχή τους.

Ούτως η άλλως η πανελληνίως γνωστή «γιορτή τσακώνικης μελιτζάνας Λεωνιδίου» ταλαιπωρήθηκε την τελευταία τετραετία. Και αν και η εκδήλωση αυτή συμπεριλαμβάνεται στις 14 γιορτές γης όπως τις καθιέρωσε το υπουργείο γεωργικής ανάπτυξης όπου όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας το Λεωνίδιο είχε προβληθεί ανά το πανελλήνιο μαζί με τις άλλες 13 περιοχές (όπως η Χίος), η απελθούσα δημοτική αρχή την αντιμετώπισε ως «πανηγυράκι» κατά την έκφραση στελέχους δημοτικού συμβουλίου της μέχρι τώρα πλειοψηφίας και προχώρησε στην διοργάνωση απρόθυμα και μόνο επειδή υπήρξαν πιέσεις από την κοινωνία.

Οι αντιδράσεις βέβαια υπήρξαν ήπιες και σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονται με τις οξύτατες κριτικές που τουλάχιστον επί μία δεκαπενταετία δέχθηκα για την εκδήλωση αυτή. Προκειμένου μάλιστα να με αντιπολιτευθούν αδίκησαν σε μεγάλο βαθμό τόσο το μοναδικό π.ο.π. προϊόν του τόπου μας όσο και την ίδια την εκδήλωση που συγκέντρωνε χιλιάδες επισκέπτες από άλλα μέρη με ευνοϊκές επιπτώσεις για την τοπική οικονομία.

Όσοι αναγνώριζαν τα οφέλη από τον χαρακτηρισμό της τσακώνικης μελιτζάνας Λεωνιδίου ως π.ο.π. δεν έδιναν σημασία στις κακόβουλες κριτικές. Αλλά και πολλοί επηρεασμένοι από αυτές δεν συμμετείχαν στην γιορτή ούτε καν καταδέχονταν να την επισκεφτούν και αγνοούσαν πολλά. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση αφού και η υπηρεσία γεωργικής ανάπτυξης εξιστορώντας την πορεία της τσακώνικης μελιτζάνας Λεωνιδίου κατά την εκδήλωση του 2011, δεν γνώριζε ούτε την χρονολογία ανακοινώσεως των π.ο.π. της Ελλάδος. Μπορεί επομένως να δικαιολογηθεί ο κ. Μαρνέρης ότι υποβάθμισε την γιορτή γιατί άκουσε το λαϊκό αίσθημα, πράγμα που όμως δεν ευσταθεί γιατί παράλληλα φρόντισε με αυξημένες μάλιστα δαπάνες να μετατοπίσει την γιορτή γευσιγνωσίας (όπου επιδοτήθηκε για το Λεωνίδιο αποκλειστικά, εξαιτίας του ότι είχαμε ήδη διοργανώσει 10 γιορτές τσακώνικης μελιτζάνας) από τον Μάιο στις αρχές Ιουλίου και από γιορτή προβολής των τοπικών προϊόντων και της μεσογειακής κουζίνας σε μουσικό παζάρι με ελάχιστες αυθεντικές συμμετοχές.

Την περίοδο αυτή της κρίσεως έχει ανατραπεί η κυρίαρχη τάση της τουριστικής αποκλειστικά ανάπτυξης και έχουμε προσγειωθεί στο ότι με τα λίγα (ή τα πολλά;) ο κάμπος του Λεωνιδίου δεν «πέθανε» όπως έλεγαν πολλοί πριν μερικά χρόνια, αλλά με την προσπάθεια των γεωργών μπορεί να διατηρεί την οικονομική κατάσταση του Λεωνιδίου σε καλύτερο επίπεδο από άλλες περιοχές. 

Επομένως με την γιορτή αναδείξεως των προϊόντων μας στηρίζουμε τους παραγωγούς αλλά και προωθούμε και τον τουρισμό αφού όπως έχει αποδειχθεί «το αγώγι ξυπνάει τον αγωγιάτη».
Δ. Α. ΤΣΙΓΚΟΥΝΗΣ
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...