Menu
RSS
Κυριακή, 12/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Συνάντηση στο Λεβίδι για να καταρτιστεί σχέδιο διαχείρισης και ανάπτυξης του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου

Συνάντηση στο Λεβίδι για να καταρτιστεί σχέδιο διαχείρισης και ανάπτυξης του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου

Ο Σύλλογός Εμπόρων και Επαγγελματιών Βόρειας Μαντινείας, με έδρα το Λεβίδι, ιδρύθηκε πριν λίγους μήνες με σκοπό, όπως αναφέρει σχετική, ανακοίνωση, «μεταξύ άλλων, τη συγκροτημένη συμμετοχή των ανθρώπων που κινούν την ανάπτυξη της οικονομικής ζωής στην περιοχή μας, στην λήψη αποφάσεων που αφορούν την ανάδειξη του πλούτου και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της. Στα πλαίσια αυτά, η θεσμική μας παρέμβαση θα περιλαμβάνει πολλές και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Μια τέτοια πρωτοβουλία αφορά ένα σημαντικό φυσικό τουριστικό πλεονέκτημα που διαθέτει η περιοχή μας: το Χιονοδρομικό Κέντρο του Μαινάλου.

Δυστυχώς ως σήμερα, παρά τη σωρεία ιδεών, σχεδίων, μελετών και δαπανών,  δεν έχει γίνει κατορθωτή η ανάπτυξη του με τρόπο που να εξασφαλίζει την σταθερή και απρόσκοπτη λειτουργία του. Έτσι η συγκριτική θέση του Κέντρου ως πλεονεκτήματος παραμένει χαμηλή.  Η ιδιότυπη κατάσταση που δημιουργεί η κυριότητα τμήματος της έκτασης του κέντρου, που έχει παραχωρηθεί από το κράτος στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Τρίπολης, φαίνεται πως αποτελεί έναν παράγοντα σοβαρής τριβής και ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια για την ευόδωση και ολοκληρωμένου προγράμματος για την ανάπτυξη του Κέντρου και ενός ομαλού καθεστώτος διαχείρισής του. Είμαστε οι τελευταίοι που θα αμφισβητήσουμε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί και οφείλει να έχει ο Ορειβατικός Σύλλογος στην όλη προσπάθεια. Ωστόσο, το Μαίναλο και ο πλούτος του δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται υπό καθεστώς ομηρίας. Θεωρούμε πως ο Δήμος, με την ταυτόχρονη ευρεία θεσμική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, θα πρέπει να καταστεί ο κύριος της διαχείρισης Χιονοδρομικού Κέντρου.

Τα πρόσφατα γεγονότα στο κτίριο του chalet στο Χιονοδρομικό Κέντρο, μας έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Τα γεγονότα αυτά έρχονται να προστεθούν στην γενική διαπίστωση πώς στις εγκαταστάσεις του Κέντρου έχει γίνει τα τελευταία χρόνια συστηματική αποψίλωση εξοπλισμού, που θα έπρεπε να προστατεύεται και να διαφυλάσσεται ως δημόσια περιουσία. Είναι φανερό πως το σχήμα διαχείρισης που ακολουθήθηκε αυτά τα χρόνια, έχει καταστεί προβληματικό. Μετά και από τα πολλά δυσάρεστα συμβάντα στη λειτουργία του κέντρου τον προηγούμενο χειμώνα, βρισκόμαστε μπροστά στην πιθανότητα παντελούς αδυναμίας λειτουργίας του κατά την ερχόμενη περίοδο.

Ενόψει αυτής της διαμορφωμένης κατάστασης, ο Σύλλογός μας προτίθεται να συμβάλει, ουσιαστικά με πρωτοβουλίες και την συστηματική του παρέμβαση, στην αναζήτηση λύσεων, τόσο για την αντιμετώπιση του άμεσου θέματος λειτουργίας του Κέντρου όσο και για την διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού και βιώσιμου και ολιστικού σχεδίου ανάπτυξής του, που θα λαμβάνει υπόψη την κλίμακα τα αλπικής του ζώνης, το δασικό χαρακτήρα του Μαινάλου, το αγροτοδασικό και κτηνοτροφικό μωσαϊκό που έχει διαμορφώσει την ανάπτυξή του δάσους μαζί με οικισμούς του, τα θέματα ασφάλειας και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Για τον σκοπό αυτό, οργανώνει δημόσια συνάντηση – ημερίδα, την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:30 μμ, στο Πνευματικό κέντρο του Λεβιδίου, στην οποία θα προσκαλέσει φορείς της αυτοδιοίκησης, κοινωνικούς φορείς, νομικά και φυσικά πρόσωπα, που μπορούν να συμβάλουν στην διαμόρφωση μιας εναργούς πρότασης, η οποία με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας θα αποτελέσει τη σαφή, διαυγή και συνεκτική βάση για οποιοδήποτε σχέδιο διαχείρισης και ανάπτυξης του Χιονοδρομικού Κέντρου του Μαινάλου.

Ο Πρόεδρος Γ. Χριστοδουλόπουλος                                                                            

 Ο Αντιπρόεδρος    Χ. Τσιώλης                                 

Ο Γραμματέας Α. Ξυνός»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...