Menu
RSS
Δευτέρα, 29/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Erasmus | Θετικός απολογισμός της συνάντησης μαθητών και εκπαιδευτικών στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης! (εικόνες)

Erasmus | Θετικός απολογισμός της συνάντησης μαθητών και εκπαιδευτικών στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης! (εικόνες)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Τρίπολη από την Κυριακή, 3 Μαρτίου μέχρι και το Σάββατο, 9 Μαρτίου 2019, η συνάντηση 35 μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Γαλλίας, Φινλανδίας, Τσεχίας, Πολωνίας και Ισπανίας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποιείται στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης.


Το πρόγραμμα με τίτλο Erasmus + IWE 2018-2020 “’I’ dentity -‘We’ dentity: Living together in the 21st century Europe” (Η Ταυτότητά μου-Η Ταυτότητά μας: Συμβιώνοντας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα) με κωδικό σύμβασης 2018-1-FR01- KA229-047813_4 χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ένωση για το χρονικό διάστημα 2018-2020.
Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουμε τα κοινωνικά, πολιτισμικά εμπόδια και τις διαφορές ανάμεσα στους λαούς, η ανάλυση των όρων ταυτότητα και κοινωνική ενσωμάτωση σε μια Ευρώπη που αλλάζει διαρκώς τον 21ο αιώνα αποτελεί τον κεντρικό άξονα του προγράμματος. Η διαπολιτισμική εκπαίδευση και οι πολυπολιτισμικότητα των εμπλεκόμενων στο πρόγραμμα χωρών αποτελούν σημείο αναφοράς, ενώ θα υπάρξει συνεχής συνεργασία με τον οργανισμό «Terre des Hommes», που προστατεύει κυρίως τα δικαιώματα του παιδιού.
Κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων, οι μαθητές θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων στην κάθε χώρα και συνολικά στην Ευρώπη. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα οι μαθητές θα προβληματιστούν σε σχέση με τις αλληλεπιδράσεις των πολιτισμών ανάμεσα στους λαούς, θα ενημερωθούν για το σωστό τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στη διαφορετικότητα και θα διαμορφώσουν συγκεκριμένη γνώμη για το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη. Μέσα από την πλατφόρμα του e - twinning θα επικοινωνήσουν με τους συμμαθητές τους από τις χώρες – εταίρους ενώ παράλληλα θα βελτιώσουν τη δεξιότητά τους στις ξένες γλώσσες και την ικανότητά τους να χειρίζονται τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή.
Απαραίτητο μέρος της προσέγγισης του θέματος αποτελούν οι κινητικότητες των μαθητών και των καθηγητών στην Ευρώπη μαζί με τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας. Μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχουν σε δραστηριότητες σε πολυεθνικές ομάδες και αποκτούν ενεργές, βιωματικές εμπειρίες εξερευνώντας το θέμα της προσφυγικής κρίσης με επιτόπια έρευνα, συναντούν και παίρνουν συνέντευξη από επαγγελματίες στο χώρο των ΜΚΟ, ανταλλάσσουν πληροφορίες για τον τομέα εργασίας και απασχόλησης των προσφύγων στη χώρα τους.
Τα αποτελέσματα αυτά φτάνουν στη σχολική κοινότητα μέσω παραδοτέων όπως εργαστήρια και παρουσιάσεις της υφιστάμενης κατάστασης, δημιουργία σχετικής ιστοσελίδας, ερωτηματολόγια με θέμα την προσφυγική κρίση, επισκέψεις σε χώρους υποστήριξης αδύναμων κοινωνικά ομάδων, σύνθεση πρωτότυπου τραγουδιού με θέμα την κοινωνική ενσωμάτωση και την Ευρωπαϊκή ταυτότητα, λογότυπο του προγράμματος κ.α.
Αναμενόμενα τελικά αποτελέσματα του Προγράμματος είναι η δημιουργία ενός βίντεο-καμπάνια προώθησης της ευρωπαϊκής ταυτότητας, η δημιουργία ενός «ονειρεμένου ευρωπαϊκού χάρτη», η δημιουργία ενός πακέτου εργαλείων για τον ευρωπαίο πολίτη του 21ου αιώνα τα οποία και θα ανακοινωθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο τον Απρίλιο του 2020.
Το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης έχει ήδη πραγματοποιήσει μία επίσκεψη καθηγητών στο εξωτερικό που αφορούσε το σχεδιασμό και την οργάνωση του προγράμματος βήμα - βήμα. Πρόκειται για την αρχική συνάντηση των συντονιστών - καθηγητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και έλαβε χώρα στο Κολμάρ της Γαλλίας ( περιοχή Αλσατίας) το Δεκέμβριο 2018 καθώς το σχολείο Lycee Polyvalent Regional Camille See είναι το σχολείο που είχε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση του όλου εγχειρήματος.
Η πρώτη συνάντηση και ανταλλαγή μαθητών από όλες τις χώρες πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 3- 9 Μαρτίου 2019. Το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης υποδέχθηκε τις αποστολές από τις 5 χώρες αποτελούμενες συνολικά από 27 μαθητές και 8 καθηγητές.
Αυτή η συνάντηση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και χαρακτηρίστηκε από τη δημιουργία πολυεθνικών ομάδων, από τη δημιουργία ενός πρωτότυπου τραγουδιού - σήμα κατατεθέν του προγράμματος, από εκπαιδευτικές εκδρομές και κυρίως από τη γνωριμία ανάμεσα στους μαθητές, τους καθηγητές των αποστολών και τη φιλοξενία τους από τις οικογένειες. Την Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής των αποστολών και των τάξεων υποδοχής των προσφυγοπαίδων του 2ου Γυμνασίου Τριπόλεως και η έναρξη των εργασιών του προγράμματος στο χώρο του σχολείου. Παρουσιάστηκαν οι εργασίες των μαθητών σε σχέση με το σχολείο τους, την πόλη και τη χώρα όπου ζουν.
Οι τάξεις υποδοχής των προσφυγοπαίδων συμμετείχαν ισότιμα με τους υπόλοιπους μαθητές του προγράμματος ως 7η χώρα της σύμπραξης και μέσα από αυτή τη συνάντηση υλοποιήθηκε έμπρακτα ο τίτλος του προγράμματος (Η Ταυτότητά μου-Η Ταυτότητά μας: Συμβιώνοντας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα).
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια για την περαιτέρω γνωριμία των μαθητών και των καθηγητών ( χορός, κρουστά, θεατρικό παιχνίδι) ενώ το μεσημέρι τις αποστολές υποδέχθηκε ο Δήμαρχος της Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής.
Την Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019 οι μαθητές χωρισμένοι σε πολυεθνικές ομάδες παρακολούθησαν σεμινάρια δημιουργικής γραφής, προετοίμασαν στίχους για μελοποίηση, πρόβαραν στίχους για τραγούδι και παρουσίασαν τον εαυτό τους στο υπόλοιπο μαθητικό κοινό. Αργότερα κατέληξαν σε συγκεκριμένους στίχους τραγουδιού και συνέθεσαν το δικό τους πρωτότυπο τραγούδι με θέμα την
Ευρωπαϊκή Ταυτότητα το οποίο και ηχογράφησαν.
Οι καθηγητές αφού παρακολούθησαν τις εργασίες των μαθητών, συναντήθηκαν μεταξύ τους για να συζητήσουν τις διαφορές στα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους και να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου ως ιδιαίτερου τύπου σχολείου. Η δεύτερη συνάντησή τους αφορούσε την οργάνωση της θεματικής της επόμενης μετακίνησης και τις προαπαιτούμενες εργασίες της.
Οι φιλοξενούμενοί μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σημαντικούς χώρους στο κέντρο της Τρίπολης και τα Σπήλαια Κάψια, χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Αργολίδας (Αρχαίες Μυκήνες, Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, Ναύπλιο), καθώς και τον ιερό βράχο και το μουσείο της Ακρόπολης.

Τέλος, δεν θα μπορούσε η φιλοξενία μας να ολοκληρωθεί χωρίς να παίξουμε με ήχους και μουσική! Οι πολυεθνικές ομάδες των μαθητών σε συνδυασμό με εκείνες των καθηγητών παρακολούθησαν ένα σεμινάριο Ελληνικών ρυθμών, μελωδιών και χορού από την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας σε συνεργασία με τον κ. Μανώλη Γύφτο, εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής Δημοτικού Σχολείου Παραλίου Άστρους. Όλοι οι συμμετέχοντες, μουσικοί προχωρημένοι και μη, έπαιξαν, αυτοσχεδίασαν και χόρεψαν με τους ρυθμούς που διδάχθηκαν. Το κέφι φούντωσε όταν όλοι οι φιλοξενούμενοι συναντήθηκαν σε εξοχικό κέντρο με όλους τους μαθητές, τους γονείς και τους καθηγητές του σχολείου. Η ζεστή φιλοξενία, το κέφι και η χαρά των παιδιών, ο ενθουσιασμός αυτής της ανεπανάληπτης εμπειρίας, συνεπήρε όλους τους συντελεστές και το γλέντι απογειώθηκε γρήγορα!
Εδώ θα πρέπει να αναφερθούμε στην ιδιαίτερη συμπαράσταση και προσφορά από πρόσωπα και φορείς της περιοχής, που συνέβαλλαν καθοριστικά στην επιτυχία της διοργάνωσης της συνάντησης. Ευχαριστούμε λοιπόν θερμά τον Δήμαρχο Τρίπολης κ. Δημήτρη Παυλή που εκτός από την υποδοχή διευκόλυνε τις  αποστολές στις μετακινήσεις τους, την κ. Κατερίνα Σιάμπου, Αναπληρώτρια προϊσταμένη της διεύθυνσης προγραμματισμού, Ανάπτυξης, οργάνωσης και πληροφορικής του Δήμου Τρίπολης. Θερμά ευχαριστούμε τον Περιφερειακό Διευθυντή Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Πετρόπουλο και τον Διευθυντή Α' /βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αρκαδίας που παρευρέθησαν στην τελετή υποδοχής, την κ. Πόπη Δημητρέλη, Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Τρίπολης που συνεργάστηκε πρόθυμα και συνόδευσε τις τάξεις υποδοχής στο σχολείο μας, την κ. Παναγιώτα Αλεξοπούλου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών θεμάτων και ψυχολόγο του προγράμματος " ESTIA - Πάρνωνας Αναπτυξιακή Α.Ε" καθώς και τις καθηγήτριες του 2ου γυμνασίου Τρίπολης. Πολλές ευχαριστίες στην κ. Πηνελόπη Καζακώνη ( ΚΠΕ Καστρίου) και την κ. Τέτη Λιακοπούλου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, που οργάνωσαν το σεμινάριο της δημιουργικής γραφής και του θεατρικού παιχνιδιού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Σωκράτη Μεταξά, Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων Πελοποννήσου για την εξαιρετικά γόνιμη, δημιουργική και αποτελεσματική συνεργασία καθ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας τη ς Διεθνικής αυτής συνάντησης. Τέλος, ευχαριστούμε το σύλλογο διδασκόντων του σχολείου και ιδιαίτερα τους γονείς και μαθητές που συνέβαλλαν στην εξαιρετική φιλοξενία των εταίρων μας.
Όλοι οι φιλοξενούμενοι σχημάτισαν τις καλύτερες των εντυπώσεων για την φιλοξενία, έχουν πολλές ευχάριστες εμπειρίες να διηγηθούν και απευθύνουν θερμές ευχαριστίες για την υπέροχη εβδομάδα που έζησαν στην Τρίπολη. Αυτό άλλωστε είναι εμφανέστατο στα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν για τη συνάντηση στην Ελλάδα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...