Menu
RSS
Τετάρτη, 15/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο Γιώργος Παπαηλιού για την επέτειο της πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου

Ο Γιώργος Παπαηλιού για την επέτειο της πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου

Δ ή λ ω σ η του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Η. Παπαηλιού για την επέτειο του πραξικοπήματος της 21 ης Απριλίου

Η δικτατορία της 21 ης Απριλίου 1967 υπήρξε συνέπεια της «ανάπηρης» δημοκρατίας του μετεμφυλιακού κράτους, του «ψυχρού» πολέμου και των αμερικανικών σχεδιασμών για την ευρύτερη περιοχή, ιδίως στο Κυπριακό.

Το δικτατορικό καθεστώς, που επισώρευσε δεινά στον ελληνικό λαό και την πατρίδα,   κατέρρευσε με την προδοσία της Κύπρου.

Η εμπειρία της δικτατορίας και η αντιδικτατορική πάλη  διαμόρφωσαν πνεύμα εθνικής ενότητας και δημοκρατικής αλληλεγγύης που επέτρεψαν, μετά την κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος, να διαμορφωθούν συνθήκες δημοκρατικής πορείας.

Τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως της δεκαετίας του ΄80,  ακολούθησε περίοδος επίπλαστης ευημερίας. Οι δεκαετίες του δεύτερου μισού 1990 και 2000 ανέδειξαν ως κυρίαρχο στοιχείο ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς, που επεβίωνε κυρίως μέσω του υπερδανεισμού και της τηλεοπτικής προπαγάνδας.

Με τα «μνημόνια», επεβλήθη στη χώρα καθεστώς επιτροπείας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και το βίαιο μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Σε αυτό το περιβάλλον, ενισχύθηκε και το μόρφωμα της φασιστικής ακροδεξιάς που παραπέμπει ανοιχτά στην παράδοση και τις πρακτικές της χουντικής περιόδου και άλλων περιόδων βαρβαρότητας και σκοταδισμού. 

Η  χώρα, μετά την έξοδό της από τα «μνημόνια» και την αυστηρή εποπτεία, ανακτά την αυτονομία της, παρότι οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις του εξωτερικού και του εσωτερικού προσπαθούν «με νύχια και με δόντια» να επαναφέρουν τις πολιτικές λιτότητας.

Οι δημοκρατικές δυνάμεις, με πρωτοπόρα την κοινωνική και πολιτική προοδευτική συμμαχία, οφείλουν να αντιταχθούν τόσο στη φασιστική ακροδεξιά όσο και στην ανάδειξη των λογικών της από όσους, εκμεταλλευόμενοι την κρίση, «ψαρεύουν στα θολά νερά» μιάς εξουθενωμένης κοινωνίας.

Η δημοκρατία, παρά τις δυσκολίες και τα προσκόμματα, έχει τη δύναμη κ α ι επαναφέρει τη χώρα στην οικονομική και κοινωνική ομαλότητα.   

     

  

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 21 Απριλίου 2019 22:26 Σύνδεσμος σχολίου

    ΝΑ; ΜΙΛΑΝΕ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΧΙ ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΔΙΟΛΙΣΘΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...