Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ρετρό - Το γυναικείο μοναστήρι Κοιμήσεως Θεοτόκου «Μπούρα» στη Φαλασία μέσα από εκπομπή του 1999! (vd)

Ρετρό - Το γυναικείο μοναστήρι Κοιμήσεως Θεοτόκου «Μπούρα» στη Φαλασία μέσα από εκπομπή του 1999! (vd)
Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ» ταξιδεύει στην ΕΛΛΑΔΑ και επισκέπτεται μικρούς παράδεισους, πνευματικές οάσεις, που το σύγχρονο κίνημα του ορθόδοξου γυναικείου μοναχισμού συντηρεί για να συναντά τον Θεό και να προσφέρει στους Ορθόδοξους τόπους περισυλλογής και εσωτερικού ησυχασμού.
Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς, η εκπομπή ταξιδεύει στην ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟ και στο τρίγωνο ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ και ΑΡΚΑΔΙΑΣ αποκαλύπτεται στις κάμερες της η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της ΘΕΟΤΟΚΟΥ της Μπούρας.
Η Ηγουμένη της Μονής αφηγείται το ιστορικό του Μοναστηριού, μιλάει για τον ησυχαστικό τρόπο ζωής των Ορθόδοξων Μοναχών σε αντιδιαστολή με τον κοσμοπολίτικο των Καθολικών Μοναχών και περιγράφει τις ενασχολήσεις τους στην Ιερά Μονή. Ιστορικά στοιχεία για τη Μονή υπάρχουν από τον 12ο αιώνα, αλλά η αρχιτεκτονική της μαρτυρά στοιχεία και από παλαιότερους αιώνες.
Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και κατά τη διάρκεια της Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε τόπο συνάντησης των μελών της Φιλικής Εταιρείας καθώς και χώρος μύησης των φιλικών. Ενώ επιβίωσε μέσα από αντίξοες συνθήκες η αδιαφορία της πολιτείας οδήγησε στο κλείσιμο της Μονής. Το 1984 ένα τάγμα καλογραιών με πανεπιστημιακή μόρφωση ανοίγει ξανά το Μοναστήρι και το μετατρέπει σε πνευματικό κέντρο της περιοχής.
Η εκπληκτική απόδοση της Παναγίας της Μεγαλομάτας, η μοναδική εκφραστικότητα του Αγίου Δημητρίου, η περιμετρική απεικόνιση των Αγίων και των Αποστόλων και οι παραστάσεις από τη ζωή του Ιησού Χριστού καταδεικνύουν το πέρασμα των Κρητών Αγιογράφων από τη Μονή. Κάτω από το βράχο του Ταϋγέτου από την αρκαδική μεριά υπάρχει ένα μοναστήρι των νεότερων χρόνων, η Ιερά Μονή Γεννεσίου της Θεοτόκου του Αμπελακίου.
Η ιστορία της Μονής συνδέεται με την ιστορία της εικόνας της Παναγίας της Μακελαρίτισσας, που σώθηκε από κάποιον μοναχό και έπειτα βρέθηκε από την Γερόντισσα ΠΕΛΑΓΙΑ, μετά από ένα όνειρο που την οδήγησε στην εικόνα. Η Γερόντισσα ΠΕΛΑΓΙΑ υπήρξε η κτητόρισσα και η πρώτη ηγουμένη της Ιεράς Μονής.
Η Ηγουμένη της Μονής αφηγείται τις παραδόσεις σχετικά με το μοναστήρι και περιγράφει τις καθημερινές ασχολίες των μοναχών. Τα όμορφα πλάνα από τις Μονές και οι ήχοι από τις ψαλμωδίες των μοναχών ταξιδεύουν τους τηλεθεατές στους ήσυχους τόπους της πίστης.
Δείτε το βίντεο από το κανάλι του Χρήστου Κιντή στο youtube!
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...