Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Γορτύνιος εφοπλιστής ζητά «κούρεμα» 1,2 δις δολαρίων για τις υποχρεώσεις της εταιρείας του στην Αμερική!

Γορτύνιος εφοπλιστής ζητά «κούρεμα» 1,2 δις δολαρίων για τις υποχρεώσεις της εταιρείας του στην Αμερική!

Κούρεμα των συνολικών υποχρεώσεων ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εισηγμένης στο Nasdaq ναυτιλιακής του Eagle Bulk Shipping διαπραγματεύεται ο εφοπλιστής Σοφοκλής Ζούλλας με τους πιστωτές του που περιλαμβάνουν ονόματα όπως η Royal Bank of Scotland, το Oaktree Capital και η Goldman Sachs.

Σε κάθε περίπτωση, οι απώλειες για τους μετόχους της εισηγμένης που διαχειρίζεται στόλο 45 ποντοπόρων φορτηγών πλοίων αναμένεται να είναι συντριπτικές, σύμφωνα άλλωστε και με την ανακοίνωση της εταιρείας στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγορά την Παρασκευή το βράδυ με την οποία γνωστοποίησε πως συμφώνησε άλλη μια παράταση δυο εβδομάδων από τους πιστωτές για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
 
Η συμφωνία, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, εφόσον επιτευχθεί, ενδέχεται να περιλαμβάνει διαγραφή μέρους του χρέους  και κεφαλαιοποίηση σημαντικού ποσοστού του με αποτέλεσμα την απώλεια του ελέγχου της εισηγμένης και την συντριπτική συρρίκνωση των μεριδίων των μικρομετόχων. Άγνωστο παραμένει ακόμα εάν το management θα παραμείνει υπό τον Σοφοκλή Ζούλλα και τον αδελφό του Αλέξη των οποίων οι ετήσιες αποζημιώσεις κατά το 2013 αλλά και τα προηγούμενα έτη βρέθηκαν στο επίκεντρο δημόσιας κριτικής ως δυσανάλογα υψηλές των επιδόσεων της εταιρείας.
 
Μεταξύ των δανειστών της εισηγμένης περιλαμβάνονται ονόματα γνώριμα στην Ακτή Μιαούλη και όχι μόνον. Πρόκειται για την Royal Bank of Scotland plc, την Bank of America όπως και το Oaktree Capital Management. Το Oaktree Capital προ ολίγων εβδομάδων μάλιστα απέκτησε μέσω προηγούμενης εξαγοράς χρέους και κατόπιν κεφαλαιοποίησής του και τον πλήρη έλεγχο της Excel Maritime που ανήκε μέχρι πρόσφατα στα συμφέροντα του Βίλλυ Παναγιωτίδη. Είναι δε, η Oaktree Capital, μέτοχος πλειοψηφείας και στην εισηγμένη Star Bulk του Πέτρου Παππά η οποία σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να ανέλαβε τη διαχείριση του στόλου και της Excel στην μετά Βίλλυ Παναγιωτίδη εποχή και να λειτουργεί πλέον ως consolidator στον κλάδο των φορτηγών πλοίων.
 
Οι υπόλοιποι πιστωτές της Eagle Bulk Shipping είναι οι Brigade Capital Management LLC, Canyon Capital Advisors LLC, Goldman Sachs Lending Partners, Merrill Lynch Credit Products LLC, Midtown Acquisitions LP, Onex Debt Opportunity Fund Ltd, OCP Investment Trust, Panning Capital Management LP και BlueBay Funds Management Company SA. Η πλειοψηφεία εξ’ αυτών εκτιμάται ότι έχει εξαγοράσει χρέος της Excel από τη δευτερογενή αγορά και απευθείας από τις πιστώτριες τράπεζες σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την ονομαστική του αξία.
 
Η τρέχουσα αξία των περιουσιακών της στοιχείων δηλαδή του στόλου της, σύμφωνα με αποτίμηση της VesselsValue.com που δημοσίευσε πρόσφατα η έγκυρη ναυτιλιακή επιθεώρηση TradeWinds ανέρχεται στα επίπεδα των 951 εκατομμυρίων δολαρίων. O στόλος απαρτίζεται από 45 bulkers (Supramax) που έχουν χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, 7 ετών. Τα περιουσιακά στοιχεία αυτά είναι βέβαια προσημειωμένα ως εξασφαλίσεις στα χρέη της εισηγμένης.
 
Η κεφαλαιοποίηση της, ακόμα υπο διαπραγμάτευση στο Nasdaq, Eagle Bulk Shipping έχει περιέλθει όμως πλέον στα επίπεδα των 53 εκατομμυρίων δολαρίων και η τιμή της μετοχή της στα 3,11 δολαρια από 8 τον Σεπτέμβριο του 2013 και 27 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2009. Ο λόγος τιμής προς λογιστική αξία βρίσκεται σύμφωνα με το Bloomberg στο 0,1037. Κατά τη χρήση του 2013 σημείωσε κύκλο εργασιών ύψους 202,44 εκ. δολ. έναντι 190,8 το 2012 και 313,42 το 2011. Το καθαρό αποτέλεσμα του 2013ήταν ζημίες 70,521 εκ. δολ. έναντι ζημιών 102,8 εκ. το 2012 και ζημίες 14,8 εκ. το 2011. Στα αποτελέσματα που δημοσίευσε για το 2013 (FORM 10-K) έχει εγγεγραμμένα 1,723 δις. δολ. ως σύνολο ενεργητικού και 1,192 δισ. ως συνολικές υποχρεώσεις εκ των οποίων τα 1,174 δισ. δολ. ως βραχυπρόθεσμες.   
 
Η Eagle Bulk Shipping φέρεται να έχει παγώσει τις πληρωμές τοκομερίδιων (και ούτως οι υποχρεώσεις της αυξάνονται) στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της και η νεα παράταση δίνει χρόνο εως τις 15 Ιουλίου για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της. Έχει ήδη πάρει και άλλες παρατάσεις το τελευταίο τρίμηνο και η τρέχουσα είναι η έκτη (βρίσκεται σε Waiver and Forbearance Agreement, από τις 20 Μαρτίου). Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καρποφορήσουν η αγορά εκτιμά ότι θα επιδιωχθεί εξεύρεση λύσης στα πλαίσια του αμερικανικού πτωχευτικού δικαίου και ειδικότερα υπο τις πρόνοιες προστασίας των εταιρειών από τους πιστωτές του «Chapter 11».
 
Τα προβλήματα για την Eagle Bulk ξεκίνησαν όπως και για όλες τις ναυτιλιακές μετά την κρίση στις ναυλαγορές που ξέσπασε στα τέλη του 2008 και εντάθηκαν για αυτήν μετά την χρεοκοπία μεγάλου νοτιοκορεάτικου ναυλωτή (KLC) για τον οποίο δούλευε μεγάλος αριθμός πλοίων της.
 
Ο Σοφοκλής Ζούλλας, που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, θεωρείται πέμπτη γενιά εφοπλιστής και η οικογένειά του έλκει την καταγωγή της από την Ζατούνα της Αρκαδίας από όπου και ξεκίνησε την διαδρομή του ο εφοπλιστής, Παναγιώτης Πανταλέων. Ο Πανταλέων ίδρυσε το 1875 την ναυτιλιακή «Ατμοπλοΐα Πανταλέων» η οποία είναι μεταξύ εκείνων που διέθεσαν πλοία για την διάσωση Ελλήνων κατά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Το ρεπορτάζ είναι του Ηλία Μπέλλου από την οικονομική ιστοσελίδα www.capital.gr.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...