Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οι Γορτύνιοι της Πάτρας τίμησαν την μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Ε’ (εικόνες)

Οι Γορτύνιοι της Πάτρας τίμησαν την μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Ε’ (εικόνες)
Όπως ήδη έγραψε από την Κυριακή του Θωμά το μεσημέρι, το thebest.gr, στον ιερό ναό Παντανάσσης Πατρών όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι Γορτύνιοι της Πάτρας τίμησαν την μνήμη, το έργο και θυσία του ιερομάρτυρα του Γένους Αγίου Γρηγορίου του Ε’.


Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος, Βοηθός του Μητροπολίτη Πατρών προεξήρχε της Θείας λειτουργίας στις 19 Απριλίου 2015 το πρωί στον λυόμενο ιερό ναό της Παντάνασσας καθώς και της Δοξολογίας, αρτοκλασίας και δέησης που ακολούθησε από τον σύλλογο των Γορτυνίων της Πάτρας για τον Άγιο Γρηγόριο τον Ε’ και στο μεστό κήρυγμα του αναφέρθηκε στην ανάγκη να μην είμαστε Άπιστοι Θωμάδες και να είμαστε κοντά στον Ιησού Χριστό.

Μάλιστα ο κ.κ. Χρύσανθος που εκπροσώπησε τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο που βρισκόταν από το Σάββατο στις Σέρρες λόγω της επίσκεψης εκεί του Παναγιοτάτου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, τόνισε στο κήρυγμα του πως ο σημερινός άνθρωπος δίνει μεγαλύτερη σημασία σε πρόσωπα και στην ύλη και όχι στο Θεό και πως και στην Ευρώπη και την Ευρωπαική Ένωση πρυτανεύει η Γνώση και η επιστήμη αφήνοντας κατά μέρους την πίστη στον Θεό. «Γι’ αυτό εμάς τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθοδόξους μας κατατρέχουν και μας ταλαιπωρούν», είπε με νόημα στο μεστό κήρυγμα του ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος Στελλάτος.

Μαζί με τον Επίσκοπο στην Θεία λειτουργία στον ιερό ναό της Παντάνασσας, συμμετείχαν και λειτούργησαν τρεις διάκονοι καθώς και ο προιστάμενος του ναού, πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και ο πατήρ Παύλος Σπίνος.

Το δικό της ηχόχρωμα έδωσε και η Μπάντα του Δήμου Πατρέων υπό την μπαγκέτα του μαέστρου Χρήστου Λούκα που απέδωσε τιμές και παιάνισε τον εθνικό μας ύμνο στο τέλος της επιμνημόσυνης δέησης που εψάλη στο σημείο που έχει στηθεί η μαρμάρινη προτομή του Αγίου Γρηγορίου του Ε’ στην πλατειούλα της Παντάνασσας. Έγινε και κατάθεση στεφάνων από την κυρία Τογιοπούλου εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, του Παναγιώτη Παπαγιαβή, προέδρου των Γορτυνίων της Πάτρας, του κυρίου Μεσσήνη από τον Οδοντιατρικό σύλλογο της Πάτρας, κ.α.

Μεταξύ των παρόντων ήταν ο τέως Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας, ο επικεφαλής της Μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Καλαβρύτων Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αγγελόπουλος, η Πρόεδρος των Αρκάδων Πάτρας Ευφροσύνη Ανδρονοπούλου, η οποία κατέθεσε και στεφάνι στην προτομή του Γρηγορίου του Ε', ο Νίκος Δούρος και ο Θεόδωρος Δούρος της βιομηχανίας Dur ΑΕ που έχει διατελέσει Πρόεδρος των Γορτυνίων κατά το παρελθόν, ο τέως πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Πατρών Δημήτρης Σιαμπλής, ο δικηγόρος Νίκος Σαββόπουλος, μέλος του συλλόγου, κ.α.

Για άλλη μία χρονιά τιμήθηκε με την δέουσα ευλάβεια, σεβασμό και μεγαλοπρέπεια η μνήμη του ιερομάρτυρα του Ελληνικού Γένους και της εκκλησίας μας, του Αγίου Γρηγορίου του Ε’, ο οποίος υπήρξε ένα απλό τσοπανόπουλο από την Δημητσάνα, εγγονός ιερέα, γεννημένος το 1746, ο οποίος μάλιστα έφτασε σε υψηλά αξιώματα και διατέλεσε τρεις φορές Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Κάθε χρόνο ο σύλλογος των Γορτυνίων της Πάτρας και το προεδρείο του διοργανώνει λαμπρή εκκλησιαστική εκδήλωση για τον Άγιο και Προστάτη του, Γρηγόριο τον Ε’, στο ναό της Παντάνασσας καθώς στην πλατεία έμπροσθεν του κυρίως σεισμόπληκτου ναού που επισκευάζεται μέσω του ευρωπαικού προγράμματος ΕΣΠΑ, έχει ανεγερθεί εδώ και 23 περίπου χρόνια μαρμάρινη προτομή του Γρηγορίου του Ε’, με δαπάνες της οικογένειας Δούρου που ως γνωστό έλκει την καταγωγή της από την γραφική Κοντοβάζαινα της Αρκαδίας.

Να θυμίσουμε πως τον εθνομάρτυρα Άγιο Γρηγόριο τον Ε’ (λιτανεύτηκε και παλαιά ανθοστόλιστη εικόνα του) απαγχόνισαν οι Τούρκοι ανήμερα της εορτής του Πάσχα, την Κυριακή του Πάσχα, στις 10 Απριλίου του 1821, στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Ε’ παρέμεινε κρεμασμένος για τρεις ημέρες, εξευτελιζόμενος από τον όχλο ενώ στη συνέχεια πέταξαν τη σορό του στον Κεράτιο κόλπο. H κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου απαγχονίστηκε ο Γρηγόριος Ε΄, παραμένει σε ένδειξη πένθους και τιμής κλειστή ως σήμερα.

Την ώρα της δέησης κρατήθηκε κι ενός λεπτού σιγή. Παρόντες ήσαν ακόμα ο Ανδρέας Δούρος, ο πρώην Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Αχαίας Ανδρέας Γ. Παναγόπουλος και η εκπαιδευτικός σύζυγος του Σπυριδούλα Παναγοπούλου.

*Να προσθέσουμε πως εορτάστηκε ο Απόστολος Θωμάς και στο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην μνήμη του, στον καταπράσινο περίβολο της Αχάια Κλάους. Μάλιστα υπήρξε και προτροπή του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου ώστε να ανοίξει και να λειτουργήσει το εκκλησάκι.

Στο μεταξύ ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος επέστρεψε στην Πάτρα και σήμερα Δευτέρα 20 Απριλίου 2015 το πρωί χοροστάστησε στην πανηγυρική Θεία λειτουργία στον εορτάζοντα ιερό ναό «Παναγία η Βοήθεια» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο.

Οι φωτογραφίες από την εκδήλωση στην Παντάνασσα που έκαναν οι Γορτύνιοι της Πάτρας, είναι του φωτορεπόρτερ Χάρη Καραβαγγέλη.

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

















Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...