Menu
RSS
Δευτέρα, 29/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αποσύρθηκε το θέμα της δημιουργίας Μαυσωλείου του Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη – Σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο οι τελικές αποφάσεις

Αποσύρθηκε το θέμα της δημιουργίας
Μαυσωλείου του Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη – Σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο οι τελικές αποφάσεις

Το ζήτημα της δημιουργίας Μαυσωλείου του Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης, Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Σαμπράκος, είπε: «Θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο σοβαρά έργα που θα μπορούσε να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, είναι θέμα που θα δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης για την πόλη και μία ταυτότητα.

Ίσως να γίνει στο πάρκο των φιλόδενδρων, σε χώρο που δεν θα υπάρξει πρόβλημα για το πάρκο. Εκεί, θα τοποθετηθούν τα οστά του Κολοκοτρώνη και άλλα κειμήλια, όπως η θρυλική του περικεφαλαία.

Ξεκινάμε από αυτό και πρέπει να προχωρήσει και το μουσείο του Αγώνα».

Ο Δήμαρχος είπε ότι «είναι υποχρέωση της πόλης τα οστά του Κολοκοτρώνη να τοποθετηθούν σε χώρο που αρμόζει. Τώρα έχουν τοποθετηθεί στη βάση του Ανδριάντα και κανείς δεν ξέρει ότι εκεί υπάρχουν τα οστά.

Θα είναι ένα λιτό, μικρό κτίριο, μνημειακό, θα γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, θα συμβάλλει στην προσπάθεια για την ίδρυση και την κατασκευή του Μουσείου».

Τη διαφωνία του εξέφρασε ο Νίκος Δελφάκης, με τον όρο «μαυσωλείο» και είπε ότι παραπέμπει σε Λένιν και Δημητρώφ, ότι δηλαδή τον ενοχλεί η λέξη αυτή. «Πιστεύει κανείς ότι θα έρθουν περισσότεροι άνθρωποι για να δουν αυτό;» αναρωτήθηκε και αντιπρότεινε στο ιστορικό μουσείο που πρέπει να γίνει, τα οστά να είναι εκεί.

Δεν έχουμε τιμήσει την ιστορία του ’21, όσο θα έπρεπε, αλλά και τις γύρω περιοχές είπε ο Τάσος Κακλαμάνος. Και έθεσε ζήτημα να φυλάσσεται το άγαλμα από το στρατό, την αεροπορία και την αστυνομία, λόγω των βανδαλισμών που έχουν, κατά καιρούς, σημειωθεί εκεί.

Ο Κώστας Γεωργακόπουλος είπε ότι «είναι λάθος να σαλαμοποιήσουμε το στόχο και ότι το θέμα κινδυνεύουμε να το χάσουμε. Το κεντρικό ζήτημα είναι η ιστορία και κινδυνεύουμε να κάνουμε ιστορικό λάθος. Αν τα οστά πάνε σε ένα κτίριο ξεχωριστό, το θέμα του μουσείου Αγώνα, έχει τελειώσει. Το Μουσείο πρέπει να επικεντρωθεί στο «21» και η κατάλληλη θέση είναι το δικαστήριο. Δήμαρχε, σε παρακαλώ, να το πάρεις πίσω. Η χρηματοδότηση για ένα τόσο μεγάλο έργο, εθνικής εμβέλειας, μπορούμε να βρούμε.».

Ο Δημήτρης Νικολάου είπε ότι «προφανώς ο κ. Δελφάκης έχει πρόβλημα με την πολιτική του Λένιν», μίλησε για «πολιτικό γενιτσαρισμό» και τόνισε ότι «χάρη στην Σοβιετική Ένωση, έχουμε 8ωρα και κάθε εργατικού δικαιώματος. «Ένα μαυσωλείο το βλέπω εντελώς ξεκάρφωτο», προσέθεσε και καταψήφισε.

Ο Δημήτρης Βόσνος είπε ότι «συμφωνεί με ένα σεμνό και λιτό μνημείο, που το λιγότερο απ’ όλα  θα αναδείξει τα οστά του Κολοκοτρώνη που η πόλη της Τρίπολης δεν το ξέρει. Θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά το θέμα της δημιουργίας Μουσείου Αγώνα. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο».

«Κάθε ζήτημα που αφορά τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, δεν πρέπει να το προσεγγίζουμε εμπορικά και περί τουριστικής αξιοποίησης», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, Γιάννης Μπόζος.

«Να βάλουμε το θέμα συνολικά, είπε ο κ. Γεωργακόπουλος και δεν πρέπει να δώσουμε λεφτά, σε αυτή την περίοδο, για ένα μαυσωλείο που δεν θα το επισκέπτεται κανείς», είπε ο Γιώργος Σαμαρτζής.

«Να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός από τον οποίο πρέπει να προκύψει ένα μεγαλειώδες σύμπλεγμα, όχι λιτό, να μην το κρύψουμε. Εκεί που είναι σήμερα να γίνει αυτός ο διαγωνισμός, είναι η ιστορία της πόλης, θα την τιμήσουμε, θα κόψουμε από άλλου να φτιάξουμε ό,τι αρμόζει στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Πρέπει να υπάρξει φρουρά, στο χώρο εκεί, στο μουσείο πρέπει να γίνει στο δικαστήριο κι εκεί να γίνει εικονική αναπαράσταση της Άλωσης» είπε ο Πέτρος Καλτεζιώτης.

Ο Νίκος Δελφάκης είπε ότι θεωρεί σημαντικές προσωπικότητες και τον Λένιν και τον Δημητρώφ που έχουν προσέφεραν πολλά.

«Δεν είναι κακή σκέψη, αλλά δεν αρμόζει. Εδώ έχουμε μία πλατεία που δεν μπορούμε να τελειώσουμε. Μήπως πρέπει να τα δούμε λίγο διαφορετικά;» είπε ο Δημήτρης Παυλής.

Ο Πρόεδρος των ξενοδόχων Αρκαδίας κ. Μαρινάκος είπε ότι «η ιδέα για το μαυσωλείο προέκυψε από την αναγκαιότητα για τη δημιουργία προϋποθέσεων για διανυκτέρευση στην πόλη. Να δημιουργηθεί ένα δίκτυο τέτοιο που θα αναδεικνύουμε τα πιο ισχυρά στοιχεία της περιοχής».

Στο τέλος πρότεινε ο Δήμαρχος «να αποσυρθεί το θέμα και σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με τα δύο μελετητικά γραφεία που έχουν ασχοληθεί την πλατεία Άρεως και με συμπολίτες μας που έχουν σχέση με την αρχιτεκτονική και με την ιστορία επανάστασης, να έρθει μία ολοκληρωμένη πρόταση στο επόμενο συμβούλιο».

Αυτή ήταν και η τελική απόφαση του συμβουλίου και παράλληλα αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μία επιτροπή που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα αυτό. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...