Menu
RSS
Τρίτη, 30/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Με voucher και pass δεν βγαίνει η ζωή" | Η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Πετρινού (vd)

"Με voucher και pass δεν βγαίνει η ζωή" | Η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Πετρινού (vd)
Σήμερα 17 Απριλίου, ημέρα πανεργατικής απεργίας, με εργαζόμενους να απεργούν και να διαδηλώνουν σε δεκάδες πόλεις της χώρας, απεργιακή συγκέντρωση Σωματείων και Ομοσπονδιών Εργαζομένων και Συνταξιούχων, πραγματοποιήθηκε και στην Πλατεία Πετρινού, στην Τρίπολη, με κεντρικό σύνθημα "Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!" και αίτημα αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και την πάταξη της αισχροκέρδειας.
Εκπρόσωποι Συνδικάτων κάλεσαν τους συγκεντρωμένους να αναμετρηθούν με την πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, να απαιτήσουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια, αλλά και της υγείας και της ζωής στους χώρους δουλειάς ενώ αναφορά έγινε και σε σοβαρά ζητήματα της Αρκαδίας που αναζητούν λύση.

www.drt915.gr 

----------------------------------------------------------------

O χαιριτισμός του προέδρου του Σωματείου Ενέργειας Χρήστου Κουλουρά 

Χαιρετίζουμε τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση. Αυτή τη στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί από όλους τους κλάδους έχουν κατακλύσει τους δρόμους της χώρας αντιδρώντας στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Τα τελευταία χρόνια το κόστος ζωής έχει διπλασιαστεί. Με τεράστιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, στο λάδι και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα βρεφικά ήδη και στα ήδη προσωπικής υγιεινής, στα ενοίκια και στις δόσεις δανείων, στην ενέργεια και στα καύσιμα, με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να έχει καταρρεύσει.

Είναι πρόκληση να ισχυρίζεται ο Μητσοτάκης ότι τα ψίχουλα των 714 ευρώ καθαρά στον κατώτατο μισθό είναι αυτά που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση για να μη διαταραχθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη, όταν τα κέρδη των 500 μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων, το 2022 στη χώρα μας, προσέγγισαν το ιστορικό ρεκόρ των 20 δις ευρώ !

Στον κλάδο της ενέργειας που εργαζόμαστε και ειδικότερα στο πάλαι ποτέ πολυπληθές από εργαζόμενους Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης, η κατάσταση μόνο τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι γνωστό σε όλους ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που ήταν οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις, επέφερε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι μπήκαν στον κλάδο έχοντας τεράστια κερδοφορία, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα έγινε πανάκριβο εμπόρευμα και κομμένο για πολλά λαϊκά νοικοκυριά.

 Οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων άλλαξαν προς το χειρότερο και αυτή τη στιγμή στη ΔΕΗ κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, η ενοικίαση εργαζομένων από εργολάβους, υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που εργάζονται με μπλοκάκι δίχως εργασιακά δικαιώματα και μάλιστα σε κρίσιμα πόστα όπως μηχανικοί βάρδιας και αρκετοί συνάδελφοι που εργάζονται με 8αμηνα. Επισφάλεια, εντατικοποίηση της εργασίας, χαμηλοί μισθοί είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τους νέους εργαζόμενους. Καμία συλλογική σύμβαση δεν τους καλύπτει.

 Η ίδια πολιτική απαξίωσε τον λιγνίτη σαν ορυκτό πλούτο της χώρας  για να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας οι επιχειρηματικοί όμιλοι που επενδύουν στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, με αποτέλεσμα η λιγνιτική δραστηριότητα στη Μεγαλόπολη να συρρικνωθεί και να κλείσει οριστικά μέχρι το τέλος του 2024, πετώντας εκατοντάδες συναδέλφους στο δρόμο και ερημώνοντας  την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης καταδικάζοντάς τη σε οικονομικό μαρασμό. Τα λιγνιτωρυχεία κλείνουν, οι εργαζόμενοι  είναι στην επισφάλεια, δεν έχουν καμία ενημέρωση για το μέλλον τους, αν θα απολυθούν, αν θα μετατεθούν.

Είναι η ίδια πολιτική του ξεπουλήματός του ορυκτού πλούτου της χώρας που αυτή τη στιγμή πετάει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, στη μεγαλύτερη μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας που είναι η μοναδική βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεπουλά τη Δημόσια ΛΑΡΚΟ σε ημέτερους επιχειρηματικούς ομίλους – αρπαχτικά  χρηματοδοτώντας τους άμεσα με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και απολύοντας όλους τους εργαζόμενους. Παράλληλα τους δίνουν και προίκα τον ορυκτό πλούτο αξίας μεγαλύτερης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ !

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ εδώ και τέσσερα χρόνια δίνουν ένα δίκαιο, συγκλονιστικό αγώνα για να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και δημόσια προς όφελος του λαού και της Εθνικής Οικονομίας. Και τα έχουν καταφέρει  ! Έχουν χαλάσει τα σχέδια της κυβέρνησης και των αρπαχτικών !

Συνάδελφοι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, από εδώ από την Τρίπολη εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον συγκλονιστικό και δίκαιο αγώνα που δίνετε εδώ και τέσσερα  χρόνια σε αντίξοες συνθήκες, έναν αγώνα για την επιβίωση, κόντρα στις αντεργατικές αποφάσεις της κυβέρνησης και στα οικονομικά συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, για να κρατήσετε ανοιχτή τη Δημόσια ΛΑΡΚΟ διεκδικώντας το δικαίωμα στο μεροκάματο, το δικαίωμα στην ασφάλεια στους χώρους εργασίας, το δικαίωμα στη ζωή. Ο ηρωικός σας αγώνας σας αποτελεί φάρο για ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας, είναι αγώνας όλων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της ενέργειας στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ’ αυτόν τον αγώνα για να ματαιωθούν τα εγκληματικά, αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και των αρπαχτικών.

Ο συγκλονιστικός αγώνας των συναδέλφων στη ΛΑΡΚΟ δείχνει πως αν βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και με μαζικές, συλλογικές και οργανωμένες δράσεις και αγώνες μπορούμε να νικήσουμε. Δυναμώνουμε το ρεύμα της σύγκρουσης, της αμφισβήτησης. Η οργή μας να γίνει διεκδικητική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση και τις εργοδοτικές ενώσεις.

Επόμενος αγωνιστικός προορισμός η απεργία της εργατικής πρωτομαγιάς, Μεγάλη Τετάρτη 1 Μάη ! Καλούς αγώνες !

 

Tags:

ΠΑΜΕ,

3 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 00:11 Σύνδεσμος σχολίου

    Λαέ πεινασμενε
    Που σκύβεις και προσκυνας
    Αυτά σου ταιριάζουν

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 17:40 Σύνδεσμος σχολίου

    Με voucher και pass δεν βγαίνει η ζωή, γ@@@@σαι Μητσοτάκη με Άδωνι μαζί

  • Δημήτρης
    Δημήτρης Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 16:19 Σύνδεσμος σχολίου

    Δυστυχώς Τρεις και Κούκος.
    Αδιανόητο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...