Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τεχνικό Πρόγραμμα: Συζήτηση με ένταση και ψήφιση μετά από σχεδόν 5 ώρες!

Τεχνικό Πρόγραμμα: Συζήτηση με ένταση και ψήφιση μετά από σχεδόν 5 ώρες!
Μία πολύωρη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης και κατά διαστήματα υπήρξαν φραστικές αντιπαραθέσεις και κόντρες.


Το πρόγραμμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Θετικά ψήφισαν οι παρατάξεις Παυλή, Τζιούμη και Τσιαμούλου, ενώ αρνητικά ψήφισαν οι παρατάξεις Σμυρνιώτη, Γιαννούλη και Νικολάου.

Αρχικά, ο Δήμαρχος Δημήτρης Παυλής και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Βόσνος παρουσίασαν βασικά σημεία του προγράμματος. Στα νέα έργα προβλέπονται –μεταξύ άλλων- το Αρδευτικό Δήμου Βαλτετσίου 1.800.000,00, το Δημοτικό Σκοπευτηρίου Τεγέας, παράλληλα έργα (ώριμα προς δημοπράτηση) στην Νέα ΕΟ από δρόμο Σπάρτης προς Ναυπλίου και μέχρι Λουκά πέριξ του Κόμβου Νεστάνης περίπου 6.000.000,00€, ανάπλαση (σύνταξη μελετών): Διαπλάτυνση, Πεζοδρόμηση, ηλεκτροφωτισμός οδών από Πλατεία Αγ Βαρβάρας έως το Πανεπιστήμιο, αναπλάσεις 4 εισόδων της πόλεως της Τρίπολης, κατασκευή 2 υπόγειων παρκιν, αίτηση συμπληρωματικής πίστωσης 132.000,00 από το Πράσινο Ταμείο για την

ολοκλήρωση της εξαγοράς της Βίλας Τουρκοβασίλη, ενέργειες ενεργοποίησης χρηματοδότησης έργου σταχυμετρίας ύδρευσης της πόλης της Τρίπολης περίπου 2.500.000,00€, εργα που η νέα Δημοτική Αρχή προωθεί στον τομέα του Αθλητισμού, βελτίωση-Εκσυγρονισμού Αρδευτικού Δικτύου ΔΕ Βαλτετσίου, Δήμου Τρίπολης 615.000,00 ΕΠ «Αγροτικής Ανάπτυξης», αποχετευτικό Δίκτυο και εγκατάσταση επεξεργασίας λημμάτων οικισμού Λεβιδίου ΔήμουΤρίπολης 11.220.011,13, ολοκλήρωση Περιφερικής Οδού 17.100.000,00, ανακαίνιση διατηρητέου κτηρίου Ματζουνείου 1.974.000,00, ανάπλαση Συνοικισμού Κολοκοτρώνη 405.000,00, ενεργειακή αναβάθμιση και χρήση μορφών ΑΠΕ για το κτίριο του Κολυμβητηρίου και κλειστού γυμναστηρίου Τρίπολης 600.000,00 €, ενεργειακή αναβάθμιση και χρήση μορφών ΑΠΕ για το κτίριο του 1ου Γυμνασίου-Λυκείου Τρίπολης με προγραμματική σύμβαση με το Μηστριώτιο Ιδρυμα 1.000.000,00 € και πολλά άλλα.



Ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι «η δημοτική αρχή αναλώθηκε σε ένα ευχολόγιο από «θα». Ειπώθηκαν αρκετά ψέματα. Αυτό το πρόγραμμα φιλοδώρημα για τις δημοτικές κοινότητες προσβάλλει αυτούς τους κατοίκους του δήμου. Όσο είναι καιρός ακόμα προσπαθήστε να διεκδικήσετε τα έργα που έχουν ωριμότητα, μιλάω για την πλατεία Αγίου Βασιλείου, το Μαντζούνειο, τον περιφερειακό. Αδιανόητο να μην διεκδικούμε έργα και να γινόμαστε ουρά της περιφέρειας. Είχαμε σχεδιάσει έργα και τα θυσιάζετε. Θα παρακαλέσω να καταργήσετε αμέσως τη μελέτη για τα σκουπίδια στο Βαλτέτσι γιατί πετάτε χρήματα. Πάτε σε ένα χώρο που δεν ξέρετε αν είναι δικό σας και αν ενδείκνυται για διαχείριση απορριμμάτων. Αναστατώνετε χωρίς λόγο μια ολόκληρη περιοχή. Να την αποσύρετε για να μην αναγκαστούμε να προσφύγουμε στα αρμόδια όργανα. Είναι πεταμένα λεφτά. Σε λίγο, θα γελά όλος ο κόσμος μαζί σας, κύριε Δήμαρχε. Καταψηφίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα».

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Δήμαρχος ο οποίος είπε: «Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τα ζόρια που τραβάει ο πρώην Δήμαρχος. Πείτε τι έργα κάνετε επί 3,5 χρόνια, για να δούμε ποιος πουλάει παραμύθια. Δεν κουνηθήκατε ποτέ και δεν διεκδικήσετε. Θα έχετε πολλά χόρια, από εδώ και πέρα και θα απολογείστε για πολλά πράγματα. Θα περιμένετε πολλά χρόνια και θα χαμογελάτε, κύριε Σμυρνιώτη.»

Ο Κώστας Τζιούμης τόνισε ότι «μιλάμε για ένα φτωχό τεχνικό πρόγραμμα, όταν αναλογούν 15 ευρώ το χρόνο ανά δημότη! Ο Δήμος πρέπει να αναζητήσει άλλες πηγές χρηματοδότησης, εκτός από τις κρατικές που είναι ψίχουλα. Η Δημοτική αρχή είναι μόλις τρεις μήνες και δεν μπορούμε να ζητάμε να έχει κάνει μελέτες και να έχει βρει χρήματα σε τόσο σύντομο διάστημα. Οι αριθμοί κύριε Σμυρνιώτη δεν σας δικαιώνουν για τα έργα. Δεν θέλω να βλέπω κατατμήσεις έργων και πράγματι δεν βλέπω «12άρια». Όσο είναι δυνατόν να γίνονται ενοποιήσεις ομοειδών έργων και να γίνονται διαγωνισμοί για να κερδίζει ο δήμος. Είμαστε κάθετα αντίθετοι για τη Βίλα Τουρκοβασίλη (ως προς το ποσό), διαφωνούμε με το πάρκινγκ στο δικαστήριο, ίσως θα έπρεπε να γίνει στην πλατεία Κολοκοτρώνη. Θα ψηφίσουμε το πρόγραμμα, όπως ψηφίσαμε και το πρώτο πρόγραμμα που είχε φέρει ο κ. Σμυρνιώτης πριν από 4 χρόνια. Ευχόμαστε η δημοτική αρχή να τα καταφέρει διότι θέλουμε το καλό της πόλης και των χωριών μας. βλέπουμε ότι υπάρχει ένας στόχος και για να σας δώσουμε μία περίοδος χάριτος, θα ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα. Όσο για τα απορρίμματα, θα τοποθετηθούμε πλήρως στις 14 Ιανουαρίου. Εμείς έχουμε συμφωνήσει με ανακύκλωση, κομποστοποίηση και ταφή του υπολείμματος, όταν έρθει η ώρα να δούμε σε ποιο σημείο θα πάνε, να βρούμε το κατάλληλο μέρος. Εγώ ποτέ δεν είπα ότι πρέπει να πάει στο Μεγαβούνι. Αυτό θα το βρούμε.»



Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος είπε ότι «για τα λεφτά του πράσινου ταμείου είναι διαθέσιμα και είναι αρκετά μετά την πράξη αναλογισμού και έχουμε κάνει παρέμβαση στο ΥΠΕΚΑ για να μην πληρώσουν οι πολίτες. Για τη Βίλα, υπάρχουν 350.000 ευρώ. Για τα σκουπίδια, επειδή πολλές φορές έχουμε ακούσει πότε ξεκινά η ΤΕΡΝΑ. Εγώ πιστεύω ότι ποτέ η ΤΕΡΝΑ δεν θα κάνει τίποτα. Εμείς πρέπει να κοιτάξουμε τι θα κάνουμε εμείς. Δεν υπάρχει κανένα Μεγαβούνι και καμία περιοχή ότι θα πάει στην ΤΕΡΝΑ. Εμείς η δουλειά μας είναι να διαχειριζόμαστε τα δικά μας απορρίμματα.»

Ο Νίκος Τσιαμούλος είπε ότι «να μην χαϊδεύουμε άλλο την περιφέρεια που σαπίζει όλους τους δήμους στην περιφέρεια. Από την άλλη βγαίνουν οι ίδιοι και μας επιβάλλουν πρόστιμο. Είναι στο απυρόβλητο. Γιατί τους καλύπτετε κύριε Δήμαρχε; Βάσει της ΚΥΑ πρέπει να ορίσει χώρο ο Περιφερειάρχης, να ρίχνουμε σκουπίδια έξω από την πόρτα της Περιφέρειας, στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Τι θα κάνει τότε;

Για το Τεχνικό πρόγραμμα, οι λαϊκές συνελεύσεις ήταν για τα μάτια του κόσμου. Αν και φτωχικό, εμείς θα το ψηφίσουμε για να υλοποιήσετε ο,τι μπορείτε. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να το κάνετε πράξη όλο αυτό το τεχνικό πρόγραμμα. Ελπίζω να μην μείνουμε στα «θα», να μην είμαστε μηδενιστές».

Η Αντωνία Γιαννούλη μίλησε για τεχνικό πρόγραμμα φτωχό σε ιδέες. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει ιδιώτης στα πάρκινγκ του δήμου. Το πρόγραμμα δεν οδηγεί στην ανάπτυξη και δεν θα το ψηφίσουμε».

Ο Δημήτρης Νικολάου είπε ότι «το πρόγραμμα δεν εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά τις ανάγκες του Καλλικράτη. Αυτό που πάει να γίνει στο Μεγαβούνι, είναι εγκαταστάσεις απαραίτητες για την ΤΕΡΝΑ που ή δεν θα εγκριθούν ή θα μείνουν προίκα στην ΤΕΡΝΑ. Καλούμε τους κατοίκους να δώσουν το παρών και να αντιδράσουν. Είχαμε προτείνει να μπουν έργα αντισεισμικής θωράκισης, να γίνει στατικός έλεγχος στα σχολεία που είναι πολύ παλιά. Αντιπλημμυρική προστασία, είναι θέμα χρόνο το ρέμα του Αγιονικόλα να πάρει την περιοχή του Σεχίου. Αν θρηνήσουμε θύματα, ποιος θα θυμάται τι λέγαμε εδώ;»

Ο Δημήτρης Παυλής είπε ότι «όλο το έργο για το έργο του Αγίου Νικολάου θα είναι μέσα στο ΕΣΠΑ. Ο Δήμος δεν θα βάλει χρήματα για τα πάρκνγκ».

Ακολούθησαν πάρα πολλές τοποθετήσεις από αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και πρόεδρος χωριών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...