Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η πρόταση της «παράταξης Τζιούμη» για Μουσείο Αγώνα 1821 στην Τρίπολη!

Η πρόταση της «παράταξης Τζιούμη» για Μουσείο Αγώνα 1821 στην Τρίπολη!
Στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Κώστας Τζιούμης έθεσε θέμα για τη δημιουργία Μουσείο των Αρκάδων στον Αγώνα 1821, με αφορμή μία επιστολή της Ένωσης Τριπολιτών Αττικής.
Ειδικότερα, είπε: «Κε πρόεδρε πρόσφατα η Ένωση Τριπολιτών Αττικής απέστειλε μία επιστολή στο δημοτικό συμβούλιο με την οποία ζητούσε την ίδρυση δύο μουσείων και μίας πινακοθήκης στην πόλη μας.
    Επειδή εκ τότε το θέμα αυτό δεν έχει απασχολήσει  το Συμβούλιό μας  και επειδή εμείς, ως παράταξη, το θεωρούμε πολύ σημαντικό το επαναφέρουμε σήμερα και καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση για συζήτηση και λήψη απόφασης.
    Είναι προσβλητικό και ασυγχώρητο, στο κέντρο της Επανάστασης του 1821, στην πατρίδα του ελευθερωτή της Τριπολιτσάς και του Γένους, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, να μην υπάρχει, εδώ και 200 χρόνια, ένας καλαίσθητος χώρος, ο οποίος με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα να υπενθυμίζει, να διδάσκει και να τιμά τους αγώνες των προγόνων για ελευθερία και ελληνική πατρίδα. Επιπλέον σε πέντε έτη θα εορτασθούν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821,οπότε είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας, να ξεκινήσουμε άμεσα τις ενέργειες ώστε να ιδρυθεί και να λειτουργεί τότε, το μουσείο των Αρκάδων στον αγώνα του 1821.Βέβαια θα πρέπει να είναι ένα μουσείο αντάξιο της μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, η προσπάθεια που θα ξεκινήσει  το Δημοτικό μας Συμβούλιο, θα πρέπει να διακατέχεται από σοβαρότητα και επαγγελματισμό, ώστε  να εμπνεύσει  και να αγκαλιασθεί από τους συμπολίτες μας και τους πανταχού Αρκάδες. Είναι αυτονόητο, βέβαια, ότι πρέπει να ζητηθεί η στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Πολιτείας.
    Εμείς καταθέτουμε απόψε την πρότασή μας, για την διαδικασία που νομίζουμε ότι πρέπει να ακολουθηθεί και αναμένουμε σύντομα να εισαχθεί για συζήτηση, ώστε να ακουσθούν όλες οι απόψεις και να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις.
    Πιστεύουμε ,λοιπόν, ότι πρέπει να δημιουργηθεί σύντομα μία επιτροπή οι οποία θα ξεκινήσει τις διαδικασίες. Η επιτροπή θα πρέπει να είναι υψηλού κύρους, να αποτελείται από ανθρώπους εγνωσμένης και αδιαμφισβήτητης αξίας, ώστε το σπουδαίο αυτό εγχείρημα να έχει πιθανότητες επιτυχίας .Οι συμμετέχοντες, εκτός από τα απαραίτητα επιστημονικά προσόντα, θα πρέπει να έχουν τη διάθεση, το μεράκι και το χρόνο βέβαια, να ασχοληθούν ενεργά, να αφοσιωθούν θα έλεγα ,στο συγκεκριμένο σκοπό.
      Μετά την συγκρότησή της ,η επιτροπή θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να προκηρύξει Πανελλήνιο ή ακόμη και Πανευρωπαικό, διαγωνισμό για την μελέτη του μουσείου. Η μελέτη θα προτείνει τον τρόπο δημιουργίας του μουσείου, τα πιθανά κτήρια εγκατάστασης, το κόστος κατασκευής, τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης, τον φορέα υλοποίησης και όλες τις άλλες λεπτομέρειες που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία και λειτουργία του μουσείου.
    Για τη χρηματοδότηση της μελέτης ,ο Δήμο μας μπορεί να αναζητήσει κεφάλαια από Εθνικούς ή Ευρωπαικούς πόρους, από ιδιωτικές χορηγίες ή εν τέλει από ίδια κεφάλαια.
Σχετικά με τη σύνθεση της επιτροπής, εμείς έχουμε κάποιες σκέψεις τις οποίες καταθέτουμε σήμερα ,χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν κι άλλες. 
Θα μπορούσε πρόεδρος της επιτροπής να είναι ο κ Βερέμης Θάνος, Αρκαδικής καταγωγής, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας.
 Μέλη θα μπορούσαν να είναι ο κ. Τουρνικιώτης ,Τριπολιτσιώτης καθηγητής Αρχιτεκτονικής, ένας μουσειόλογος, ένας πολιτικός μηχανικός,ένας ειδικός στα ψηφιακά μέσα, ένας ιστορικός τέχνης,φυσικά ο κ. Δήμαρχος ή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και πιθανόν όποιος άλλος, έχει τα απαραίτητα προσόντα για να συνεισφέρει στο σπουδαίο έργο που θα αναλάβει η συγκεκριμένη επιτροπή.
Τα παραπάνω ονόματα είναι ενδεικτικά, είναι σαφές  ότι υπάρχουν και πολλοί άλλοι σπουδαίοι επιστήμονες, που μπορούν να στελεχώσουν την επιτροπή μας.
Τη σύνθεση της επιτροπής εννοείται ότι θα την καθορίσει το δημοτικό συμβούλιο, αφού πρώτα ο κ. Δήμαρχος κάνει τις απαραίτητες επαφές, ώστε να βρει τους καταλληλότερους που θα αποδεχθούν να αναλάβουν αυτό το έργο.
   Ελπίζουμε κε πρόεδρε ότι συναισθανόμενος την σημασία του παραπάνω εγχειρήματος, θα δρομολογήσετε άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το σχεδιασμό και την υλοποίησή του.
    Επικουρικά στα παραπάνω θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε Κε Πρόεδρε ότι η πόλη μας στερείται μουσείου λαικής τέχνης. Από την άλλη ,όλοι γνωρίζουμε ,ότι ο συμπολίτης μας ο Κος Μπιρμπίλης , διαθέτει μία πολύ πλούσια συλλογή ειδών λαικής τέχνης και μάλιστα είναι διατεθειμένος να τη δωρίσει στο δήμο μας. Είναι υποχρέωσή μας να αποδεχθούμε αυτή τη δωρεά. Θα πρέπει να βρούμε ένα κεντρικό κτίριο της πόλης μας, εύκολα  προσβάσιμο και επισκέψιμο, όπου θα μπορούσε να  μεταφερθεί εκεί η συλλογή του συμπολίτη μας και βέβαια θα εμπλουτισθεί. Να βρεθεί ένας ειδικός επιστήμονας που θα αναλάβει να δημιουργήσει και να οργανώσει ένα σύγχρονο μουσείο λαικής τέχνης που θα προβάλλει και θα τιμά τον λαικό πολιτισμό μας.
Ευχαριστώ πολύ
Τρίπολη 19\7\2016
Κώστας Τζιούμης
Επικεφαλής της παράταξης Τρίπολη Αύριο.»

1 σχόλιο

  • Anonymos
    Anonymos Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016 20:29 Σύνδεσμος σχολίου

    ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ. ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΤΣΙΑΜΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...