Menu
RSS
Δευτέρα, 06/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Υπουργείο Περιβάλλοντος και "Πελοπόννησος ΑΕ" δεν μπορούν να ... επικοινωνήσουν εδώ και 2 χρόνια με αποτέλεσμα να έχει "κολλήσει" το Καταδυτικό Πάρκο Τυρού!

Υπουργείο Περιβάλλοντος και "Πελοπόννησος ΑΕ" δεν μπορούν να ... επικοινωνήσουν εδώ και 2 χρόνια με αποτέλεσμα να έχει "κολλήσει" το Καταδυτικό Πάρκο Τυρού!

Οι λόγοι που "κολλάει" η δρομολόγηση της λειτουργίας του Καταδυτικού Πάρκου στον Τυρό Κυνουρίας, μία υποδομή που θα ενισχύσει την τουριστική κίνηση και την επισκεψιμότητα στην περιοχή, συζητήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να ρωτά και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά, να δίνει απαντήσεις...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Επόμενη είναι η έκτη με αριθμό 844/29-6-2022 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Αδικαιολόγητη επιπρόσθετη καθυστέρηση για την έναρξη της λειτουργίας του Καταδυτικού Πάρκου Τυρού».
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ταγαράς.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, το Καταδυτικό Πάρκο Τυρού είναι κάτι το οποίο έχουμε αποδεχθεί ότι είναι ένα έργο που θα γίνει πόλος έλξης για την περιοχή. Έχει αποδειχθεί ότι η περιοχή έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ώστε να υλοποιηθεί εκεί. Ξεκίνησε σε αυτή τη χώρα το Πάρκο το 2015. Το 2019 το ανακοινώσαμε, μιλήσαμε. Το 2020 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απαντά σε εμένα την 1-7-2020 -έχουμε πάει 2020, από το 2015 τώρα αυτό- και μου λέει «σας γνωστοποιούμε ότι η κοινή απόφαση χαρακτηρισμού και οριοθέτησης του Καταδυτικού Πάρκου στον Τυρό βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών και συγκεκριμένα για συνυπογραφή από τον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Σήμερα είμαστε 2022.
Μήπως ξέρετε, κύριε Υπουργέ, αν το έχει υπογράψει ή πού βρίσκεται αυτό το θέμα; Δηλαδή, είναι σοβαρό μία απόφαση από το 2022 να έχει φτάσει σήμερα και να επιμένουμε και να πάμε σε νέα διαδικασία και να μην προχωράει αυτό το έργο είτε να ζητάτε από τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας υποβολή νέου φακέλου; Δηλαδή, πείτε μου σας παρακαλώ, τι πρόκειται να κάνει η Κυβέρνηση καθαρά σχετικά με αυτό το θέμα.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, είχα πει και από την προηγούμενη φορά -θα το επαναλάβω- ότι σέβομαι και την ευαισθησία για την περιοχή σας, αλλά και για το συγκεκριμένο θέμα που σίγουρα είναι σημαντικό. Η θεματική υποστήριξη σε θέματα ανάδειξης, προβολής, αξιοποίησης, αλλά και αποτελεσμάτων που προσμένουμε μέσα και από τον καταδυτικό τουρισμό είναι μια σημαντική παρέμβαση.
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο -και είμαι απόλυτα συγκεκριμένος- κατ’ αρχήν, ο χαρακτηρισμός «οριοθέτηση», όπως ξέρετε και εσείς, έγινε τον Αύγουστο του 2020 σε ό,τι αφορά την περιοχή. Για να μπορέσει, όμως, να λειτουργήσει έπρεπε κάποιος φορέας να αναλάβει τη διαχείριση αυτού του Καταδυτικού Πάρκου. Ξέρετε ότι ξεκίνησε η διαδικασία, όπως είχε συμφωνηθεί, από την «Πελοπόννησος ΑΕ». Στην πορεία, όμως, μάθαμε, ακούσαμε -και έχουμε στείλει ερώτημα- ότι η Εταιρεία «Πελοπόννησος ΑΕ» τελεί υπό εκκαθάριση.
Θέλω να σας πω ότι σε ερωτήματα που έχουν απευθυνθεί ακόμη απάντηση δεν έχουμε πάρει. Και επειδή αναφερθήκατε στο ιστορικό, είχατε υποβάλει και μία ερώτηση για αυτό το θέμα στην οποία απάντησα στις 2-6-2022, φέτος, πριν περίπου από έναν μήνα. Και όλα αυτά που θα σας πω αναφέρονται και σε αυτή την απάντηση.
Για ποιον λόγο καθυστερεί; Ήδη επαναλάβαμε αίτημα τον Απρίλιο του 2022 προς την «Πελοπόννησος» να μας απαντήσει αν τελεί υπό εκκαθάριση ή όχι και το έχουμε κοινοποιήσει και στον μελετητή, για να πάρουμε απάντηση. Απάντηση ακόμη δεν έχουμε πάρει. Δεν έχει υποβληθεί κανένα άλλο αίτημα που να έχει φτάσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος που να αφορά την αντικατάστασή της πέρα από την «Πελοπόννησος» από τον δήμο ή κάποιον άλλον φορέα. Και μάλιστα, ήταν κατεπείγουσα και η ανάλυση και μετά από τηλεφωνήματα ακόμη απάντηση δεν έχουμε πάρει.
Επιπλέον, θέλω να σας πω, επειδή αναφερθήκατε και στο θέμα -γιατί υπήρχε- της εκκρεμότητας, περιβαλλοντικά σε ποια κατηγορία υπάγονται τα καταδυτικά πάρκα. Θυμάστε, το είχαμε συζητήσει και την προηγούμενη φορά. Θέλω να σας πω ότι για αυτό έχω ήδη υπογράψει την Υπουργική Απόφαση από τον Φεβρουάριο του 2022 και είναι -για να σας πω συγκεκριμένα, για να έχετε υπ’ όψιν σας- το ΦΕΚ 841Β-24 Φεβρουαρίου 2022, το οποίο κατατάσσει τα καταδυτικά πάρκα ανάλογα με το ποια είναι η βαρύτητα επέμβασης. Παράδειγμα, αν πρόκειται για πόντιση τεχνητών ογκωδών υποβρύχιων αξιοθέατων, τότε πάει στην κατηγορία Α2, διαφορετικά πάει στην περίπτωση Β και στις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Αν θέλετε, μπορώ να σας το δώσω, ούτως ώστε να γίνει και χρήση ότι υπάρχει ήδη κατηγοριοποίηση, ανάλογα με το πώς θα χρησιμοποιηθεί. Άρα, ελύθη η εκκρεμότητα που πράγματι υπήρχε σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική κατάταξη ως δραστηριότητα.
Σε ό,τι αφορά δε το πώς θα εξελιχθεί, είναι κρίσιμο και έχουν καθυστερήσει και θέλω να παρακαλέσω και εσάς να παρέμβετε στην περιοχή σας και προς την «Πελοπόννησος ΑΕ» να απαντήσει, αλλά και αν υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση διαχείρισης, να υποβληθεί ως αίτημα, διότι μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχει υποβληθεί άλλο αίτημα. Άρα, η εκκρεμότητα και η καθυστέρηση οφείλεται στους λόγους στους οποίους αναφέρθηκα.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Και εγώ, κύριε Υπουργέ.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Υπουργέ, τι να σας πω; Να σας πω ότι η «Πελοπόννησος», επειδή τα λέτε τώρα, για να τα καταλάβει ο κόσμος, δεν είναι κάτι γενικόλογο. Ξέρετε, να μην νομίζουν ότι είναι η «Πελοπόννησος» γεωγραφικός χώρος. Είναι η Εταιρεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Εταιρεία είναι, σωστά.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Για να ξέρουμε τι γίνεται, έτσι μπράβο. Υπάρχει διάδοχο σχήμα εκεί. Τώρα γιατί η Περιφέρεια δεν λέει ότι υπάρχει διάδοχο σχήμα; Όπως θα ξέρετε, υπήρξαν καταγγελίες από τον σημερινό Περιφερειάρχη που έχει εκλεγεί με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας για την «Πελοπόννησο ΑΕ», υπάρχουν πορίσματα που έχουν πάει δικαστικά. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Χαίρομαι που είπατε κάτι και εγώ θα το απλοποιήσω, για να το καταλάβουν και οι Αρκάδες και όλοι. Δεν μπορώ να κατανοήσω σήμερα ότι έχετε στείλει ερώτημα εδώ και δύο χρόνια και επιμένετε προς την Περιφέρεια και προς τον Δήμο –γιατί και ο Δήμος το ξέρει αυτό, δεν γίνεται να μην το ξέρει ο Δήμος- και να μην απαντάει κανένας γι’ αυτό που αναζητούν να γίνει πράξη!
Νομίζω ότι έχει μια πολύ μεγάλη ευθύνη, αφού το Υπουργείο, η Κυβέρνηση λέει ότι είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας, γιατί θεωρώ ότι δεν το στέλνετε το ερώτημα, κύριε Υπουργέ, στην «Πελοπόννησος», αλλά το στέλνετε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μη βγει τώρα η Περιφέρεια και μας πει ότι το στέλνατε εκεί που έχει κλείσει. Ελπίζω να το έχετε στείλει στην Περιφέρεια. Το λέω γιατί πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε μια λύση.
Εγώ, κύριε Υπουργέ, σήμερα μέσα από την ερώτησή μου –και σας ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί νομίζω οι πολίτες της Αρκαδίας και του Τυρού θα καταλάβουν τι έχει συμβεί, ελπίζω να είναι έτσι, θα το δούμε- όχι απλά θα πιέσω, αλλά αύριο θα στείλω δημόσια επιστολή με βάση τα λεγόμενά σας τόσο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσο και στον Δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε άμεσα και να υλοποιηθεί αυτό το έργο σε μια περιοχή, τον Τυρό, για την οποία αυτό το έργο ήταν ένα έργο πνοής για τους κατοίκους της, για τα νέα παιδιά, για τους επαγγελματίες που βρίσκονται εκεί, για όλους αυτούς που θέλουν να ζήσουν στον τόπο τους.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ, κύριε συνάδελφε.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, το έγγραφο το οποίο έχει σταλεί είναι στις 7-4-2022 –μπορώ να σας το δώσω κιόλας και να κάνετε και χρήση στην περιοχή- και μάλιστα εξαιρετικώς επείγον απευθυνόμενο προς τον φορέα ίδρυσης και διαχείρισης του Καταδυτικού Πάρκου Δήμου Νότιας Κυνουρίας «Πελοπόννησος Α.Ε.-Ανώνυμος Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ» και έχει κοινοποιηθεί στον ανάδοχο μελέτη στην. εταιρεία ΑΜΒΙΟ Α.Ε. Βεβαίως, θα δείτε και τις κοινοποιήσεις σε άλλους.
Αναφέρεται –και είναι κρίσιμο για την εξέλιξη της διαδικασίας από τη δική μας πλευρά- αν είναι σε εκκαθάριση το «Πελοπόννησος», ποιος ενδιαφέρεται και θέλει να λειτουργήσει ως διαχειριστής αυτής της δραστηριότητας. Αν αυτό δεν υποβληθεί ως αίτημα σε εμάς, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.
Θέλω, επίσης, να σας πω ότι το πρώτο Καταδυτικό Πάρκο που έχουμε τέτοια διαχειριστική ανάθεση είναι στα Χανιά, στον Δήμο Αποκορώνου και έχουμε ήδη τη βάση. Είναι το πρώτο και θέλαμε να είναι το δεύτερο. Όμως, έχουμε τα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν από την πλευρά μας να εξελίξουμε το θέμα. Αν αλλάξει ο φορέας διαχείρισης, ένα κρίσιμο θέμα το οποίο νομικά θέλω να το δούμε, αλλά από τη στιγμή που θα υποβληθεί το αίτημα, είναι αν όλα αυτά τα οποία έχουν εξελιχθεί μέχρι σήμερα θεωρούνται ασφαλή και πρέπει να αλλάξει μόνο το όνομα του διαχειριστή ή αν πρέπει να ξανατρέξει η διαδικασία. Είναι καθαρά νομικό θέμα, αλλά θα ανοίξει από την πλευρά τη δικιά μας και θα ενημερωθείτε, όταν θα έχουμε επίσημα το αίτημα από το ποιος πέρα από το «Πελοπόννησος» θέλει να διαχειριστεί αυτό το Καταδυτικό Πάρκο.
Είμαστε μαζί σας. Σέβομαι και αποδέχομαι το πόσο σημαντικό είναι. Το γνωρίζω άλλωστε. Πελοποννήσιος είμαι και εγώ, κοντά είμαστε. Έχω επισκεφτεί τον χώρο. Άρα, θα αναμένω περισσότερα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν εμείς να εξελίξουμε τη διαδικασία, γιατί όπως καταλαβαίνω το θέμα είναι βραχυκυκλωμένο. Το θέμα είναι «παγωμένο». Άρα, ζητάμε και τη δική σας βοήθεια και εμείς προσπαθούμε από την πλευρά μας να εξελίξουμε το θέμα και να κάνουμε αυτό που και εσείς επιθυμείτε και εμείς επιθυμούμε για την πατρίδα μας, αλλά και για τον τόπο τον ιδιαίτερο από τον οποίο προέρχεστε.
Σας καταθέτω τα έγγραφα για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαος Ταγαράς καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

4 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022 13:20 Σύνδεσμος σχολίου

    Οδυσσεα, εδω εχουν κολλησει τοσα χρονια αλλα υπο κατασκευη καταδυτικα παρκα με πλουσιο υλικο απο θαλασσια ζωη, ναυαγια και αρχαια κειμηλια στα δωδεκανησα (λειψοι, καλυμνος) με μεγαλο αριθμο τουριστων τον μισο χρονο. τι να το κανεις στον τυρο; κανενα αλλο εργο για προσεγγιση τουριστων να βρεις.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022 22:12 Σύνδεσμος σχολίου

    ΜΕΛΑΝΗ ΚΑΤΑΜΕΛΑΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

  • ΜΑΥΡΗ ΑΡΑΧΝΗ
    ΜΑΥΡΗ ΑΡΑΧΝΗ Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022 19:54 Σύνδεσμος σχολίου

    Έχει πολύ πλάκα ο Οδυσσέας! Προσπαθήσαμε λέει το 2015-2016! Ποιος προσπάθησε βουλευτά μου? Εσύ μυρωδιά δεν είχες πάρει για το έργο!!! Ο Τατούλης κατέθεσε φάκελο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο Σταθάκης το ενέταξε!! Πες και καμιά αλήθεια

  • ΔΙΚΑΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
    ΔΙΚΑΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022 19:49 Σύνδεσμος σχολίου

    ΜΠΡΑΒΟ ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΑ! ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ ΠΑΛΙ ! ΣΕ ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΟΝ ΤΑΚΟ Ο ΤΑΓΑΡΑΣ! ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΔΕΝ ΣΕ ΧΩΡΑΕΙ!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...