Menu
RSS
Τρίτη, 07/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Συνεχείς και σοβαρές ανακολουθίες της Περιφέρειας για τα απορρίμματα»

«Συνεχείς και σοβαρές ανακολουθίες της Περιφέρειας για τα απορρίμματα»

Για την «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος σε δήλωση του αναφέρει: «Φαίνεται ότι όσο περνά ο καιρός αποδεικνύονται τα αδύνατα σημεία και οι λάθος επιλογές του διεθνούς «πρωτοποριακού» διαγωνισμού της Περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Θέματα που τα έχουμε επισημάνει επανειλημμένα απ’ αρχής. Ας προσεγγίσουμε τις παρακάτω εξελίξεις:

Α. Από 3/10/2013 (ΑΠ 68417/22752/3.10.2013) έχει κατατεθεί από το Γραφείο του Περιφερειάρχη η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Προκειμένου κατ’ αρχάς ν’ αξιολογηθεί και να δοθεί για διαβούλευση. Ενώ ο συνήθης χρόνος αξιολόγησης είναι 10 ημέρες έχει περάσει πάνω από 1 μήνας και ακόμα δεν έχει δοθεί για συζήτηση στην κοινωνία. Σύμφωνα με τη γραπτή απάντηση και τις προφορικές ενημερώσεις που έχουμε συμπεραίνουμε:

1) Ο Περιφερειάρχης κατέθεσε τη μελέτη και άρα γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει το περιεχόμενό της σ’ αντίθεση με αυτά που μας έλεγε ότι «δεν ξέρω τίποτα».

2) Η μελέτη φαίνεται ότι παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις τέτοιες που δεν επιτρέπουν στο ΥΠΕΚΑ ούτε καν να τη δώσει για διαβούλευση. Αυτό προκύπτει από τις απανωτές συσκέψεις στο Υπουργείο και από τη μεγάλη καθυστέρηση να δοθεί για διάλογο με την κοινωνία.

3) Η τυφλή εμπιστοσύνη στον τεχνικό σύμβουλο, απουσία Υπηρεσιακής κάλυψης, δείχνει ότι η μελέτη είναι «αδύνατη» και «μπατάρει» σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις έξω από τις ισχύουσες προδιαγραφές.

4) Η πολυδιαφημισμένη από την Περιφέρεια ιδιωτική χωροθέτηση τώρα φανερώνει πόσο λάθος επιλογή ήταν αναδεικνύοντας συνεχώς προβλήματα.

Β. Ενώ η Περιφέρεια προωθεί τον διεθνή διαγωνισμό, που μέσω της αναδόχου εταιρείας θ’ αντιμετωπίσει και την ενδιάμεση διαχείριση, καταθέτει η ίδια τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για διαβούλευση με την κοινωνία, για έργα μονάδας κομποστοποίησης στο Παλιοροβούνι του Δήμου Οιχαλίας! Υπενθυμίζουμε ότι η ανάδοχος εταιρεία μας ενημέρωσε ότι η θέση Παλιοροβούνι έχει αποκλειστεί σαν λύση λόγω του σεισμικού ρήγματος που υπάρχει εκεί και άλλων προβλημάτων. Επόμενα προκύπτει το ερώτημα ποιος επιβλέπει ποιον, ποιος συντονίζει ποιον και ποιος «δουλεύει» ποιον;

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι:

1) Οι κατευθύνσεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού έχουν γίνει «λάστιχο» για να πληρώνουμε μελέτες και να καλύπτονται κάθε είδους συμφέροντα.

2) Εκτός από τα γνωστά πολυειπωμένα γενικά λογύδρια της Διοίκησης της Περιφέρειας γι’ αυτόν τον διαγωνισμό οφείλουν να δοθούν σαφείς και ειλικρινείς απαντήσεις στο τι «κρύβεται», και τι «παίζεται» με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...