Menu
RSS
Δευτέρα, 29/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το μεγάλο ξεσκέπασμα που έκανε ο κ. Σκαντζός για τη διαχείριση σκουπιδιών και δεματοποιητή

Το μεγάλο ξεσκέπασμα που έκανε ο κ. Σκαντζός για τη διαχείριση σκουπιδιών και δεματοποιητή

·         Όταν την 1-1-2003 αναλάβαμε τη διαχείριση του Δήμου στα όρια του Δήμου λειτουργούσαν πάνω από 20 Χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Μέχρι τις αρχές του 2005 είχαμε κλείσει τους περισσότερους ΧΑΔΑ είχαν μείνει ενεργοί οι:

     ΧΑΔΑ στη θέση «Τάνος» στο Άστρος

      ΧΑΔΑ στη θέση «Κοιμητήριο» στα Δολιανά

       ΧΑΔΑ στη θέση «Κότρωνας» στα Κούτρουφα

      ΧΑΔΑ στη θέση «Ποτάμι ή Χώρος κοιμητηρίου» στον Άγιο Ανδρέα.

·         Την άνοιξη του 2005 ξεκινήσαμε προσπάθεια σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους του Αργολικού κόλπου μία προσπάθεια για μια ολοκληρωμένη και φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων που περιελάμβανε διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση όμως δυστυχώς την πρωτοβουλία αυτή την μπλόκαρε η κ. Αβούρη γιατί δεν εντασσόταν στο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου.

·         Την άνοιξη του το ΥΠΕΧΩΔΕ (έγγραφο 126720/17806/6-6-2005) με την απειλή προστίμων υποχρέωσε τους Δήμους όλης της χώρας να κλείσουν όλους του ΧΑΔΑ και να τους αποκαταστήσουν και τη λειτουργία ενός και μοναδικού ΧΑΔΑ σε επίπεδο Δήμου.

·         Σε υλοποίηση της εντολής του ΥΠΕΧΩΔΕ, το Δ.Σ συνεδρίασε στις 4-9-2005 (απόφαση 388/2005) και η Δημοτική Αρχή  εισηγήθηκε το κλείσιμο τριών ενεργών ΧΑΔΑ και την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων ως εξής: 

       Στο Χώρο «Φονεμένοι» ΔΔ Στόλου ο οποίος θα εξυπηρετούσε τα Βορειοδυτικά Δ.Δ. του Δήμου μας.

       Στο Χώρο «Κότρωνας» ΔΔ Κουτρούφων ο οποίος θα παρέμενε ανοιχτός θα εξυπηρετούσε τα Νοτιοδυτικά ΔΔ του Δήμου.

Η πρόταση αυτή δεν εγκρίθηκε[1] και το Δ.Σ. με ομόφωνη απόφασή του συνέστησε 5/μελή διαπαραταξιακή επιτροπή μέλημα της οποίας ήταν «η εξεύρεση κατάλληλου χώρου ο οποίος θα πληροί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ΧΑΔΑ».

       Η επιτροπή διερεύνησε και  πρότεινε αρκετούς χώρους όπως «Ρέμα Ντούνι» (392/2005 απόφαση)

       «θέση Τούρλα (Βάθεια)», επαναλειτουργία του ανενεργού ΧΑΔΑ  (απόφαση 531/2005).

       Επίσης με την 531/2005 απόφασή του το Δ.Σ. αποφάσισε  ομόφωνα το κλείσειμο των 4 προαναφερόμενων ενεργών ΧΑΔΑ (Τάνος, Δολιανά, Κότρωνας, Αγ. Ανδρέα).

Όμως οι παραπάνω αποφάσεις δεν εγκρίθηκαν από τον ελεγκτή νομιμότητας μετά από προσφυγές πολιτών και φορέων στο Συμβούλιο Επικρατείας. Η αιτιολόγηση ήταν ότι δεν μπορεί να διανοιγεί νέος ή να επαναλειτουργήσει ανενεργός ΧΑΔΑ.

·         Και επειδή το ΥΠΕΧΩΔΕ μας υποχρέωνε να διατηρήσουμε έναν ενεργό ΧΑΔΑ μέχρι 31-8-2008 που θα έπρεπε η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Περιφέρεια) να δώσει οριστική  λύση το Δ.Σ με την υπαριθμό απόφασή του αποφάσισε κατά  πλειοψηφία να κλείσει τους ΧΑΔΑ: 1) Αγίου Ανδρέα, 2) Κορακοβουνίου – Κουτρούφων 3) Δολιανών και να κρατήσει ενεργό τον ΧΑΔΑ στον Τάνο.

Η άδεια λειτουργίας  του ΧΑΔΑ Τάνου,  σύμφωνα με τα έγγραφα των Υπηρεσιών της Νομαρχίας, ήταν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2008, διάστημα στο οποίο θα έπρεπε να εξευρεθεί οριστική λύση.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι:

1.      Τι έκανε ο κ. Δήμαρχος την περίοδο από 1-1-2007 μέχρι 31-12-2008 που ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος (επί Δημαρχίας Γεωργίου Δαλιάνη) για την λύση του θέματος;

2.      Τι έχει  κάνει ο κ Δήμαρχος από 1-1-2011 μέχρι σήμερα για την λύση του προβλήματος και το κλείσιμο του ΧΑΔΑ Τάνου που από 1-1-2009 είναι παράνομος;

·         Θα υπενθυμίσουμε τις προτάσεις μας πάνω στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που είναι η εναλλακτική διαχείριση: Και εναλλακτική διαχείριση σημαίνει επιγραμματικά: Διαλογή στην Πηγή- Ανακύκλωση- επαναχρησιμοποίηση υλικών- κομποστοποίηση των οργανικών και υγειονομική ταφή των υπολειμάτων.

·         Διαφωνούμε απολύτως με την δεματοποίηση (άλλωστε τα Δίδυμα είναι δίπλα μας και ο Κουρουπητός πολύ πρόσφατος στην ιστορία).  

·         Η πρόταση του Δημάρχου (εγκατάσταση δεματοποιητή - κομποστοποίηση – ανακύκλωση) είναι καινοφανής γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ανακύκλωση και κομποστοποίηση χωρίς τη διαλογή στην πηγή.

·         Θεωρούμε ότι η εγκατάσταση δεματοποιητή στον Τάνο, (ο οποίος θα διατεθεί στον εργολάβο που θα διαχειριστεί όλα τα σκουπίδια της περιφέρειας Πελοποννήσου), θα μετατρέψει το χώρο αυτό σε μόνιμο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) που θα υποδέχεται τα σκουπίδια όλης της Κυνουρίας, της Μαντινείας και ίσως άλλων περιοχών. Όσο για το οικόπεδο που επικαλείται ο κος Σκαντζός ότι αγοράσαμε, ευτυχώς που το έχει τώρα και του λύνει μερικώς το πρόβλημα. Ως πότε όμως!!!!

                                                                     Στράτης Δαλιάνης

                                                            Καθηγητής – πρ. Δήμαρχος



[1] Την περίοδο αυτή  ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος  μπορούσε να εκφραστεί ελεύθερα και να διαμορφώσει την απόφαση  του Δ.Σ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...