Menu
RSS
Τρίτη, 30/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ονοματοδοσία οδών στην Τ.Κ. Ξηροπηγάδου | "Μια απόφαση όνειδος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας"

Ονοματοδοσία οδών στην Τ.Κ. Ξηροπηγάδου | "Μια απόφαση όνειδος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας"

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας στις 29-2-2024 πήρε μια απόφαση (Απόφαση 68/2024, ΑΔΑ:9Τ9ΧΩ9Ψ-ΛΗΙ) με την οποία έδωσε  το όνομα του δικτάτορα ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ σε δρόμο του Ξηροπηγάδου.  Είναι προσβολή για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και  την κοινή λογική, το 2024,  η επιλογή να τιμηθεί ένας δικτάτορας, ο οποίος στις 4 Αυγούστου 1936 κατέλυσε την κοινοβουλευτική δημοκρατία.  

Η απόφαση του Δ.Σ. ήταν  ομόφωνη και αυτό εγείρει  ιδιαίτερους προβληματισμούς σχετικά με τις δημοκρατικές ευαισθησίες των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου μας. Η άμεση αντίδραση συμπολιτών μας, κατοίκων Ξηροπηγάδου,  με προσφυγή στον ελεγκτή νομιμότητας, «διέσωσε» τη  χαμένη τιμή των αιρετών μας, οι οποίοι αν και είχαν τη δυνατότητα να απέχουν της έκδοσης απόφασης σύμφωνα με την Εγκύκλιο 6/2020 του Υπουργείου Εσωτερικών με την παροχή ειδικής αιτιολογίας εντός τριμήνου, δεν το έπραξαν.

Σύμφωνα με την 6/2020 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, η ονομασία ή μετονομασία οδών ή πλατειών, είθισται να  συνδέεται με την απονομή τιμής προς πρόσωπα, κράτη, πόλεις κλπ., ή με την  διατήρηση  της μνήμης ιστορικών συμβάντων ευρύτερης σημασίας. Επίσης, «η απόδοση τιμής σε πρόσωπα ή ιστορικά γεγονότα δέον να απηχεί την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των δημοτών, ούτως ώστε να μην εγείρονται αμφισβητήσεις και να καθίσταται ευχερής η αποδοχή της ενέργειας της δημοτικής αρχής.»

Οι ευθύνες για την απαράδεκτη αυτή απόφαση βαρύνουν διαδοχικά το Τοπικό Συμβούλιο Ξηροπηγάδου, την Επιτροπή του άρθρου 8 του ν.3463/2006 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το Δημοτικό μας Συμβούλιο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, διάβασαν την εισήγηση ή ψήφισαν χωρίς να διαβάσουν την πρόταση;

Το Τοπικό Συμβούλιο Ξηροπηγάδου, στις 7-9-2023, εν μέσω προεκλογικής περιόδου και παραδίδοντας μαθήματα «υψηλής» μικροπολιτικής και ψηφοθηρίας,  αποφάσισε να μετονομάσει όλους τους δρόμους του Ξηροπηγάδου,  αγνοώντας προκλητικά την απόφαση 20/1996 του Κοινοτικού Συμβουλίου Ξηροπηγάδου επί προεδρίας του αείμνηστου Ηλία Τσιούλου.   Και γεννώνται τα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων:

  • • Γιατί δεν επικαιροποίησε την απόλυτα τεκμηριωμένη απόφαση 20/1996 του Κοινοτικού Συμβουλίου, της οποίας το σκεπτικό τιμά και προβάλλει την ιστορία, τον πολιτισμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ξηροπηγάδου (τοπωνύμια, γεωγραφικούς προσδιορισμούς, φυσιογνωμία του οικισμού), αλλά μετονόμασε όλους τους δρόμους με ονόματα ακόμα και ζώντων κατοίκων του χωριού - απόφαση εξαιρετικά αμφίβολης αποδοχής;
  • • Γιατί αγνόησε την προτροπή του νομοθέτη «στις περιπτώσεις ονομασίας νέων οδών ή μετονομασίας υφισταμένων, προτείνεται η απόφαση να αφορά σε όλη την οδό και να αποφεύγεται η κατάτμησή της μέσω χρήσης πλέον της μίας ονομασίας, προκειμένου να μην προκαλείται σύγχυση των πολιτών», αλλά  «κατάτμησε»  τον παραλιακό δρόμο συνολικού μήκους 1.000 μέτρων  και του έδωσε 4 ονόματα;
  • • Γιατί δεν έγινε διαβούλευση με τους κατοίκους του χωριού όπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος; Κι επειδή η απόφαση λήφθηκε μόλις 29 ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές (8/10/2023) αυτόματα δημιουργούνται συνειρμοί.
  • • Γιατί εντέλει δεν έφερε ο Πρόεδρος το θέμα της ονομασίας των δρόμων στο νέο Τοπικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές; Είναι ηθικό μια απόφαση που λήφθηκε προεκλογικά και χωρίς διαβούλευση με τους κατοίκους να δεσμεύει  το νέο Τοπικό Συμβούλιο;
  • • Γιατί ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου δεν ήταν παρών στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όταν συζητήθηκε το θέμα αφού η παρουσία του ήταν υποχρεωτική σύμφωνα με τον νόμο;

Η Επιτροπή του άρθρου 8 του ν.3463/2006 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που αποτελείται από δύο  εκπαιδευτικούς φιλολόγους, δύο αιρετούς και έναν υπηρεσιακό παράγοντα, διάβασε την 5/7-9-2023 απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Ξηροπηγάδου; Ποια ήταν αυτή η τεκμηρίωση που τους έπεισε για την μετονομασία όλων των δρόμων του χωριού και γνωμοδότησε θετικά; Και εντέλει οι δύο αιρετοί, αλλά κυρίως οι δύο εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν τίποτα για το «θεάρεστο έργο» του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά;

Με την απόφαση αυτή ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας θα έχει την «τιμή» να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των ελάχιστων Δήμων σε όλη την Ελλάδα που έχουν δρόμο «Ιωάννη Μεταξά».

Ως Κίνηση Πολιτών «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ», πιστεύουμε ότι η απόφαση 68/2024 του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αποτελεί τιμή για τον Δήμο μας.

Για εμάς βαρύνουσα γνώμη έχει η τοπική κοινωνία και για το λόγο αυτόν καλούμε:

Α. το Τοπικό Συμβούλιο Ξηροπηγάδου να ακυρώσει την Απόφαση 5/2023, να διαβουλευτεί με τους κατοίκους για ονοματοδοσία οδών όπου δεν υπάρχει και να επικαιροποιήσει την Απόφαση 20/1996.

Β. τη Δημοτική Αρχή να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ακύρωση της  68/2024 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Η Συντονιστική Γραμματεία της Κίνησης πολιτών «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...