Menu
RSS
Δευτέρα, 06/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Χωρίς χειρουργούς κινδυνεύει να μείνει το Παναρκαδικό Νοσοκομείο | Υπουργός Υγείας: "Εγγυώμαι ότι θα καλυφθούν τα κενά"!

Χωρίς χειρουργούς κινδυνεύει να μείνει το Παναρκαδικό Νοσοκομείο | Υπουργός Υγείας: "Εγγυώμαι ότι θα καλυφθούν τα κενά"!

Το πρόβλημα με τα κενά που πρόκειται να δημιουργηθούν στον Χειρουργικό Τομέα του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, λόγω της συνταξιοδότησης 4 από τους 5 χειρουργούς, συζητήθηκαν στη Βουλή, μετά από ερώτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Προχωράμε στη δεύτερη με αριθμό 5483/30-5-2022 ερώτηση του κύκλου αναφορών-ερωτήσεων του Ε’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Η έλλειψη στελέχωσης σε χειρούργους δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στη Χειρουργική Κλινική του Παναρκαδικού Νοσοκομείου».
Ορίστε, κύριε Κωνσταντινόπουλε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά για την πρωτολογία σας.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, σας βλέπω εκεί με τα χαρτιά που σας έχουν στείλει οι υπηρεσιακοί παράγοντες και σας έχουν δώσει να διαβάζετε και θέλω να σας πω πραγματικά για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο, για το οποίο έχω καταθέσει αρκετές ερωτήσεις.
Γενικότερα η πανδημία έκανε ακόμα και εσάς να πιστεύετε στην ανάγκη της ισχυρής δημόσιας περίθαλψης. Και για να μην χάνουμε το χρόνο θα πάω απευθείας στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, το οποίο επισκέφθηκε πριν μια βδομάδα ένα κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας και ο επικεφαλής του κλιμακίου είπε ότι ήταν όλα θαυμάσια εκεί.
Θέλω να σας πω, πιστεύω να το ξέρετε, ότι η παιδοχειρουργική κλινική δεν λειτουργεί. Από τη μαιευτική κλινική μετακινήσατε δύο μαίες εκτός Αρκαδίας και δεν μπορεί να καλύψει τις βάρδιες. Το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό σύντομα θα έχουν έναν ή κανέναν γιατρό, Και η χειρουργική κλινική τώρα, για να πάμε κατευθείαν στο θέμα μας, από τις προβλεπόμενες εννέα θέσεις χειρουργών στο νοσοκομείο είναι πέντε. Επειδή τους ξέρουμε έναν-έναν μέχρι το τέλος του χρόνου οι τέσσερις χειρουργοί συνταξιοδοτούνται. Και αναρωτιέμαι πώς θα λειτουργήσει το νοσοκομείο με έναν που θα μείνει εκεί.
Το γνωρίζετε το θέμα; Τι έχει κάνει η διοίκηση γι’ αυτό το θέμα; Γενικότερα είναι συγκεκριμένη η ερώτησή μου, αλλά δεν θα μπορούσα να μην σας πω τις ελλείψεις τις πραγματικές που υπάρχουν στο νοσοκομείο και οι οποίες πια όχι το υποβαθμίζουν, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μικρές πια ανάγκες, όχι στις μεγάλες που το Παναρκαδικό Νοσοκομείο ήταν ένα περιφερειακό νοσοκομείο. Τώρα πια ουσιαστικά με τον ένα χειρουργό θα γίνει κέντρο υγείας αστικού τύπου.
Θέλω να πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι θα έχετε κάποιο νέο όχι για μένα, για όλους αυτούς τους ανθρώπους που σε λίγες μέρες περιμένουν να μην υπάρχει χειρουργός.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Θα απαντήσει ο Υπουργός Υγείας, ο κ. Αθανάσιος Πλεύρης.
Ορίστε, κύριε Πλεύρη, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Κύριε Κωνσταντινόπουλε, προφανώς όταν οι ερωτήσεις αφορούν στοιχεία και νούμερα είναι λογικό να έχουμε και τα χαρτιά από τις υπηρεσίες προκειμένου να δούμε ακριβώς τι γίνεται για να βλέπουμε χωρίς να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις. Κανένας δεν ωραιοποιεί τις καταστάσεις και προφανώς υπάρχουν κενά, τα οποία κενά πρέπει να καλύπτονται, αλλά από την άλλη πλευρά να μην δραματοποιούμε και τις καταστάσεις.
Στο συγκεκριμένο το οποίο αναφέρετε τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς όπως τα περιγράφετε αναφορικά με τον χειρουργικό τομέα. Έχουμε πέντε οι οποίοι υπηρετούν, τέσσερις σε βαθμό διευθυντή και έναν σε βαθμό επιμελητή α΄. Ο ένας διευθυντής έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί, αλλά είναι από τις περιπτώσεις που παραμένουν μέχρι 30.6. Και δόθηκε, όπως γνωρίζετε, παράταση μέχρι 31.12. Ο δεύτερος είναι αιρετός και έχει εκλεγεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, οπότε αναμένεται ενδεχομένως να υπάρξει και νωρίτερα συνταξιοδότηση. Και δύο άλλοι διευθυντές συνταξιοδοτούνται στις 31.12.2022.
Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, στις προκηρύξεις που υπάρχουν και έχουν να κάνουν με τους επτακόσιους γιατρούς, που ήδη είμαστε στο στάδιο της επεξεργασίας -όπως στείλαμε στο ΑΣΕΠ για τους τέσσερις χιλιάδες νοσηλευτές, αναμένουμε ότι εντός του Ιουλίου θα πάνε και για τους επτακόσιους γιατρούς- έχει προβλεφθεί αυτή η ανάγκη, προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις των ανθρώπων οι οποίοι συνταξιοδοτούνται.
Για την πλήρωση των θέσεων της ειδικότητας κατά τα έτη 2020-2021, για να δείτε ότι κινηθήκαμε για να καλυφθούν, είχε οριστεί ως εξής:
Είχαμε μία θέση επιμελητή β΄, που κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο γιατρός ανέλαβε υπηρεσία στις 6 Ιουνίου. Τώρα ανέλαβε υπηρεσία.
Είχαμε μία θέση επιμελητή β΄, που το αρμόδιο συμβούλιο κρίσης γιατρών έχει αποστείλει στο Υπουργείο Υγείας τον σχετικό φάκελο και βρίσκεται στη διαδικασία διορισμού. Άρα, ο ένας διορίστηκε στις 6 Ιουνίου και η δεύτερη θέση είναι στη διαδικασία διορισμού.
Επίσης, είχαμε μία θέση επιμελητή α΄, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία εξέλιξης στο συμβούλιο κρίσεων. Άρα, και αυτή θα κριθεί πολύ νωρίτερα από τη συνταξιοδότηση των γιατρών.
Και για τις ανάγκες είχε εγκριθεί και μία θέση επικουρικού ιατρού που καλύφθηκε αρχικά, αλλά στη συνέχεια έφυγε ο συγκεκριμένος γιατρός προκειμένου να λάβει άλλη θέση, για την οποία «έτρεχε» προκήρυξη. Και έχει σταλεί στο Υπουργείο Υγείας μια επιπλέον θέση επικουρικού ιατρού ειδικότητας αγγειοχειρουργικής, η οποία θα καλυφθεί με επικουρικό προσωπικό.
Συνεπώς, κύριε Κωνσταντινόπουλε, καταλαβαίνω την αγωνία σας όταν αναφέρεστε σε ένα νοσοκομείο στο οποίο βλέπετε ότι επίκειται συνταξιοδότηση γιατρών σε μεγάλο βαθμό μέχρι τα τέλη του έτους.
Έχουν γίνει ήδη ενέργειες και έχουμε τους δύο γιατρούς στη διαδικασία πλήρους εξέλιξης. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τις προκηρύξεις, όπου στην προκήρυξη του Ιουλίου θα προβλεφθούν και τα κενά που δημιουργούνται, ώστε τουλάχιστον ο συγκεκριμένος αριθμός που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία -και δεν είναι ίσος με τις θέσεις οι οποίες προβλέπονται- να παραμείνει και να μην υπάρξει δυσλειτουργία στον συγκεκριμένο τομέα.

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Πλεύρη.
Κύριε Αντιπρόεδρε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Είπαμε ότι από τις εννιά λειτουργούν οι πέντε. Έχουμε πάει στο τέλος του χρόνου στον ένα. Λέτε εσείς ότι ο ένας επιμελητής β΄ έχει πάει. Δηλαδή, εργάζεται τώρα ο επιμελητής β΄;
Εγώ θέλω να μου πείτε αν εργάζεται επιμελητής β΄ στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο. Εσείς θα μου πείτε. Εσείς έχετε τις υπηρεσίες, εσείς θα μου πείτε. Εγώ ρωτάω εσάς. Και λέτε ότι θα υπάρξει και άλλος ένας, ο οποίος είναι σε κρίση. Επειδή ξέρετε πώς είναι η κρίση των γιατρών, η εκτίμησή μου είναι ότι πολύ δύσκολα θα φτάσουμε στις 31.12 να έχουμε αποτέλεσμα. Εγώ το εύχομαι να έχουμε.
Αν πάμε στην καλύτερη των περιπτώσεων με αυτά που εσείς είπατε, σας λέω ότι στο τέλος του χρόνου θα έχουν φύγει πέντε, θα έχουν έρθει δύο και ένας, τρεις. Αντέχει μία χειρουργική κλινική με τρεις γιατρούς στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο; Ποιες εφημερίες θα κάνουν; Πώς θα βγουν οι εφημερίες;
Λέτε για τους επικουρικούς. Βεβαίως, εγώ έχω καλή διάθεση. Πιστεύω ότι ανοίγετε θέσεις. Μπορούμε στον επικουρικό γιατρό -το είπατε και μόνος σας- να «ακουμπήσουμε»; Γιατί υπάρχουν ειδικές συνθήκες. Κάποιος έρχεται και μπορεί να φύγει την άλλη μέρα. Τι θα κάνουμε τώρα;
Και επειδή λέει ο Πρωθυπουργός ότι θα κάνετε εκλογές το 2023, θα είμαστε εδώ. Αυτό δεν είναι καλό για εσάς. Άρα, θα μπορούμε να ξανάρθουμε να μιλήσουμε εδώ.
Μπορείτε να το πιστέψετε….;
Εγώ τουλάχιστον δεν το πιστεύω, κύριε Υπουργέ. Και γι’ αυτό σας λέω ότι πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Καλά είναι τα νούμερα που σας δίνουν οι αρμόδιοι και καλά κάνετε. Κατανοώ ότι οι υπηρεσίες πρέπει να σας ενημερώνουν. Στο κάτω-κάτω, ο Υπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Δεν είπα κάτι τέτοιο. Όμως, εδώ δεν είναι θέμα λεπτομέρειας, είναι θέμα βούλησης.
Τι θα γίνει όταν από το εννιά, είμαστε στο πέντε και μετά πάμε στο τρία; Εγώ σας ρωτώ ευθέως. Πείτε μου αν θα μπορεί να λειτουργήσει με εφημερίες το νοσοκομείο. Είναι βασικό ζητούμενο. Διαφορετικά, θα ξαναγυρίσουμε στις διακομιδές, στον εύκολο τρόπο. Δεν νομίζω τώρα ότι αξίζει αυτό. Εγώ αυτό θέλω να μου πείτε και να εγγυηθείτε εσείς ως Κυβέρνηση ότι θα έχουμε –δεν φτάνω στις εννιά θέσεις, αφήστε τις εννιά θέσεις- έξι με επτά ανθρώπους ή πέντε, για να μπορούν να αντέξουν τις εφημερίες. Οι άνθρωποι φεύγουν γιατί δεν αντέχουν.
Κύριε Υπουργέ, στο τέλος ξέρετε τι θα γίνεται; Θα παίρνει ο άλλος θέση στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, θα πηγαίνει και θα βλέπει δύο γιατρούς και θα σηκώνεται να φεύγει, γιατί δεν θα αντέχει να καθίσει.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς ευχαριστούμε, κύριε Κωνσταντινόπουλε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Κύριε Κωνσταντινόπουλε, ακριβώς επειδή στο τέλος του 2022 θα είμαστε εδώ πέρα και θα ξαναδούμε το θέμα, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι ο αριθμός πέντε δεν θα διασαλευτεί. Και οι τρεις περιπτώσεις οι οποίες αναφέρατε θα έχουν ολοκληρωθεί και αντιστοίχως θα τρέξουν και οι διαδικασίες για τις επόμενες προκηρύξεις. Και επειδή συμφωνούμε μαζί σας ότι βρισκόμαστε σε έναν αριθμό που είναι απαραίτητος τουλάχιστον για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, αυτός ο αριθμός δεν πρόκειται να διασαλευτεί.
Έχουμε εικόνα των συνταξιοδοτήσεων. Καταλαβαίνω την αγωνία που μεταφέρετε, γιατί πλέον είμαστε στον Ιούλιο και βλέπετε ως ενδεχόμενο τέσσερις άνθρωποι να έχουν συνταξιοδοτηθεί τον Δεκέμβριο. Θα καλυφθούν οι θέσεις και με τις τρέχουσες προκηρύξεις και με τις νέες. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία.

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...