Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το βιβλίο "Πάρος, το Λιμάνι των Αρκάδων" θα παρουσιαστεί στην Τρίπολη

Το βιβλίο "Πάρος, το Λιμάνι των Αρκάδων" θα παρουσιαστεί στην Τρίπολη

Στις 16 Δεκεμβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 18.00, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης (Παπαναστασίου 45), θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Αντώνη Ζ. Αρκά ΠΑΡΟΣ το λιμάνι των Αρκάδων. 

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Γιάννης Γ. Τζανετής (γόνος Αρκά), Μηχ. Η/Υ, Μ.Β.Α.

Μιχάλης Κατσιμίτσης, διδάκτωρ Φιλοσοφίας

Θα χαιρετήσουν οι: Πέτρος Τατούλης, περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Παυλής, δήμαρχος Τρίπολης Θεόδωρος Καραλής, πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Τρίπολης.

Την παρουσίαση Θα συντονίσει ο Φαίδων Κυδωνιάτης, εκδότης.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Τρίπολης.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η Αρκαδία είναι ένας από τους γοητευτικότερους τόπους της ελληνικής γης. Δρυμαία ήταν το πάλαι ποτέ όνομά της, απ' τις πολυάριθμες δασικές εκτάσεις βελανιδιάς, αληθινό διατηρητέο μνημείο της φύσης! Τα πελασγικά γένη, που απομονώθηκαν στα βουνά της Αρκαδίας κατά την διάρκεια των κατακλυσμών, θα διασκορπιστούν με το τέλος τους και θα αποικίσουν "άπασαν την Ελλάδα", κατά τον Στράβωνα (Γεωγ., Ε 221). Στη συνέχεια οι Αρκάδες ποντοπόροι και θαλασσοπόροι δημιουργούν αποικίες και αφήνουν δείγματα της διελεύσεώς των, σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου.


Η Πάρος, "η λαμπρότατη των Παρίων πόλις", ευρισκόμενη στο κέντρο των Κυκλάδων, έγινε το "μήλον της έριδος" πολλών, που την κατέκτησαν κατά την διαδρομή των αιώνων. Γι' αυτό και οι διαδοχικές ονομασίες της. Η αποίκισή της από τους Αρκάδες το 800 π.Χ., ο δυναμισμός των αποίκων, ίσως και οι συγκυρίες, ήταν οι αιτίες του οριστικού της ονόματος. Είναι το όνομα του Αρκάδα Πάρου, του γιου του Παρράσιου, ενός απ' τους αυτόχθονες έλληνες βασιλείς της αρχαίας Αρκαδίας, άποψη που υποστηρίζει ανάμεσα σε πολλούς άλλους και ο Αριστοτέλης.Πρόθεση του συγγραφέα είναι ο αναγνώστης να απολαύσει μέσα από την διαδρομή αιώνων την κινητικότητα των Αρκάδων, το στέριωμα και την προκοπή τους στους τόπους όπου ρίζωσαν, όπως η Πάρος, και εν τέλει να στοχαστεί την μυθολογία, την ιστορία και τους τόπους, με φόντο την σημερινή πραγματικότητα. Η ακάματη προσπάθειά του να μην αφήσει πηγή ή σχέση και λεπτομέρεια αναξιοποίητες θα του δώσει τη δυνατότητα παρουσίασης της αδιάλειπτης Αρκαδικής συνέχειας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...