Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κώστας Τζιούμης από τη Θεσσαλονίκη: “Η Τρίπολη είναι η καρδιά του Αρκαδικού Ιδεώδους” (Et in arcadia ego)

Κώστας Τζιούμης από τη Θεσσαλονίκη: “Η Τρίπολη είναι η καρδιά του Αρκαδικού Ιδεώδους” (Et in arcadia ego)
Στη διεθνή έκθεση τουρισμού, που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, τιμώμενος και ιδιαίτερα προβαλλόμενος Δήμος ήταν ο Δήμος Τρίπολης. Στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ο Δήμαρχος Τρίπολης Κωνσταντίνος Τζιούμης παρουσίασε συνοπτικά την ιστορία της Τρίπολης και της ευρύτερης περιοχής, τη σημερινή εικόνα και κατάσταση της, τα πλεονεκτήματα και τις ομορφιές της, τους λόγους για τους οποίους έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξίζει να την επισκεφτεί κανείς.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προετοιμασίες για τον εορτασμό των 200 χρόνων της Μεγάλης Επανάστασης και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το τουριστικό μέλλον του Δήμου προδιαγράφεται θετικό.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου 

Κυρίες και κύριοι
Η αγάπη στη γενέθλια γη, το αξεδιάλυτο δέσιμο με τη γη-μήτρα κάθε λαού, είναι τα αίτια και τα στοιχεία που ορθώνουν πόλεις και χωριά, που κρατούν ένα τόπο ζωντανό για χρόνια, για αιώνες, για χιλιετίες....πέρα και πάνω και ενάντια σε καταστροφές που μπορεί να υποστεί.
Κύριες και Κύριοι
Δεν αγνοώ ότι η Τρίπολη,ο Δήμος Τρίπολης,είναι ελάχιστα γνωστός ως προορισμός στα ευρωπαϊκά ή άλλα ταξιδιωτικά γράφεια. Είμαι βέβαιος όμως ότι αυτό μπορεί να αλλάξει.
Με νοιάζει το μέλλον, το οποίο για την Τρίπολη και την Αρκαδία μπορεί να είναι λαμπρό.
Και θα είναι,εάν και όταν γίνουν γνωστά στους πολλούς,εντός και εκτός Ελλάδος τα εμφανή και αφανή πλεονεκτήματα και τα δώρα που έχει να προσφέρει σε κάθε επισκέπτη.
Η «Φιλοξένια 19 « μας παρέχει ένα σημαντικό βήμα επικοινωνίας και προβολής τους.
Ως τιμώμενη πόλη του θεσμού είμαστε ευγνώμονες και ευχαριστούμε.
Η παρουσία μας εδώ μας δίνει τη δυνατότητα, επίσης ,να αναθερμάνουμε τους παλαιούς δεσμούς της Τρίπολης και της Αρκαδίας με την Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία μας.
Δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν με τους εκατοντάδες,εθελοντές Αρκάδες νεκρούς στον Μακεδονικό αγώνα και στους Βαλκανικούς πολέμους.
Με την ιστορική παρουσία και δράση του Αρκά, Αλεξάνδρου Παπαναστασίου στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη και με την δολοφονία του Αρκά Γρήγορη Λαμπράκη εδώ.
Και πιο πρόσφατα με την παρουσία Αρκάδων, ως δημάρχων της Θεσσαλονίκης.
Κυρίες και κύριοι
Η σημερινή Τρίπολη είναι μία σύγχρονη πόλη,με γύρω στις 40.000 κατοίκους οι οποίοι αισθάνονται υπερήφανοι και ευτυχείς που ζουν σε αυτή.
Και μπορεί η αρχιτεκτονική της κληρονομιά να είναι μικρή, αναπληρώνεται όμως από την ιστορικότητα και την «αυθεντικότητα» πολλών σημείων και στοιχείων, τα οποία εύλογα συγκινούν και μιλούν σε κάθε γνώστη του παρελθόντος της, γηγενή ή επισκέπτη.
Εδώ τα άγια οστά του Κολοκοτρώνη, εκεί, στα ριζά του Μαινάλου ο απέριττος πέτρινος θρόνος του, αυτό είναι το σπίτι του Καρυωτάκη, εδώ το αρχαίο θέατρο της Μαντινείας, στο αντίθετο σημείο η αρχαία Τεγέα με το πολυβραβευμένο σύγχρονο μουσείο της, το πανάρχαιο Παλλάντιο με τους κτήτορες της Ρώμης,το Βυζαντινό Μουχλί , το χωριό και το σπίτι του Νίκου Γκάτσου, ο Αρκαδικός Ορχομενός..... ξεχωριστά και πανέμορφα και (μερικά) πανάρχαια σημεία που ενδιαφέρουν και γοητεύουν τον ερευνητή του παρελθόντος, τον περιηγητή, τον απλό τουρίστα.

Η Τρίπολη και τα περίχωρά της, ο Δήμος Τρίπολης, έχει να προβάλει στοιχεία μυθολογικά, ιστορικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά, φυσικά, χθεσινά και σημερινά, παλιά και σύγχρονα…
Έίναι πλούσια, είναι προικισμένη, γιατί , πρώτα και πάνω απ ΄όλα , είναι Αρκαδία, είναι η καρδιά της Αρκαδίας, είναι το κέντρο του Αρκαδικού Ιδεώδους βίου και θεώρησης της ζωής… και όμως , η τουριστική μερίδα που λαμβάνει είναι ελάχιστη συγκριτικά με όμορους νομούς και γειτονικές πόλεις… Κι αν κάποιος παρατηρήσει ότι δεν αρκεί η ιστορία και το παρελθόν για να έχει επισκεψιμότητα ένας τόπος, η απάντηση μας είναι η εικόνα και τα πλεονεκτήματα της σημερινής Τρίπολης:
Απέχει λιγότερο από δύο ώρες από την Αθήνα, με άριστη οδική σύνδεση, ως κέντρο της Πελοποννήσου, απέχει λιγότερο από μια ώρα από τη Σπάρτη, Καλαμάτα, Κόρινθο, Ναύπλιο, Άργος, μπορεί κανείς να διαμένει σε ένα από τα εξαιρετικά ξενοδοχεία της και να κάνει άνετη ημερήσια εκδρομή σε όποιο σημείο του Μοριά, από την Ολυμπία μέχρι τις Μυκήνες, από τον Μυστρά μέχρι την Επίδαυρο. Το ελατόφυτο Μαίναλο και ο Πάνας με τις Μαιναλίδες Μούσες τον περιμένουν, εκεί και οι ξεχωριστές διαδρομές, τα βραβευμένα μονοπάτια για τους φυσιολάτρες, το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας, ιστορικά μοναστήρια, τα καταπληκτικά σπήλαια του Κάψια, οι δρόμοι ανάμεσα στους απέραντους αμπελώνες της Μαντινείας και στους κερασώνες της Τεγέας…. Και ύστερα φαγητό στις ονομαστές ταβέρνες της Τρίπολης αλλά και του Λεβιδίου και της Κανδήλας και όλων των χωριών μας… Με ντόπια κρέατα και λαχανικά και τυριά και φρούτα, με το ονομαστό μοσχοφίλερο του οροπεδίου μας και το μέλι το ελατήσιο…
Προϊόντα που ο ξένος μπορεί να πάρει και για την πατρίδα του, για το σπίτι του, για την οικογένειά του – χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς επιφυλάξεις για την ποιότητα και την νοστιμιά τους…
Δε θα μετανιώσει όποιος την Τρίπολη, το Δήμο Τρίπολης και ευρύτερα την Αρκαδία, καταχωρίσει στο καλεντάρι των επισκέψεων ή διακοπών του – κάθε άλλο! Οι υπηρεσίες του Δήμου μας, πρόθυμες και οργανωμένες, μπορούν να εξυπηρετήσουν τον καθένα σε κάθε ανθρώπινο πρόβλημα ή αίτημα. Η διαμονή στην πόλη ή στα περίχωρά της είναι ευχάριστη – όλες τις εποχές του έτους. Το Πανεπιστήμιο και το έμψυχο δυναμικό του, το Μαλλιαροπούλειο θέατρο και οι ποικίλοι πολιτιστικοί σύλλογοι – χορευτικοί , χορωδιακοί, θεατρικοί κλπ – οι σύγχρονες κινηματογραφικές αίθουσες, προσεγμένα καταστήματα, το αρχαιολογικό μουσείο, έργο του Τσίλλερ, τα πάντα ή πολλά δεν αφήνουν κανέναν να πλήξει.
Αρκεί να έχει όρεξη και χρόνο να αναζητήσει, να βρει, να ερευνήσει… Ο βαθιά θρησκευόμενος θα κλείσει την ημέρα του ανάβοντας κερί στον περικαλλή ναό του Αγίου Βασιλείου, ο στοχαστής θα μπει στην πλούσια βιβλιοθήκη μας, ο περιπατητής θα απολαύσει τα μοναδικά πάρκα μας, οι νεώτεροι θα βρουν τα μπαρ και τις καφετέριες που θέλουν, ο ηλικιωμένος θα κοιμηθεί χωρίς θορύβους και ενοχλήσεις…

Το 2021 ο Ελληνισμός όπου γης θα εορτάσει τα 200 χρόνια της Εθνικής παλιγγενεσίας. Η Τρίπολη η Τριπολιτσά του Κολοκοτρώνη θα έχει ευλόγως και δικαιωματικά, ξεχωριστή θέση στον εορτασμό- αναστοχασμό με αφορμή την επέτειο.
Ήδη εργαζόμαστε και προγραμματιζουμε για την επέτειο και συνεισφέρουν σε αυτό όλες οι πολιτιστικές δυνάμεις του τόπου μας.
Τότε θα «δουν» και θα «ανακαλύψουν»την Τρίπολη και την ευρύτερη περιοχή όλοι όσοι έχουν ανοιχτά μάτια και αυτιά. Και τότε όποιος γνωρίσει καλά από κοντά την Τρίπολη και την Αρκαδία θα μπορεί να λέει το et in Arcadia ego.....

Σας ευχαριστώ πολύ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...