Menu
RSS
Κυριακή, 07/03/2021
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

Πρόεδρος τοπικής κοινότητας και τοπικό συμβούλιο - Πρέπει να υπάρχουν

Πρόεδρος τοπικής κοινότητας και τοπικό συμβούλιο - Πρέπει να υπάρχουν

Με αφορμή την αλλαγή του εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση νιώθω την ανάγκη να εκφράσω κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς μου.

Απ’ την κατάργηση των Κοινοτήτων με το Σχέδιο «Καποδίστριας» το 1997, περάσαμε στο σχέδιο «Καλλικράτης» το 2006 και μετά περάσαμε στο σχέδιο «Κλεισθένης» όπου ισχύει μέχρι σήμερα. Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις είδαμε ένα κοινό στοιχείο. Σε καμία δεν έγινε σωστή και λεπτομερή αποτίμηση της προηγούμενης για να έρθει η επόμενη.

Κάθε κυβέρνηση και κάθε Υπουργός, με καταστροφική μανία και με εμφανή σημάδια αλαζονείας (κανένας δεν έκατσε να ακούσει πρώτα και να μάθει τους προβληματισμούς των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης), κατέστρεφε ότι υπήρχε και έχτιζε το δικό του. Με την τακτική αυτή όμως, το «μάρμαρο» το πλήρωσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση οι πολίτες.

Σήμερα επιχειρείται μια αλλαγή στο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Σίγουρα χρειάζεται αλλαγή για να επανέλθει ο ρόλος, η ευθύνη αλλά και η σωστή λειτουργία των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Γιατί σήμερα τα συμβούλια αυτά και τα μέλη της, περισσότερο με διακοσμητικά στοιχεία φαντάζουν παρά ως αποφασιστικά όργανα.

Απ’ τις διάφορες πληροφορίες, δηλώσεις και διαρροές ειδήσεων που υπάρχουν για το θέμα αυτό, υπάρχουν κάποια σημεία που χρίζουν ανάλυση και τοποθέτηση. Γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προκύψει αν κάτι χρειάζεται, ή είναι περιττό ή θέλει αλλαγή. Ένα από αυτά τα θέματα είναι η ύπαρξη, η λειτουργία, ο τρόπος εκλογής των Τοπικών Συμβουλίων και των Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων.

Οι Κοινότητες πάντα αποτελούσαν το αρχικό κύτταρο παραγωγής έμπρακτης πολιτικής. Απ’ τις Κοινότητες γινόταν η καταγραφή και η ιεράρχηση των προβλημάτων, η αναφορά των εκάστοτε ιδιαιτεροτήτων και πολλές φορές έμπαινε η πρώτη σκέψη για Τοπική Ανάπτυξη. Οι Τοπικές Κοινότητες στους ενοποιημένους Δήμους καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της εδαφικής έκτασης και αναφέρονται σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού

Οι Κοινότητες με τον «Καποδίστρια» και μετέπειτα με τις υπόλοιπες παραλλαγές της ενοποίησης που έγιναν, εξακολουθούσαν και συνεχίζουν να έχουν ένα ρόλο. Εξακολουθούν να είναι ο συνδετικός κρίκος με αμφίδρομη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας με την κεντρική διοίκηση του Δήμου. Αυτό λοιπόν το θεσμοθετημένο όργανο με συγκεκριμένη χρησιμότητα, υπάρχουν φωνές που ζητούν είτε να  καταργηθεί είτε να προσκολληθεί στην κεντρική διοίκηση.

Σε αυτό το σημείο θέλω να καταθέσω ξεκάθαρα την αντίθεσή μου σε τυχόν  κατάργηση του ή την συσχέτιση με το ψηφοδέλτιο του δημοτικού συμβουλίου. Η  κατάργηση θα επιφέρει ένα μεγάλο κενό όπως προανέφερα στην σύνδεση της τοπικής κοινωνίας  με την εκάστοτε έδρα του Δήμου, η συσχέτιση με το κεντρικό ψηφοδέλτιο θα επιφέρει προβλήματα πολλά και κυρίως κοινωνικά.

Πολλοί από αυτούς που έχουν ασχοληθεί με συγκρότηση ψηφοδελτίου έχουν να διηγηθούν πολλές ιστορίες όπου στην αναγκαιότητα και στην πίεση συμπλήρωσης συνδυασμού διασπάστηκαν οικογένειες. Αδέρφια έθεσαν υποψηφιότητα σε διαφορετικά ψηφοδέλτια και μετά δεν μιλιόντουσαν.

Στις μικρές κοινωνίες (στα χωριά ως επί το πλείστον που είναι πολλά) αυτό είναι έντονο και με πολλές πιθανότητες. Μετά απ΄ τις εκλογές υπάρχουν πάντα μετεγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους από ψηφοφόρους που δεν ήθελαν να ξανά ζήσουν μια τέτοια δύσκολη κατάσταση, της επιλογής. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει.

Το σύστημα λοιπόν που ίσχυσε στις τελευταίες Δημοτικές εκλογές θεωρώ πως είναι το πιο σωστό. Η κάθε μικρή κοινωνία να μπορεί ανεπηρέαστη και ανεξάρτητη να εκλέξει τον εκπρόσωπο της ή το Τοπικό Συμβούλιό της.

Κλείνοντας θεωρώ πως υπάρχει ο χρόνος να γίνει μια σωστή, πολύπλευρη και πολυεπίπεδη διαβούλευση ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όχι μόνο ως προς τον εκλογικό νόμο αλλά και ως προς τον «Κλεισθένη». Τα Δημοτικά Συμβούλια αλλά και η ΚΕΔΕ θα πρέπει να ανοίξουν διάλογο, να γίνει διαβούλευση και το αποτέλεσμα αυτών να υποστηριχτεί στον αρμόδιο Υπουργό.

Παπαδημητρίου Σωτήρης

Δημ. Σύμβουλος Δήμου Τρίπολης

10 σχόλια

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 15:26 Σύνδεσμος σχολίου

  14.56 εσύ ως υπεύθυνος σχολιαστής βάλε το ονοματάκι σου και άσε τις κριτικές σου. Αν είναι ο Σωτήρης, ο Παύλος, ο Θεμιστοκλής μαζί με σένα, ανώνυμος είναι. Όσο για την κριτική, εσύ τι κριτική έκανες είπαμε;

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 15:08 Σύνδεσμος σχολίου

  Νάτος νάτος ο Πρωθυπουργός.

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 14:56 Σύνδεσμος σχολίου

  Σωτήρη, όταν σχολιάζεις να έχεις το θάρρος να το κάνεις επωνύμως, όχι τάχα μου και δήθεν ως "κάποιος" σχολιαδστής από το πλήθος. ΌΠως επίσης να δε΄χεσαι και την αρνητική κριτική από την στιγμή που είσαι δημόσιο πρόσωπο και γράφεις δημόσια. Γκαίγκε;

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 14:54 Σύνδεσμος σχολίου

  12:23 Σχολίασα μόνο αυτό που είδα στούρνε. Αυτό δεν σημαίνει ότι το διάβασα κιόλας. Αυτό μου έλειπε να κάθομαι να διαβάζω την κάθε ανταύγεια που γράφουν κάθε τόσο οι ίδιοι ψωνισμένοι. Εσύ 13:40 χαλάρωσε και τράβα για ύπνο. Τι να σου πω, πολύ κόμπλεξ έχω με μία διαλυμένη παράταξη και τους συμβούλους της στα 4 σημεία του ορίζοντα να μην μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 14:43 Σύνδεσμος σχολίου

  ΣΩΤΗΡΗ ΜΉΠΩΣ ΘΈΛΕΙΣ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΑΧΑΜΊΤΕΣ?

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 14:42 Σύνδεσμος σχολίου

  Εσείς οι έξυπνοι και πολυκουρασμενοι, έχετε να πείτε κάτι για αυτό που αναφέρει το άρθρο; αν δεν σάς ενδιαφέρει (που απ ότι αυτό ισχύει) δεν σάς υποχρέωσε κανένας να διαβάσετε.

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 13:41 Σύνδεσμος σχολίου

  Σωτηράκη ακούγεται πως ο Κούλης θα σε ανακοινώσει υφυπουργό εσωτερικών σύντομα.
  Μας κούρασες ρε φίλε.........

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 13:40 Σύνδεσμος σχολίου

  22.48 ΕΝΑ ΚΟΜΠΛΕΞ ΤΟ ΕΧΕΙΣ.

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 12:23 Σύνδεσμος σχολίου

  22.48 κούρασε κούρασε αλλά εσύ τον διάβασες πρώτος πρώτος

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021 22:48 Σύνδεσμος σχολίου

  Κούρασες και σας έχουμε βαρεθεί συνέχεια τους ίδιους και τους ίδιους. Αντί να γράφεις εκθέσεις ιδεών, ασχολήσου καλύτερα με τα αποκαϊδια της παράταξής σου και την ορφάνια σας ως μέλη της

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...