Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Μάχη στα Βέρβενα και στα Δολιανά - Γράφει ο Γεώργιος Πραχαλιάς

Η Μάχη στα Βέρβενα και στα Δολιανά - Γράφει ο Γεώργιος Πραχαλιάς
Μετά τη συντριβή του στο Βαλτέτσι και την απαγόρευση της όδευσης προς Καλαμάτα, ο Κεχαγιάμπεης εξοργισμένος βγαίνει πανστρατιά από την Τριπολιτσά για να χτυπήσει το στρατόπεδο Βερβένων και τα γειτονικά Δολιανά. Αντικειμενικός Σκοπός του είναι να κατευθυνθεί προς Μυστρά και να απεγκλωβίσει τους Τουρκικούς θυλάκους της περιοχής που πολιορκούνται από Έλληνες, ενώ στη συνέχεια σκοπεύει να ανέλθει βόρεια και να εξασφαλίσει τον άξονα Άργος-Κόρινθος-Μέγαρα, για να διευκολύνει την κάθοδο του Κιοσέ Μεχμέτ από τη Ρούμελη στο Μοριά.

 

Ο Κολοκοτρώνης, μετά το θρίαμβο στο Βαλτέτσι, έχει αντιληφθεί επακριβώς τις προθέσεις του Κεχαγιάμπεη και γι’αυτό σπεύδει να ενισχύσει το στρατόπεδο Βερβένων με το φημισμένο Νικηταρά. Ο Νικηταράς με τον αδελφό του Νικόλα (ο οποίος είχε μόνο ένα ξύλο για όπλο) κινείται από Δολιανά προς Βέρβενα όταν καθ’οδόν ειδοποιείται για την έλευση των Τούρκων. Παρά τις ολιγάριθμες δυνάμεις του, ο Νικηταράς αποφασίζει να κλειστεί μέσα στα Δολιανά και να δώσει αποφασιστική μάχη. Αφηγείται ταπεινά ο υπέροχος Νικήτας: «Ανήμερα της Αναλήψεως πολεμούμε στα Δολιανά. Ο αδελφός μου με το στυλιάρι. Εις τα Δολιανά επολεμήσαμε εγώ και ο αδερφός μου».

 

Από τα Βέρβενα οι Έλληνες σπεύδουν προς ενίσχυση των Δολιανών, αλλά συναντούν το άλλο επιτιθέμενο τμήμα των Τούρκων και αναγκάζονται να συμπτυχθούν εντός των Βερβένων. Η μάχη συνεχίζεται μέχρι το μεσημέρι, οπότε οι Τούρκοι καταλαμβάνουν ένα ζωτικό ύψωμα των Βερβένων και στήνουν την τουρκική σημαία. Εκείνη την κρίσιμη στιγμή δύο εθελοντές Λάκωνες εφορμούν καταδρομικά, φονεύουν τον Τούρκο σημαιοφόρο και κατεβάζουν τη σημαία. Οι Τούρκοι κλονίζονται, ενώ από τα ελληνικά ταμπούρια των Βερβένων ακούγεται η ιαχή «Απάνω τους»! Οι Τούρκοι οπισθοχωρούν αλλόφρονες προς τα Δολιανά, με τους Έλληνες να τους καταδιώκουν. Ο Νικηταράς βλέπει τον κύριο όγκο των τουρκικών δυνάμεων να οπισθοχωρεί προς το μέρος του. Τραβάει το σπαθί και με επική έφοδο ξεχύνεται πάνω στους Τούρκους. Ο Δολιανίτικος κάμπος βάφτηκε κατακόκκινος στο αίμα…

 

Τα τσακισμένα υπολείμματα των Τούρκων έφτασαν αργά τη νύχτα στην Τριπολιτσά, με επικεφαλής τον έφιππο Κεχαγιάμπεη που έκλαιγε απαρηγόρητος. Αφηγείται ο Κολοκοτρώνης «Και έτζι εμούδιασαν οι Τούρκοι και δεν εβγήκαν άλλη φορά δια εκστρατείαν».
Η τύχη της Τριπολιτσάς έχει πια κριθεί…

 

Κείμενο Γιώργιος Θ. Πραχαλιάς
 

1 σχόλιο

  • ΑΝΩΝΥΜΟΙ
    ΑΝΩΝΥΜΟΙ Κυριακή, 23 Μαϊος 2021 22:43 Σύνδεσμος σχολίου

    Ευχαριστούμαι τους απελευθερωτές μας ,τους ευχαριστούμαι που μας χάρισαν την Ελευθερία για λέμε και να κάνουμε ότι θέλουμε ελεύθερα......και ας προσπαθούν κάποιοι-κάποιοι προσκυνημένοι με διάφορα προσκόμματα να μας φυλακίσουν πάλι......

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...