Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Βασίλης Σιοκορέλης: "Το 2023, απάντηση στα προβλήματα της Γορτυνίας θα δώσουμε μαζί..."

Βασίλης Σιοκορέλης: "Το 2023, απάντηση στα προβλήματα της Γορτυνίας θα δώσουμε μαζί..."
 
Αποχαιρετώντας το 2022, εν μέσω αυξημένης τουριστικής κίνησης στη Γορτυνία, ακρίβειας, ευρωπαϊκών σκανδάλων αλλά και εκλογικής προετοιμασίας, αναρωτιέμαι εάν έχει δοθεί στον κάθε Γορτύνιο ο απαραίτητος χρόνος, η αναγκαία παύση, προκειμένου να κάνει τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει.
Η απογραφή πληθυσμού είναι σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς, καθώς σε αυτή αποτυπώθηκε και επίσημα αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Η εκτεταμένη ερήμωση της Γορτυνίας ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων, την οποία αποδέχτηκαν και εφάρμοσαν οι τοπικές αρχές. Η Γορτυνία έχασε το 20% του μόνιμου πληθυσμού της και μετατρέπεται πλέον σε επίπεδο αντιπροσώπευσης σε μια διευρυμένη τοπική κοινότητα με 19 συμβούλους (11 της πλειοψηφίας και 8 της μειοψηφίας).
Όποιος παρακολούθησε την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θα διαπίστωσε ότι τα προεόρτια για τη νέα χρονιά έχουν ήδη αρχίσει. Η συζήτηση για τη δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση που θα υποστεί ο δήμος (άρα και οι δημότες) από τη διαχείριση των σκουπιδιών θύμισε το τραγούδι του Μαχαιρίτσα και του Παπακωνσταντίνου "Να δεις τι σου χω για μετά...".
Όσοι υποστήριξαν ότι η διαχείριση των απορριμμάτων από τον ιδιώτη είναι μονόδρομος, στηρίζοντας την κεντρική πολιτική της ιδιωτικοποίησης που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), εμφανίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο ως "πεφτοσυννεφάκηδες", οι οποίοι δήθεν εξεπλάγησαν από το τεράστιο κόστος της επιβάρυνσης (ακούστηκαν τρελά ποσά, έως 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο). Αυτή την πολιτική ακολούθησαν όλες οι παρατάξεις και τα πρόσωπα ξεχωριστά που τις απαρτίζουν, με εξαίρεση τη Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία για ακόμα μια φορά επανέλαβε τη μοναδική φιλολαϊκή λύση για αποκλειστικά δημόσια διαχείριση με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς καμία περαιτέρω επιβάρυνση για τους δημότες, χωρίς να κερδοσκοπούν οι ιδιώτες.
Στην ίδια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οι Γορτύνιοι έγιναν θεατές άλλης μιας ανούσιας διαμάχης ανάμεσα στη νυν και την πρώην δημοτική αρχή, για το ποιος από τους δύο θα χρεωθεί το φιάσκο της λύσης της μίσθωσης του δημοτικού ξενοδοχείου Δημητσάνας, που ζήτησε ο επενδυτής Άρης Σπηλιωτόπουλος.
Πίσω από τις "κοκορομαχίες", τις δικηγορικές γνωμοδοτήσεις και τα "ελαττώματα" του κτιρίου (βεβαίως, έχουν κι αυτά τη σημασία τους και θα πρέπει να επισημαίνονται), εμφανής ήταν η προσπάθεια από τις άλλες παρατάξεις να μην αποτυπωθεί η πολιτική ουσία του θέματος. Το γεγονός δηλαδή, ότι με ευθύνη τους, τα δημοτικά ξενοδοχεία Δημητσάνας, Λαγκαδίων και το Ξενία Βυτίνας παραμένουν χαλάσματα, ενώ την ίδια ώρα έχουν παραδώσει τα κλειδιά του τουρισμού και την τοπικής οικονομίας στον κάθε κύριο Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος λύνει και δένει μισθώσεις ανάλογα με τις προοπτικές κερδοφορίας του, σε μια Γορτυνία που ρημάζει.
Ο τουρισμός είναι κρίσιμος τομέας για τη Γορτυνία και γι'αυτό θα πρέπει να στηριχτεί με κάθε τρόπο. Σε αυτό δε διαφωνεί κανείς. Το μοντέλο όμως, "100% πληρότητα στα τουριστικά καταλύματα και 0% πληρότητα στα σχολεία και τις μόνιμες κατοικίες" που τόσο πολύ προβάλλεται και υλοποιείται είναι ένα στρεβλό μοντέλο, το οποίο δεν ανατρέπει το βασικό πρόβλημα της ερήμωσης.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική που έχει ήδη κριθεί από τα αποτελέσματά της, εφαρμοσμένη πανομοιότυπα κάθε τέσσερα χρόνια από τα τα ίδια ή ανακυκλωμένα πρόσωπα της ίδιας διαχειριστικής αντίληψης, το 2023 οι Γορτύνιοι μπορούμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα σε συμπόρευση με τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή. Και για να αλλάξει ο τόπος μας χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική πολιτική.
Το 2023, με πίστη και αισιοδοξία, απάντηση στα προβλήματα της Γορτυνίας θα δώσουμε μαζί.
Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και ευτυχία.
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 31/12/22

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...