Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σχόλιο για την παρουσία του δημάρχου Γορτυνίας στον Σ.Π.Α.Υ.

Σχόλιο για την παρουσία του δημάρχου Γορτυνίας στον Σ.Π.Α.Υ.
 
Για να προστατεύσει κανείς τα δάση, θα πρέπει πρώτα απ'όλα να έχει κατανοήσει από τι πραγματικά κινδυνεύουν. Αν δεν εντοπίσεις τον "εχθρό", τότε η προστασία των δασών μοιάζει με νυχτερινή περιπολία άνευ αποτελέσματος.
Οι Γορτύνιοι, βλέποντας να ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια τους τα επιχειρηματικά και κυβερνητικά σχέδια στο δήθεν "απάτητο" Μαίναλο, έχουν πλέον την εμπειρία να διακρίνουν την πραγματική απειλή των δασών. Άλλωστε, φρόντισε γι' αυτό η ίδια η ΕΕ, με Οδηγία που ψήφισαν πριν λίγες εβδομάδες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ (καταψήφισε το ΚΚΕ), σύμφωνα με την οποία όλες οι περιοχές θεωρούνται εν δυνάμει "κατάλληλες" για εγκατάσταση ΑΠΕ, ενώ άδειες και εγκρίσεις θα δίνονται πλέον με γρήγορες (fast track) διαδικασίες.
Ο δήμαρχος Γορτυνίας μίλησε πριν λίγες μέρες στο φόρουμ του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.) και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η συνεργασία με το συγκεκριμένο φορέα θα είναι ωφέλιμη για τη Γορτυνία. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους δημότες, θα πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι ο Σ.Π.Α.Υ. (που ιδρύθηκε το 1992 με τη συμμετοχή έντεκα όμορων δήμων που βρίσκονται γύρω από τον Υμηττό) όχι μόνο δεν απέτρεψε τους καταπατητές και τους παντός είδους διεκδικητές του Υμηττού, αλλά απεναντίας οι δημοτικές αρχές που συγκρότησαν τη διοίκηση του Σ.Π.Α.Υ. έδρασαν συμπληρωματικά με τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές των κυβερνήσεων, μετατρέποντας τον Υμηττό σε "φιλέτο" για τα επιχειρηματικά συμφέροντα (το μαρτυρούν άλλωστε, οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές που μπαίνουν στον Υμηττό κάθε χρόνο).
Συμμεριζόμαστε απολύτως την ανησυχία του δημάρχου Γορτυνίας για την πολιτική προστασία στο δήμο μας, όπως την εξέφρασε μιλώντας στο φόρουμ του Σ.Π.Α.Υ.. Τέτοιου είδους προβληματισμοί και ανησυχίες θα είχαν ήδη εξαλειφθεί εάν το κράτος λάμβανε όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας (εκτελώντας με κεντρικό σχεδιασμό έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης), εάν δεν υποχρηματοδοτούσε και υποστελέχωνε νευραλγικές κρατικές υπηρεσίες (όπως Πυροσβεστική, Δασικές Υπηρεσίες, ΕΚΑΒ) και κυρίως εάν δεν υιοθετούσε την επαίσχυντη λογική "κόστους - οφέλους" της ΕΕ, που καθιστά μη επιλέξιμα σημαντικά έργα, τα οποία δεν αποφέρουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η πολιτική προστασία είναι πρωτεύον ζήτημα για τη Γορτυνία (το διαπιστώσαμε πριν δύο χρόνια στις καταστροφικές πυρκαγιές) και γι'αυτό η διαχείρισή του θα πρέπει να γίνεται κεντρικά, με όλα τα αναγκαία μέσα και το εξειδικευμένο προσωπικό. Το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις, σε συνεργασία με τις δημοτικές τους αρχές, επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τις κρατικές ευθύνες ενισχύοντας τη λογική της τοπικής διαχείρισης και του εθελοντισμού, θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους Γορτύνιους.
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης

1 σχόλιο

  • vounisios
    vounisios Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023 14:55 Σύνδεσμος σχολίου

    Μέχρι τον Υμηττό έφτασε η χάρη του δημάρχου Γορτυνίας;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...