Menu
RSS
Παρασκευή, 03/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το "αναψυκτικό" της αντιλαϊκής πολιτικής και οι δήμοι

Το "αναψυκτικό" της αντιλαϊκής πολιτικής και οι δήμοι
 
Τώρα που χειμωνιάζει και μπαίνουμε σιγά σιγά στην περίοδο συζήτησης του προϋπολογισμού (τόσο του κρατικού όσο και των δήμων), έχει σημασία να δει κανείς με τι τρόπους επιχειρούν να αποσπάσουν τη συγκατάθεση του κόσμου τόσο κεντρικά όσο και σε τοπικό επίπεδο προκειμένου ο λαός να αποδεχτεί μια πολιτική, η οποία κυριολεκτικά δεν του επιτρέπει να πάρει ανάσα.
Η ψήφιση π.χ. από το δημοτικό συμβούλιο Γορτυνίας (παρατάξεις Κούλη και Μέγα) ενός νέου ανταποδοτικού τέλους για τα νεκροταφεία - και μάλιστα αμέσως μετά τις εκλογές - δεν έχει μόνο οικονομική, αλλά κυρίως πολιτική και συνειδησιακή αξία. Στοχεύει στην εμπέδωση της αντίληψης ότι αφού το κράτος είναι δήθεν "ανεπαρκές" και "αδιάφορο", δεν μπορεί να υπάρξει "νοικοκύρεμα" του δήμου εάν δε βάλουμε εμείς οι ίδιοι βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Αυτή η πολιτική δεν είναι αμιγώς γορτυνιακή. Προωθείται ξεκάθαρα και στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού ενισχύεται η ανταποδοτικότητα και η επενδυτική δραστηριότητα σε συνθήκες παγώματος της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα στους δήμους, το οποίο έχει εκτιναχθεί στα 297 εκατ. ευρώ. Ένα έλλειμμα, το οποίο θα σηκώσουν στις πλάτες τους εξολοκλήρου οι δημότες με αύξηση της τοπικής φορολογίας.
Άντε τώρα να πεις στη γιαγιούλα που δώρισε το ασθενοφόρο ότι το κράτος που είναι δήθεν ανίκανο να αγοράσει ένα ασθενοφόρο αλλά την ίδια στιγμή πολύ ικανό να απαλλάσσει τις μεγάλες επιχειρήσεις, θα εισπράττει τη νέα χρονιά 63 δις φόρους (24,3 δις ευρώ από τον ΦΠΑ) και ότι ο ΦΠΑ στο αναψυκτικό και το νερό με ανθρακικό που αγοράζει στο χωριό θα ανέβει από 13% σε 24%.
Αυτό ακριβώς είναι το στοίχημα σήμερα. Να αντισταθούμε απέναντι σε μια "ανθρακούχα" πολιτική, η οποία κάθεται στο στομάχι για την πλειοψηφία του λαού, ενώ την ίδια ώρα χωνεύει με μεγάλη ευκολία τα κέρδη των λίγων.
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 25/11/23

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...