Menu
RSS
Τρίτη, 07/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τα μη κρατικά φωτάκια της Γορτυνίας και τα φρέσκα πολιτικά μελομακάρονα

Τα μη κρατικά φωτάκια της Γορτυνίας και τα φρέσκα πολιτικά μελομακάρονα
 
Η προσέγγιση της πολιτικής με όρους επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, που κάνει τους νεοεκλεγέντες δημάρχους στις ορκωμοσίες να ευχαριστούν επί μία ώρα από το μικρόφωνο έναν έναν τους παρευρισκόμενους δίνοντας καθαρά προσωπικό και συγκινησιακό τόνο, δε χρησιμοποιείται μόνο για λόγους αβρότητας αλλά κυρίως για να σκεπάσει με επικοινωνιακή άχνη την ένδεια και την απουσία ουσιαστικού πολιτικού λόγου και έργων που τους χαρακτηρίζει.

 

Πίσω από τις εθιμοτυπικές ευχές για "καλή θητεία" κρύβεται η παραδοχή ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε σε αυτή τη θητεία. Γιατί αν ήταν να αλλάξει κάτι, θα είχε ήδη γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια που διοικούν οι ίδιοι άνθρωποι. Απλώς στολίζουν το δέντρο των προσδοκιών για να το θαυμάζουν οι ψηφοφόροι, του βάζουν τα ίδια λαμπάκια και κάπως έτσι κυλάνε οι τετραετίες...
Οι υποσχέσεις τους μοιάζουν με το δώρο των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργοδότες το καταβάλουν κανονικά στον τραπεζικό λογαριασμό των εργαζομένων για να φαίνονται νομοταγείς και την επόμενη μέρα αρκετοί απ' αυτούς το ζητάνε πίσω, απειλώντας μάλιστα τους εργαζόμενους.
Οι γιορτινές μέρες είναι η καλύτερη περίοδος για να ανακοινωθούν νομοσχέδια, ώστε να τα χωνέψει ο λαός το επόμενο διάστημα σαν φρεσκότατα πολιτικά μελομακάρονα. Μοιράζεις ως βουλευτής δώρα στους μαθητές της Γορτυνίας για τα Χριστούγεννα ενώ είσαι έτοιμος, παριστάνοντας τον Άη Βασίλη της ελεύθερης αγοράς, να δώσεις στήριξη στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Η Γορτυνία μπορεί να μην έχει σχολεία γεμάτα από μαθητές, οι Γορτύνιοι όμως θα πρέπει στο εξής να έχουν γεμάτες τσέπες για να σπουδάσουν τα παιδιά τους είτε στα λεγόμενα κρατικά (που μόνο κρατικά δε θα είναι) είτε στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Πτυχία πολλών ταχυτήτων χωρίς αξία, πανεπιστήμια χορηγών με δίδακτρα και διαφοροποιημένο πρόγραμμα σπουδών, με τους επιχειρηματικούς ομίλους να καθορίζουν τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητά τους ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Αυτό θα είναι το μέλλον της "ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης".
Όσον αφορά στο επιχείρημα ότι με την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων θα βελτιωθούν και τα δημόσια λόγω ανταγωνισμού, ας δούμε τι συμβαίνει στο χώρο της υγείας όπου ο λαός πληρώνει πανάκριβα τη συνύπαρξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα να ξεφυτρώνουν παντού σε κάθε γειτονιά.
Βρισκόμαστε στην εποχή, απολύτως συμβατή με τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος, που οτιδήποτε κρατικό υπάρχει, κατασυκοφαντείται ως ανεπαρκές για να ανθίσει το ιδιωτικό. Μέχρι και τα φωτάκια στη Γορτυνία μάς ενημερώνουν τα μέλη της δημοτικής αρχής στις αναρτήσεις τους ότι είναι "μη κρατικά", προϊόν δωρεάς και η τοποθέτησή τους εθελοντική. Η πρεμούρα να προβληθεί ως "μέγα έργο" των δημοτικών αρχών ο χριστουγεννιάτικος στολισμός την ώρα που στους αγίους τόπους συντελείται αυτή τη στιγμή η σύγχρονη σφαγή των νηπίων, εμένα με ξεπερνά.
Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στις πλατείες των χωριών της Γορτυνίας (και όχι μόνο) μπορεί να είναι φανταχτερά, οι ζωές όμως των ανθρώπων καθημερινά σβήνουν σαν καμμένα φωτάκια. Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει όσο ο λαός ακολουθεί το άστρο μιας πολιτικής, που φέρνει σμύρνα, χρυσό, λιβάνι για ελάχιστους, ενώ την ίδια στιγμή (όπως πριν λίγες μέρες στα Πετράλωνα) φτάνει στο σημείο ακόμα και να ξεσπιτώνει οικογένειες αναπήρων από τη φτωχική τους φάτνη.
Οι ζωές όμως, των πολλών δεν μπορούν να συνεχίσουν να περιστρέφονται στην πρωτοχρονιάτικη ρουλέτα των κερδών στο καζίνο των λίγων. Γι' αυτό και όποιος ποντάρει πως τα πράγματα θα παραμείνουν εσαεί στάσιμα, μάλλον θα χάσει. Οι λαοί, εφόσον το αποφασίσουν, έχουν τη δύναμη να ρεφάρουν.
Καλή χρονιά και καλούς αγώνες σε όλους!

 

Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 23/12/23

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...