Menu
RSS
Τρίτη, 07/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Για τη διάλυση του Ιδρύματος Υποτροφιών των Λαγκαδίων "Τρύφωνας Ασημακόπουλος"

Για τη διάλυση του Ιδρύματος Υποτροφιών των Λαγκαδίων "Τρύφωνας Ασημακόπουλος"
 
Το δημοτικό συμβούλιο Γορτυνίας στην τελευταία συνεδρίαση έλαβε την απόφαση να συναινέσει στη ΔΙΑΛΥΣΗ του κοινωφελούς Ιδρύματος Υποτροφιών "Τρύφωνας Ασημακόπουλος" με το σκεπτικό ότι επί 16 σχεδόν χρόνια το ακίνητο από το οποίο εισπράττει μισθώματα το Ίδρυμα δεν έχει νοικιαστεί.
Από τη συζήτηση διεφάνη πως η απόφαση για τη ΔΙΑΛΥΣΗ του Ιδρύματος ήταν μάλλον προειλημμένη από τη δημοτική αρχή, αφού δεν υπήρξε εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο για να αναζητηθούν λύσεις προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του Ιδρύματος.
Τα έσοδα από τα μισθώματα του ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας διατίθενται ως γνωστόν στο Ίδρυμα για υποτροφίες, ενώ το 25% των μισθωμάτων πηγαίνουν στον τέως δήμο Λαγκαδίων (νυν Δημοτική Ενότητα Λαγκαδίων).
Ορισμένες σκέψεις για τη συζήτηση που διεξήχθη στο δημοτικό συμβούλιο:
1) Όταν κάτι ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ, δεν ξαναφτιάχνεται. Όταν κάτι κλείνει, δεν ξανανοίγει. Αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά, ιδίως στη Γορτυνία και τα Λαγκάδια. Άρα λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πριν πάρουμε την απόφαση να ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ το Ίδρυμα.
2) Υποτίθεται ότι τα συλλογικά όργανα του δήμου (όπως το δημοτικό συμβούλιο) αποφασίζουν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του δήμου. Αρμοδιότητα του δήμου δεν είναι να ΔΙΑΛΥΕΙ, αλλά να αξιοποιεί. ΔΙΑΛΥΣΗ του Ιδρύματος σημαίνει ότι ο δήμος εκχωρεί για πάντα τις μελλοντικές του απαιτήσεις, χάνει οριστικά τα μισθώματα από το ακίνητο. Ποια μισθώματα; Αυτά που θα προκύψουν στο μέλλον, όποτε κι αν προκύψουν.
3) Τι κερδίζει ο δήμος από τη ΔΙΑΛΥΣΗ του Ιδρύματος, εκτός από τις καρέκλες και τα τραπέζια; Απολύτως τίποτα. Πρέπει να γίνει σαφές στους Λαγκαδινούς ότι ο δήμος είναι μόνο δικαιούχος και όχι υπόχρεος. Δε βαρύνεται με έξοδα από τη μη ενοικίαση του ακινήτου. Συνεπώς, δεν υπηρετείται το συμφέρον του δήμου και των Λαγκαδίων από τη ΔΙΑΛΥΣΗ του Ιδρύματος.
4) Τα όποια χρέη συσσωρεύτηκαν δε βαρύνουν το δήμο. Η ΔΙΑΛΥΣΗ του Ιδρύματος είναι σε βάρος του δήμου.
5) Δεν υιοθετώ σε καμία περίπτωση τους υπαινιγμούς που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο ότι η ΔΙΑΛΥΣΗ του Ιδρύματος γίνεται, διότι ενδεχομένως η ιδιοκτήτρια του ακινήτου θέλει να εισπράττει μελλοντικά τα μισθώματα. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα φανεί αργά ή γρήγορα.
6) Οι δύο δικηγόροι (του δήμου και του Ιδρύματος) που παρενέβησαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να στηρίξουν τη ΔΙΑΛΥΣΗ του Ιδρύματος χρησιμοποίησαν το επιχείρημα ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο είναι υποβαθμισμένη. Όχι μόνο δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά αυτή τη στιγμή το κέντρο της Αθήνας αποτελεί περιζήτητο φιλέτο, με τη ζήτηση στα ακίνητα και τις τιμές να έχουν εκτιναχθεί.
7) Ο δικηγόρος του δήμου κ. Καβουρίνος υποστήριξε ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν εκτελείται η βούληση του διαθέτη, αφού το Ίδρυμα δεν εισπράττει μισθώματα για να επιτελέσει τους σκοπούς του. Δηλαδή κ. Καβουρίνε, η βούληση του διαθέτη θα εκτελεστεί με τη ΔΙΑΛΥΣΗ του Ιδρύματος;
 
 Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος συμμετέχουν και εκλεγμένοι της εκάστοτε συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης του δήμου. Γι' αυτό το συγκεκριμένο θέμα εκ των πραγμάτων έχει και πολιτική διάσταση. Προκύπτουν λοιπόν, συγκεκριμένα ερωτήματα: Γιατί επί 16 χρόνια δε βγήκαν να ενημερώσουν επίσημα και υπεύθυνα τους Λαγκαδινούς για την πραγματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ίδρυμα; Γιατί δεν πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα; Γιατί η δημοτική αρχή έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές και όχι πριν για να τοποθετηθούν οι Λαγκαδινοί με την ψήφο τους;
Τα ερωτήματα απευθύνονται πρωτίστως στη δημοτική αρχή (ο σημερινός δήμαρχος συμμετέχει στο ΔΣ του Ιδρύματος από τη σύστασή του, από το 1997 εάν θυμάμαι καλά) αλλά και στα στελέχη της παράταξης Μέγα, τα οποία διοικούσαν το δήμο όλα τα προηγούμενα χρόνια που το ακίνητο παρέμενε ξενοίκιαστο.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η προειλημμένη απόφαση της δημοτικής αρχής για τη ΔΙΑΛΥΣΗ του Ιδρύματος μόνο ζημιά προκαλεί στα Λαγκάδια και γι'αυτό δεν πρέπει να προχωρήσει. Ευθύνες έχει και το Τοπικό Συμβούλιο Λαγκαδίων, αφού τα μέλη του δείχνουν με τη σιωπή τους να συμφωνούν με τη ΔΙΑΛΥΣΗ του Ιδρύματος.
Οι Λαγκαδινοί θα πρέπει να αντιδράσουμε στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και κυρίως να βγάλουμε συμπεράσματα από τη συνολική απαξίωση του Ιδρύματος, η οποία δεν ήρθε μέσα σε μια μέρα ούτε είναι άσχετη με τη γενικότερη απαξίωση των Λαγκαδίων και της Γορτυνίας.
Η θέση μας πρέπει να είναι μία: Να συζητήσουμε σοβαρά για το πώς το Ίδρυμα θα συνεχίσει να λειτουργεί προσφέροντας στα Λαγκάδια. Κι αν δεν μπορεί να το κάνει η δημοτική αρχή με το ΔΣ του Ιδρύματος, ας βρουν τουλάχιστον την τόλμη να ανοίξουν τη συζήτηση ευρύτερα απευθυνόμενοι σε όλους εκείνους που θέλουν να βοηθήσουν και όχι να ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ.

 

Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
26/1/24

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...