Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η "sugar free" Γορτυνία και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Η "sugar free" Γορτυνία και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
 
Οι εκλογές στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) δεν είναι μια διαδικασία χωρίς "πολιτική ζάχαρη" (sugar free). Σε αυτές τις εκλογές πέφτουν κάθε φορά οι μάσκες των δήθεν "ανεξάρτητων", αφού όλοι τους συμμετέχουν με τις κομματικές τους παρατάξεις.
Το γεγονός ότι επιχειρείται επικοινωνιακά να δοθεί αμιγώς προσωπική διάσταση στην εκλογή του δημάρχου Γορτυνίας στο ΔΣ της ΚΕΔΕ ως μια επιτυχία ενός υποψήφιου προερχόμενου από τη Γορτυνία που πρέπει όλοι να χειροκροτήσουμε, γίνεται ακριβώς για να περάσει στο ντούκου εντός των τειχών της Γορτυνίας ότι ο κ. Κούλης στήριξε, στηρίχθηκε και εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο του κόμματός του (της ΝΔ) και όχι ως ανεξάρτητος συνδυασμός, όπως θέλει να εμφανίζεται στη Γορτυνία.

 

Εμείς το λέμε ξεκάθαρα στους Γορτύνιους. Η κατάσταση στους δήμους ολοένα θα χειροτερεύει όσο στη διοίκηση της ΚΕΔΕ κυριαρχούν εκείνες οι παρατάξεις, που συμπλέουν με την πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Γιατί είναι όλοι αυτοί, που μετέτρεψαν τους δήμους σε επαίτες, υποχρηματοδοτούμενους και υποστελεχωμένους, σε μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας ώστε να αποκεντρώνεται μέχρι το τελευταίο χωριό η αντιλαϊκή πολιτική, την οποία βιώνει σήμερα και η Γορτυνία.

 

Εάν οι Γορτύνιοι ψάχνουν κάποιο θετικό στοιχείο από τις εκλογές στην ΚΕΔΕ, δε θα το βρουν στη νικήτρια παράταξη της ΝΔ (στην οποία ήταν υποψήφιος ο "ανεξάρτητος" δήμαρχος Γορτυνίας) ούτε στη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Δούκα. Το ελπιδοφόρο στοιχείο θα το αναζητήσουν στην εκλογή - για πρώτη φορά - της Λαϊκής Συσπείρωσης στο νέο ΔΣ της ΚΕΔΕ, με εκπρόσωπο τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη. Η αλλαγή τωνσυσχετισμών δύναμης σε κάθε δήμο (και στη Γορτυνία) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αλλάξει ρότα η ΚΕΔΕ σε αγωνιστική - διεκδικητική κατεύθυνση.

 

Το αισιόδοξο και ενθαρρυντικό μήνυμα αυτής της περιόδου βρίσκεται στο γεγονός ότι ο λαός και ιδίως η νεολαία δε μασάει sugar free τσίχλες που κολλάνε στον καναπέ της αδιαφορίας και της απάθειας, αλλά βγαίνει στο δρόμο να διεκδικήσει όλα όσα της ανήκουν. Αναβαθμισμένα δημόσια πανεπιστήμια, πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα...
Βάλθηκαν οι κυβερνώντες να ψηφίσουν τα μη κρατικά (ιδιωτικά) πανεπιστήμια. Για να γίνουν τα πτυχία άλλο ένα εμπόρευμα που θα πωλείται και θα αγοράζεται από όσους έχουν γερό πορτοφόλι. Από κοντά και η αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία, η οποία έφτασε στο σημείο να ζητά επιτάχυνση της αναθεώρησης του άρθρου 16, ώστε η εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να γίνει πιο ολοκληρωμένα και πάνω απ'όλα...συνταγματικά.

 

Δε διστάζουν μάλιστα τις τελευταίες μέρες να χύνουν δηλητήριο απέναντι στο ΚΚΕ επειδή τόλμησε να καταγγείλει τα κυκλώματα των εταιρειών με τις πλατφόρμες των "sugar daddies" που απλώνουν τα πλοκάμια τους και εκμεταλλεύονται τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στις χώρες με ιδιωτικοποιημένα συστήματα εκπαίδευσης (όπως τις σκανδιναβικές) όπου οι φοιτητές αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια και τα δίδακτρα για τις σπουδές τους. Κάνουν υποκριτικά πως δήθεν ενοχλήθηκαν, λες και δεν ξέρουν τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτές τις χώρες.
Ευτυχώς όμως, την απάντηση στους υπερασπιστές των ιδιωτικών πανεπιστημίων τη δίνουν οι χιλιάδες φοιτητές και μαθητές. Το σύνθημα "η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά" που ακούγεται δυνατά στους δρόμους όλης της χώρας θα συνεχίσει να ακούγεται και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Γιατί αυτές οι κινητοποιήσεις δεν είναι άλλη μια...sugar free τσιχλόφουσκα που εύκολα θα σκάσει, αλλά αποτελεί συνειδητή στάση ζωής που, όπως φαίνεται, έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η νέα γενιά.

 

Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 9/3/24

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...