Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το ίδρωμα στη θράκα της καθημερινότητας

Το ίδρωμα στη θράκα της καθημερινότητας
 
Έχουν και οι απόκριες τα έθιμά τους, που δε σε αφήνουν να ξεχάσεις ότι η ένωση των ανθρώπων, από το ξέφρενο καρναβάλι μέχρι τους καθημερινούς αγώνες, έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς. Τους δρόμους. Το να κατεβαίνει κανείς στο δρόμο για το καρναβάλι αλλά όχι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ίδιος και η κοινωνία είναι μια μεγάλη αντίφαση, που πρέπει να απασχολήσει τον καθένα.
Από τα έθιμα των ημερών πάντα μου άρεσε το "ίδρωμα των αβγών". Να περιμένεις δίπλα στο τζάκι να δεις ποιο αβγό θα ιδρώσει πρώτο, για να πεις ποιος είναι εργατικός και ποιος όχι. Σήμερα βέβαια, όλα αυτά τα έθιμα έχουν ξεφτίσει. Ποιος έχει άλλωστε διάθεση να κάνει πλάκα με την εργατικότητα και την εργασία, την οποία έχουν μετατρέψει από δικαίωμα σε σπάνια ευκαιρία...
Μακάρι το ίδρωμα να ήταν απλώς ένα αποκριάτικο έθιμο. Θα ήμασταν όλοι ευτυχείς. Το ίδρωμα στις μέρες μας είναι καθημερινό κι έχει να κάνει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία. Ένα συνεχές ίδρωμα για το εάν θα μπορέσει ο λαός να αντεπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις του σε συνθήκες συνεχούς πίεσης και αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος. Ένα μόνιμο ίδρωμα στη θράκα της καθημερινότητας.
Πραγματικά δεν υπάρχει πτυχή της ανθρώπινης ζωής, που ο καπιταλισμός να μην έχει ιδρώσει για να τη μετατρέψει σε εμπόρευμα. Από την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ μέχρι τα δίδακτρα στα κρατικά και τα υπό ίδρυση μη κρατικά πανεπιστήμια. Κι από το πανάκριβο ρεύμα και τη βενζίνη μέχρι τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, που πλέον νομοθετήθηκαν με 63 από τις 208 χειρουργικές αίθουσες να παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ο κόσμος που συνεχώς στενεύει για τους πολλούς αντικατοπτρίζεται στη γενικότερη σήψη ενός συστήματος που δε διστάζει να φοράει κάθε φορά τη μάσκα του προκειμένου να καλύπτει ακόμα και παραβατικές συμπεριφορές. Η υπόθεση του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό φανερώνει πολύ περισσότερα από το κακούργημα του βιασμού και της μαστροπείας. Είναι η αγωνία και το ίδρωμα του ίδιου του συστήματος να κρύψει τη σήψη του.
Το ίδρωμα στην θράκα της καθημερινότητας είναι αποπνικτικό, γι'αυτό και η ανάγκη για λίγες μέρες αποσυμπίεσης και ανεμελιάς είναι μεγάλη. Καλές απόκριες σε όλους με τους δρόμους στις πόλεις και τα χωριά να πλημμυρίσουν από ανθρώπους κάθε ηλικίας που ξέρουν όχι μόνο να γλεντούν αλλά και να διεκδικούν.

 

Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 16/3/24

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...