Menu
RSS
Τετάρτη, 08/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Για την κατάργηση του Ειρηνοδικείου στη Δημητσάνα

Για την κατάργηση του Ειρηνοδικείου στη Δημητσάνα
 
Η Γορτυνία υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια τις συνέπειες μιας πολιτικής, η οποία έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη ερήμωση και συνεχιζόμενα λουκέτα στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι Γορτύνιοι έχουν πλέον συνηθίσει να διαβάζουν κάθε τόσο αποφάσεις και ψηφίσματα διαμαρτυρίας του δημοτικού συμβουλίου, τα οποία δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Απλώς λαμβάνονται για τα μάτια του κόσμου.
Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (23/4) υιοθετήθηκε ψήφισμα για την κατάργηση του Ειρηνοδικείου στη Δημητσάνα. Ο κ. δήμαρχος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει με το ψήφισμα, αφού οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι ειλημμένες. Όντως, έτσι είναι. Δε συγκινούνται οι κυβερνώντες από τέτοιου είδους ψηφίσματα, ιδίως όταν γνωρίζουν ότι αυτοί που διαμαρτύρονται τους παρέχουν απεριόριστη πολιτική στήριξη στην κάλπη.
Ο ρεαλισμός μετατρέπεται εύκολα σε κυνισμό όταν κατεβάζεις ψήφισμα για να μην κλείσει το Ειρηνοδικείο, στηρίζοντας την ίδια στιγμή κόμματα και κυβερνήσεις που προωθούν τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Αυτό που πραγματικά τους φοβίζει είναι οι Γορτύνιοι να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, να εμποδίσουν και να ανατρέψουν με την οργανωμένη τους δράση αυτή την πολιτική, η οποία σήμερα εκφράζεται με το λουκέτο στο Ειρηνοδικείο της Δημητσάνας.
Το ψήφισμα που ενέκριναν οι παρατάξεις Κούλη και Μέγα για την κατάργηση του Ειρηνοδικείου λέει τη μισή αλήθεια. Καταρχήν αποσιωπάται το πιο βασικό σημείο: ότι η αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας (δικαστικός "Καλλικράτης"), μέσω του οποίου προωθείται η συγχώνευση και κατάργηση δικαστηρίων, αποτελεί ένα από τα πολλά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου της ΕΕ, το οποίο στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κλπ). Τι άποψη έχουν γι' αυτό οι δημοτικοί σύμβουλοι της Γορτυνίας; Δε μας είπαν.

 

Αποκρύπτεται επίσης, ο βαθύτερος αντιλαϊκός χαρακτήρας των αλλαγών που συντελούνται αυτή τη στιγμή στη Δικαιοσύνη, οι οποίες έχουν διττή στόχευση: από τη μια να καταστήσουν πιο φιλική, αποτελεσματική και γρήγορη τη λήψη δικαστικών αποφάσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους διευκολύνοντας έτσι τις επενδύσεις (αναφέρεται ρητά στην Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου) και από την άλλη να επιβαρύνουν με πρόσθετα έξοδα και ταλαιπωρία τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που συναλλάσσονται με τα δικαστήρια, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους και τους δικαστικούς υπαλλήλους που εργάζονται στα δικαστικά καταστήματα.
Στο εξής θα είναι δύσκολη, ακριβή και χρονοβόρα στα απομακρυσμένα χωριά της Γορτυνίας η πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Αντίθετα, οι όποιες προσφυγές πολιτών και συλλογικοτήτων της Γορτυνίας εναντίον π.χ. της ανεξέλεγκτης δράσης των επιχειρηματικών ομίλων με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα εκδικάζονται στο άψε σβήσε προκειμένου να ξεπερνιούνται γρήγορα.
Όλα αυτά θα τα βρούμε σύντομα μπροστά μας. Δε φτάνει λοιπόν, ένα ξεψυχισμένο ΟΧΙ από το δημοτικό συμβούλιο για την κατάργηση του Ειρηνοδικείου στη Δημητσάνα. Η αντίθεσή μας, για να πιάσει τόπο, πρέπει να αφορά στο σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου για το νέο Δικαστικό Χάρτη, στο σύνολο των αντιδραστικών αλλαγών στη Δικαιοσύνη, οι οποίες απορρέουν από τις ίδιες τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Διαφορετικά, η διαμαρτυρία μας θα περιορίζεται στις γραμμές ενός ακίνδυνου ψηφίσματος και ενός "ρεαλισμού", ο οποίος έχει ήδη καταδικάσει τη Γορτυνία.

 

Αιτήματα που είναι ανάγκη να διεκδικήσουμε και σε επίπεδο δήμων:
1) Καμία συγχώνευση - κατάργηση Ειρηνοδικείων, η οποία θα αυξήσει την οικονομική επιβάρυνση και θα εντείνει την ταλαιπωρία εργαζομένων, δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων, ιδίως στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.
2) Κατάργηση παραβόλων, τελών, κάθε οικονομικής επιβάρυνσης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.
3) Προτεραιότητα στην ίδρυση ειδικών δικαστηρίων για οξυμένες κοινωνικές ανάγκες (οικογενειακά δικαστήρια, ειδικά δικαστήρια για θέματα εργατικών ατυχημάτων - επαγγελματικών κινδύνων, προστασίας του περιβάλλοντος κλπ).
4) Άμεσες προσλήψεις και κάλυψη όλων των κενών θέσεων σε δικαστικούς υπαλλήλους, με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
5) Άμεση βελτίωση όλων των κτιριακών και εν γένει υλικοτεχνικών υποδομών στα δικαστήρια όλης της χώρας. Κτίρια σύγχρονα, ευρύχωρα και ασφαλή, με αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση.
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 27/4/24

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...