Menu
RSS
Δευτέρα, 17/06/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το ευρωπαϊκό και γορτυνιακό λουτρό της ακρίβειας

Το ευρωπαϊκό και γορτυνιακό λουτρό της ακρίβειας
 
Η ακρίβεια που μαστίζει τον ελληνικό λαό και η συνακόλουθη εκτίναξη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων αποκαλύπτουν την πραγματική φύση της καπιταλιστικής ΕΕ.
Η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της ακρίβειας μόνο ως προεκλογική κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί. Όποιος περιμένει τα όργανα της ΕΕ να τιθασεύσουν τις πολυεθνικές εταιρείες είναι σαν να πιστεύει ότι η ΕΕ θα στραφεί απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό. Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί και το γνωρίζουν πολύ καλά τα κόμματα που τη στηρίζουν (από την ακροδεξιά μέχρι τη σοσιαλδημοκρατία).
Είναι η ίδια η πολιτική της ΕΕ, η οποία ευθύνεται για τη διόγκωση της ακρίβειας. Καταρχήν με τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων.
Δεύτερον, με το φθηνό δανεισμό και τα τεράστια πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους, πολιτική που υιοθέτησε τα προηγούμενα χρόνια η ΕΕ ιδίως με το Ταμείο Ανάκαμψης, οδηγώντας σε άνοδο του πληθωρισμού, αφού η ποσότητα του χρήματος που βρίσκεται σε κυκλοφορία αυξήθηκε πιο γρήγορα από τον όγκο των εμπορευμάτων.
Τρίτον, με την εκτίναξη του κόστους της ενέργειας, όπως διαμορφώθηκε με τη δήθεν "πράσινη μετάβαση", τα χρηματιστήρια της Ενέργειας, την άναρχη και χωρίς σχέδιο διείσδυση των ΑΠΕ.
Τέταρτον, με την περιβόητη πολιτική της εξωστρέφειας, την έμφαση στις εξαγωγές και τον τουρισμό, η οποία προφανώς σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω, αφού αυξάνει τη ζήτηση και μάλιστα προσθέτοντας ένα τεράστιο αγοραστικό κοινό, που έχει πολύ υψηλότερα εισοδήματα από τον μέσο εργαζόμενο στην Ελλάδα.
Πέμπτον, με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία αύξησε το κόστος παραγωγής, διευρύνοντας την απόκλιση των τιμών από το χωράφι στο ράφι.
Και φυσικά με τους υπέρογκους φόρους, που αποτελούν το ένα τέταρτο της τιμής των προϊόντων, την ώρα που ο μέσος μισθός, με τους μνημονιακούς νόμους όλων των κυβερνήσεων, βρίσκεται καθηλωμένος στο επίπεδο του 2009.
Το ευρωπαϊκό λουτρό της ακρίβειας έρχεται να προστεθεί στην αύξηση των τιμών, που επιβάλλουν οι δήμοι. Για παράδειγμα, η αύξηση του εισιτηρίου στα Ιαματικά Λουτρά Ηραίας από 4 σε τουλάχιστον 10 ευρώ, όπως αποφάσισαν ομόφωνα οι δύο παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Γορτυνίας στην τελευταία συνεδρίαση, δεν είναι άσχετη με την πολιτική της περαιτέρω εμπορευματοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών, την οποία πληρώνει ήδη πανάκριβα ο ελληνικός λαός.
Οι απόψεις που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για τον κίνδυνο μη βιωσιμότητας των δημοτικών λουτρών, με το γνωστό επιχείρημα ότι "ο δήμος δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία", προετοιμάζουν τους Γορτύνιους ώστε να ακολουθήσει πολύ σύντομα το επόμενο βήμα, που είναι η παραχώρηση των λουτρών σε ιδιώτες, όπως γίνεται σε άλλους δήμους.
Η ακρίβεια για τους πολλούς και η κερδοφορία των λίγων είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό στήριγμα για το λαό την επόμενη μέρα, διότι είναι το μοναδικό κόμμα που στέκεται απέναντι στις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας, διεκδικώντας ταυτόχρονα άμεσα μέτρα ανακούφισης, όπως η ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος και η κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα είδη πλατιάς κατανάλωσης και την ενέργεια.
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 25/5/24

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...