Menu
RSS
Τρίτη, 17/02/2026
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
kalimera728

Η κοινωνία θέλει ΠΑΣΟΚ εξωστρεφές και ενωμένο — όχι εγκλωβισμένο σε συζητήσεις ισορροπιών..

Η κοινωνία θέλει ΠΑΣΟΚ εξωστρεφές και ενωμένο — όχι εγκλωβισμένο σε συζητήσεις ισορροπιών..
 
Η περίοδος που διανύουμε απαιτεί ευθύνη, σύνθεση και καθαρό πολιτικό λόγο προς την κοινωνία.
Ήταν μέχρι σήμερα μια συνειδητή επιλογή να αποφεύγω δημόσιες τοποθετήσεις για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Η πεποίθηση ήταν — και παραμένει — ότι τα ζητήματα ενός πολιτικού χώρου λύνονται μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες και όχι μέσα από δημόσιες αντιπαραθέσεις. Και βέβαια από ανθρώπους που συμμετέχουν στα όργανα.
Ωστόσο, η εικόνα που φτάνει στην κοινωνία εδώ και καιρό προκαλεί εύλογο προβληματισμό. Όταν κυριαρχούν οι συζητήσεις για εσωτερικές ισορροπίες και όχι για πολιτικές προτάσεις, τότε χάνεται το ουσιαστικό ζητούμενο: η σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη.
Η κοινωνία δεν ζητά να παρακολουθεί εσωκομματικούς διαλόγους. Ζητά καθαρές θέσεις, ζητά προοπτική, ζητά έναν αξιόπιστο πολιτικό πόλο που να μπορεί να εκφράσει τις αγωνίες της και να αντιπαρατεθεί ουσιαστικά με την κυβερνητική πολιτική.
Οι ομάδες, οι τάσεις και οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις — απ’ όπου κι αν προέρχονται — δεν δυναμώνουν την παράταξη. Τη μικραίνουν. Δημιουργούν απόσταση από την κοινωνία και ενισχύουν την εντύπωση ενός χώρου που ασχολείται περισσότερο με τον εαυτό του παρά με τα προβλήματα των πολιτών.
Υπάρχει όμως μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να παραγνωρίζεται: η βάση μίλησε. Και οι επιλογές της οφείλουν να γίνονται σεβαστές από όλους. Η περίοδος μέχρι τις εθνικές εκλογές δεν προσφέρεται για νέους κύκλους αμφισβήτησης ή εσωτερικών αναμετρήσεων. Προσφέρεται για ενότητα, σοβαρότητα και δουλειά προς τα έξω.
Η ιστορία της παράταξης δείχνει ότι μεγάλωσε όταν λειτούργησε συλλογικά και εξωστρεφώς. Όταν μίλησε με καθαρό πολιτικό λόγο στην κοινωνία, όχι όταν εγκλωβίστηκε σε εσωτερικές αντιθέσεις. Αυτό ήταν και το στίγμα που άφησε ο Ανδρέας Παπανδρέου: ένα κίνημα ανοιχτό, κοινωνικό και ενωτικό.
Σήμερα απαιτείται κοινός βηματισμός όλων των δυνάμεων, ανάδειξη του προγράμματος με σαφήνεια, διαρκής επικοινωνία με την κοινωνία και υπέρβαση λογικών «ομάδων» και προσωπικών στρατηγικών.
Μόνο έτσι μπορεί να συγκροτηθεί ένας σοβαρός και πειστικός κυβερνητικός αντίπαλος πόλος. Μόνο έτσι μπορεί να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.
Η κοινωνία δεν περιμένει εσωστρέφεια.
Περιμένει παρουσία, ενότητα και πολιτική πρόταση.

Σωτήρης Παπαδημητρίου

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...