Πόλεμος και χαρτοπόλεμος
Περίεργες οι φετινές απόκριες. Θες να πετάξεις χαρτοπόλεμο και δε σου κάνει κέφι. Ποιος έχει τη διάθεση να διασκεδάσει παίζοντας χαρτοπόλεμο, όταν στη δημοσιότητα έρχονται οι εικόνες ενός αληθινού πολέμου, ο οποίος δεν ήταν ούτε αποκριάτικος ούτε χάρτινος;
Οι φωτογραφίες με τους 200 κομμουνιστές πατριώτες να οδηγούνται για εκτέλεση στο θυσιαστήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του '44 αποτελούν αναμφίβολα ιστορικά κειμήλια, ντοκουμέντα μεγάλης αξίας, που αποτυπώνουν τους αγώνες του ελληνικού λαού και πρωτίστως των κομμουνιστών απέναντι στους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Γι' αυτό θα πρέπει να διαφυλαχθούν και να αποδοθούν στον ελληνικό λαό ώστε οι νεότερες γενιές να έρχονται σε επαφή και να διδάσκονται από την εποποιία της εθνικής αντίστασης.
Ο πόλεμος και ο χαρτοπόλεμος μπορούν καμιά φορά να συνυπάρχουν Όπως τη σημερινή εποχή όπου υπάρχουν ανοιχτά πολεμικά μέτωπα με τη χώρα μας να εμπλέκεται σε αυτά και την ίδια την ΕΕ να έχει μάλιστα εισαγάγει τον όρο "πολεμική οικονομία", προετοιμάζοντας με αυτό τον τρόπο τους λαούς της.
Αυτό που θυμάμαι έντονα από τις απόκριες των παιδικών μου χρόνων στα Λαγκάδια, δεν είναι τα καρναβάλια (δεν υπήρχαν τότε) ούτε τα πιστόλια που αγοράζαμε από τον μπάρμπα - Ανάστο, παίζοντας κι εμείς το δικό μας παιδικό πόλεμο στους δρόμους του χωριού. Είναι η εικόνα που αντίκρισα μικρό παιδί στο Γυμνάσιο, όταν η θεία μου η Στέλλα που καθάριζε το σχολείο με είχε πάρει μια φορά μαζί της για να σκουπίσει μετά από μια αποκριάτικη γιορτή. Οι αίθουσες ήταν γεμάτες χαρτοπόλεμο! Η στιγμιαία χαρά των μαθητών πετώντας χαρτοπόλεμο μέσα στο σχολείο είχε είδε μετατραπεί σε "πόλεμο" για τον εργαζόμενο που δεινοπάθησε για να τον καθαρίσει.
Ίσως κάποιες τέτοιες εικόνες και σκέψεις με κάνουν να μην ενθουσιάζομαι με τις απόκριες. Ασφαλώς και δε διαφωνεί κανείς ότι η διοργάνωση αποκριάτικων εκδηλώσεων σε όλα σχεδόν τα χωριά της Γορτυνίας φέρνουν κόσμο και τονώνουν την οικονομική δραστηριότητα. Όμως, πόσο ικανοποιημένοι μπορούμε να είμαστε ανοίγοντας τα κλειστά και εγκαταλελειμμένα κτίρια των πρώην σχολείων μια φορά το χρόνο, όταν τις υπόλοιπες μέρες παραμένουν κλειστά;
Ξέρω, θα πουν ορισμένοι ότι "κάτι είναι κι αυτό...". Ναι, συμφωνούμε. Όμως, τι νόημα έχει να πετάμε χαρτοπόλεμο, όταν τα χωριά μας έχουν ήδη ηττηθεί από τον "πόλεμο" της ερήμωσης και της εγκατάλειψης;
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 21/2/2026
Tags:
Βασίλης Σιοκορέλης,Σχετικά Άρθρα
- Η Στεμνίτσα υποδέχεται την Σαρακοστή με γλέντι την Καθαρή Δευτέρα
- Τρεις συλλήψεις στην Τρίπολη για πώληση κάνναβης
- Αποκριατικό party από τον βρεφικό σταθμό Αναστασίου Σχίζα (εικόνες)
- Ο Βαγγέλης Λίγκρης μιλά για την ιστορία του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και των πειρατικών σταθμών στην Τρίπολη
- Καρύταινα | Αποκριάτικες εκδηλώσεις με φωτιά, κεράσματα και το παραδοσιακό κάψιμο του Καρνάβαλου!






