Menu
RSS
Κυριακή, 05/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δήμαρχος Τρίπολης εναντίον Κολοκοτρώνη

Δήμαρχος Τρίπολης εναντίον Κολοκοτρώνη
"Θάνατος στο Μεγαβούνι από τα σκουπίδια της Τρίπολης / όχι άλλη υποβάθμιση της Δόριζας και του Βαλτετσίου", "SAVE MEGAVOUNI" ήταν τα συνθήματα που είχαν κρεμάσει οι κάτοικοι από τα χωριά Δόριζα και Βαλτέτσι στον εξωτερικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου της Δόριζας, την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, για την ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσαν με θέμα την απόφαση του Δήμου Τρίπολης για την απόθεση των απορριμμάτων της πόλης στη θέση Μεγαβούνι στο Καλογερικό.


Οι κάτοικοι εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους για την περιοχή την οποία ο δήμαρχος Τρίπολης επέλεξε.

Πρόκειται για ιδιοκτησίες Βαλτετσιωτών και όχι για δημόσια γη, όπως περίτρανα αποδεικνύεται από τα πεζούλια που δημιουργούν τις διακριτές ιδιοκτησίες καθώς και από τις μαρτυρίες των κατοίκων.

Η επιλογή της περιοχής είναι ατυχέστατη, λαμβανομένου υπόψιν ότι βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, σε τοποθεσία με συχνές βροχές και χιονόπτωση που θα δυσχεραίνουν ή θα αποκλείουν την πρόσβαση των οχημάτων τους χειμερινούς μήνες και σε απόσταση μόλις 1.000 μέτρων σε ευθεία και οπτική επαφή με το χωριό Δόριζα, ενώ βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων και πλησιέστατα του χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου και ιστορικού οικισμού Βαλτετσίου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος τόσο από τις ανεμογεννήτριες όσο και από τα τέσσερα εν λειτουργία λατομεία.

Οι δαπάνες του δημοσίου για δημιουργία δρόμου και μορφοποίηση του γηπέδου, καθώς και για την κατασκευή κτιρίων είναι εξαιρετικά υψηλές και απολύτως ασύμφορες για ένα βραχυπρόθεσμο - όπως ο δήμαρχος Τριπόλεως υποστηρίζει - εγχείρημα έως ότου τελεσιδικήσει η διαμάχη της Παλιόχουνης, όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί το κυρίως έργο.

Ταυτόχρονα τμήμα του γηπέδου που επιλέχθηκε είναι ιδιωτική δασική έκταση, όπως προέκυψε από την αυτοψία που διενήργησαν ο πολιτιστικός σύλλογος των Βαλτετσιωτών σε συνεργασία με δασολόγους και συνεργάτες δασάρχες που αφιλοκερδώς μετέβησαν από την Αθήνα στην περιοχή κατόπιν προσκλήσεως του συλλόγου, καθώς και από το φωτογραφικό αρχείο της αυτοψίας.

Ο Δήμος Τριπόλεως επέλεξε την Ελληνική πατέντα της δεματοποίησης, μια περιβαλλοντική βόμβα που θα απειλήσει τις πηγές του Αλφειού, την κτηνοτροφία και την δημόσια υγεία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα εφόσον πρόκειται για μικρής έκτασης εγκατάσταση προσωρινής λύσης μόνο για τα σκουπίδια του δήμου Τριπόλεως, να χρησιμοποιήσει την σύγχρονη Ευρωπαϊκή μέθοδο, δηλαδή εργοστάσιο ανακύκλωσης και θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων με παροχή δωρεάν ενέργειας στους κατοίκους των γύρω περιοχών, όπως έχουν πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ( Βιέννη, Στοκχόλμη, Παρίσι, Βερολίνο, Κοπεγχάγη κ.ά.), και μάλιστα σε κτίριο εντός της βιομηχανικής ζώνης της Τρίπολης και όχι μια επικίνδυνη ελληνική πατέντα μονάδας δεματοποίησης και αποθήκευσης απορριμμάτων η οποία δεν χρησιμοποιείται πουθενά άλλου.

Οι τραγικές συνέπειες της μεθόδου που επέλεξε ο δήμαρχος Τριπόλεως είναι εμφανείς στην αντίστοιχη εγκατάσταση της Ερμιονίδος.

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση κατηγόρησαν το δήμαρχο Δημήτρη Παυλή για έπαρση, αυταρχισμό και αλαζονεία, καθώς και για την προσβολή προς το ιστορικό πρόσωπο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όπως προκύπτει από τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου.

Οι παρόντες απρόσκλητοι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Τάσος Κακλαμάνος και Σωτήρης Παπαδημητρίου, οι οποίοι υπέπεσαν σε πάμπολλες αντιφάσεις με αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν “ψεύτες” εισέπραξαν την δυσπιστία του κοινού στα λεγόμενα και τις διαβεβαιώσεις τους, ότι τάχα θα ενημερώνουν για την από εδώ και στο εξής εξέλιξη του εγχειρήματος, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα όλα έγιναν εν κρυπτό, δηλαδή τόσο η πράξη χαρακτηρισμού όσο και η έκτακτη έγκριση ποσού ύψους 17.000 € για την εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης για την καταλληλότητα του χώρου.

Με επιχειρήματα ως προς τις αντιφάσεις και τις αυτοδιαψεύσεις, ανάμεσα στις προφορικές διαβεβαιώσεις των δημοτικών συμβούλων και στα πρακτικά της δημοτικής συνεδρίασης,

οι κάτοικοι που μίλησαν, απέδειξαν ότι θα γίνει ένας ακόμα σκουπιδότοπος στην επιβαρυμένη περιοχή τους με τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον σε βάθος χρόνου.

Η συγκέντρωση των κατοίκων ενέκρινε ψήφισμα και συγκεντρώθηκαν υπογραφές για τις περαιτέρω κοινοποιήσεις των κατοίκων. Οι κ.κ. Κακλαμάνος και Παπαδημητρίου που δέχθηκαν τις δριμύτατες διαμαρτυρίες των κατοίκων, δεσμεύτηκαν πως από εδώ και στο εξής για ότι κάνει η δημοτική αρχή θα ενημερώνουν εγκαίρως τους κατοίκους, ζήτησαν τη συνεργασία τους και υποσχέθηκαν ότι η δημοτική αρχή θα καταβάλλει τα έξοδα ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα επιβλέψουν το εγχείρημα για λογαριασμό των κατοίκων, σε περίπτωση που τελικώς το έργο κατασκευαστεί.

Είναι απορίας άξιον, ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η ολέθρια και ανιστόρητη απόφαση του νέου δημάρχου Τριπόλεως.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου των απανταχού Βαλτετσιωτών ¨Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ¨

Δημήτριος Σωτηρίου Μπινιάρης

1 σχόλιο

  • Πάνος
    Πάνος Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014 09:13 Σύνδεσμος σχολίου

    Δε νομίζω ο Παυλής να έχει τη δύναμε και το σθένος να πάει τα σκουπίδια στο Βαλτέτσι. Μόνο τα 17000€ της μελέτης ρε παιδιά

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...