Menu
RSS
Παρασκευή, 24/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Από το 16 στο 26 και τώρα στο 36 – Γράφει ο Άκης Χουζούρης

Από το 16 στο 26 και τώρα στο 36 – Γράφει ο Άκης Χουζούρης
Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 συγκρούονται 2 κοινωνικές νοοτροπίες οι οποίες αντιπροσωπεύουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. Η μία νοοτροπία είναι η κινητική, η δυναμική, η αλλαγή των πραγμάτων, η προοδευτική και η δεύτερη είναι η σταθερότητα, η σύνεση, η συντήρηση και η ασφάλεια. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα συγκρουστούν με μοναδικό θέμα αν πρέπει να αντιδράσουμε στις πολιτικές της Τρόικα ή αν θα πρέπει να συναινέσουμε στις πολιτικές της Τρόικα.


Οι πολιτικές της Τρόικα ή οι πολιτικές του μνημονίου ή οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα από το Μάιο του 2010. 4,5 χρόνια οι πολιτικές αυτές μας έφεραν στο πρωτογενές πλεόνασμα, στην μικρή αύξηση του ΑΕΠ και στην σταθερότητα στο Ευρώ. Αυτές όμως οι επιτεύξεις δεν είναι μόνιμες. Ούτε δίνουν κάποια ουσιαστική προοπτική για τους πολίτες της χώρας. Γι’ αυτό με την προκήρυξη των εκλογών μία σειρά από παράγοντες της Ε.Ε. και της κυβέρνησης, ξέχασαν τα πλεονάσματα και οτι η οικονομία πέρασε σε άλλη φάση και μίλησαν για πιστωτικό γεγονός, για Grexitπάλι, για οικονομία που δεν είναι σταθεροποιημένη. Μαζί με τους κοινωνικούς δείκτες της ανεργίας, των μισθών και των συντάξεων, του κοινωνικού Κράτους στην υγεία και την Παιδεία φαίνεται οτι 4,5 χρόνια δεν είχαμε καμία μα καμία εξέλιξη στα σοβαρά προβλήματα της Ελλάδας το 2010. Ούτε στο χρέος, ούτε στο έλλειμμα ούτε στην παραγωγική ανασυγκρότηση ούτε στο Κράτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι κοινωνικές δυνάμεις που τον αποτελούν δεν έχουν κυβερνήσει ποτέ στην Ελλάδα. Παρά τις ατέλειες ενός μικρού Αριστερού κόμματος στις εκλογές του Μαϊου του 2012, ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας, δήλωνε οτι αναλαμβάνει την ευθύνη να κυβερνήσει τη χώρα, να μην περιμένει να έρθει η ωρίμανση των κοινωνικών και καπιταλιστικών συνθηκών όπως λέει το ΚΚΕ ή τη μεσοβέζικη λύση της ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ οτι θα δούμε ανάλογα με τις Ευρωπαϊκές καταστάσεις και βλέπουμε. Ενώ λοιπόν ο κόσμος ήταν σε κατάσταση χάους, το Κράτος ήταν σε χρεοκοπία είχαμε 2 συγκεκριμένες νοοτροπίες που συγκρούστηκαν. Η μία να τα βρούμε (της Ν.Δ.) και η άλλη η επιθετική να πάμε σε σκληρή διαπραγμάτευση(ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ). Οι κοινωνικές και ιδεολογικές αλλαγές έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ στο 16% και τον Ιούνιο του 2012 στο 26%.

2,5 χρόνια μετά ο κόσμος παρακολουθεί τη Ν.Δ. να στρέφεται όλο και πιο δεξιά και να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Τα e-mailsτου Χαρδούβελη αποδεικνύουν οτι δεν γίνεται διαπραγμάτευση αλλά παιχνίδι εντυπώσεων, επικοινωνιακές πολιτικές, όταν όλα έχουν ψηφιστεί και υπογραφεί στα μνημόνια και μεσοπρόθεσμα. Επίσης παρακολουθεί τον άλλοτε ενιαίο χώρο της Κεντροαριστεράς που τον αποτελούν από δεξιά το ΠΟΤΑΜΙ το ΠΑΣΟΚ η ΔΗΜΑΡ και το κόμμα Παπανδρέου. 4 κόμματα που λένε λίγο πολύ τα ίδια, που δίνουν ρέστα περί αναννέωσης του πολιτικού προσωπικού, όμως οι πρωταγωνιστές είναι όλοι γνωστοί παλιοί πολιτικοί.

Ο κόσμος παρακολουθεί και τον ΣΥΡΙΖΑ. Νιώθει μέσα του, βλέπει γύρω του οτι η εξαθλίωση της κοινωνίας απαιτεί μία ριζική αλλαγή. Ο μισθός του, τα άνεργα παιδιά του, τα χρέη του δεν του αφήνουν πολλά περιθώρια. Μάλλον έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ όταν λέει οτι η κρίση βαθαίνει, και όταν από την άλλη δεν πιστεύει οτι δικαιούται τέτοια τιμωρία 4,5 χρόνων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ενιαίο κόμμα, διαμόρφωσε ισχυρές συμμαχίες με το εξωτερικό και είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Είναι το μόνο κόμμα που καταθέτει πρόγραμμα και όλα τα υπόλοιπα κόμματα κάνουν κριτική πάνω σ’ αυτό. Αυτό σημαίνει οτι γνωρίζουν τα κόμματα ποιος είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

 Όμως η μεταπολίτευση έληξε το 2012, όταν έχασε το ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη θέση. Ένα μεγάλο κομμάτι της μεταπολίτευσης που εκφραζόταν από το ΠΑΣΟΚ, έχει ενωθεί ιδεολογικά και κομματικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το περίπου 40% του ΠΑΣΟΚ των 3 δεκαετιών έχει σπάσει πλέον σε 3 τρία μέρη. Το ένα πάει ΝΔ το άλλο παραμένει κεντροαριστερά (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ) και το μεγάλο του κομμάτι, το εργατικό, το αριστερό, των μη προνομιούχων είναι στο ΣΥΡΙΖΑ.   

Άκης Χουζούρης

1 σχόλιο

  • ΠΑΣΟΚάδες με το κιλό στο ΣΥΡΙΖΑ
    ΠΑΣΟΚάδες με το κιλό στο ΣΥΡΙΖΑ Σάββατο, 03 Ιανουαρίου 2015 17:04 Σύνδεσμος σχολίου

    Μεγάλε θα μπουν οι μαστόροι του ΠΑΣΟΚ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και θα "προσφέρουν τις υπηρεσίες" τους με τον τρόπο που ξέρουν τόσα χρόνια... Θα το κάνουν το μαγαζί σας καλοκαιρινό

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...